Δηλώστε συμμετοχή στο δωρεάν σεμινάριο «Aυτοάνοσα: Mπορεί η διατροφή να δώσει τη λύση;» (9/12)

Δυστυχώς το σεμινάριο ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί λόγω ανεπαρκούς συμμετοχής. Ευχαριστούμε πάρα πολύ όσους δήλωσαν συμμετοχή. Θα ακολουθήσει σχετικό άρθρο που θα απαντά στα ερωτήματα – ζητήματα του σεμιναρίου.

Το Infokids.gr , το Aegean College και η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (BSc, MSc, PgD) και η μοναδική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, κάτοχος ΜSc Κλινικής Διατροφής και Ανοσολογίας στην Ελλάδα, Δέσποινα Μαρσέλου (www.getactive.grwww.notanordinarymum.gr), διοργανώνουν δωρεάν σεμινάριο με θέμα  «Aυτοάνοσα: Mπορεί η διατροφή να δώσει τη λύση;» το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι.

Τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα

Αυτοάνοσα νοσήματα είναι οι ασθένειες κατά τις οποίες ο οργανισμός μας ουσιαστικά επιτίθεται στον εαυτό του, στα κύτταρά του και κατ’ επέκταση στα όργανά του. Το ανοσολογικό μας σύστημα είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι η άμυνά μας στις ασθένειες. Στα αυτοάνοσα, το ανοσοποιητικό δεν «πέφτει» δεν δυσλειτουργεί, αλλά αντιθέτως βρίσκεται σε υπερδραστηριότητα, υπερλειτουργεί με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζει τα δικά του στοιχεία και να καταστρέφει τους υγιείς ιστούς του. Τα αυτοάνοσα είναι το πιο συχνό αίτιο των χρόνιων ασθενειών και από αυτά υποφέρουν πιο συχνά οι άνθρωποι απ’ό,τι με τον καρκίνο ή τις καρδιοπάθειες. Στην Αμερική 1 στους 5 θα νοσεί κάποια στιγμή με κάποιο αυτοάνοσο ενώ 1 στους 10 στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Αυτά είναι τα συνηθέστερα αυτοάνοσα νοσήματα

  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Μυασθένειες
  • Διαβήτης τύπου Ι
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
  • Ψωρίαση
  • Ελκώδης κολίτιδα
  • Νόσος του Crohn
  • Ερυθηματώδης λύκος
  • Δερματίτιδες π.χ σκληροδερμία

Οι αιτίες των αυτοάνοσων

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προσβάλλουν συχνότερα τις γυναίκες. Δεν κληρονομούνται από τη μάνα στο παιδί, αλλά πολλά μέλη του γενεαλογικού δένδρου μιας οικογένειας μπορεί να πάσχουν από διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα. Τόσο το εξωγενές στρες, όσο και το ενδογενές άγχος ενός ατόμου φαίνεται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση ή την έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Υπολογίζεται ότι περίπου 5% του πληθυσμού πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Tα τελευταία χρόνια έδαφος έχει κερδίσει η συσχέτιση των αυτοάνοσων με το μικροβίωμα του εντέρου.

Η τεράστια σημασία της διατροφής στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων:

Η ομιλία της ειδικού θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά την εμβρυική και παιδική ηλικά αλλά και σε αυτοάνοσα όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, κοιλιοκάκη, νόσο του Crohn, παθήσεις του θυρεοειδούς (Graves, Hashimoto), ενώ θα απαντηθούν πολλά ερωτήματα όπως:

-Πώς η δυσβιώση στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να πυροδοτήσει φλεγμονές και αυτοάνοσα;

-Ποιοι παράγοντες συντελούν στη δυσβίωση αυτή;τι γίνεται με το ανοσοποιητικό του παιδιού όταν έχει γεννηθεί με καισαρική η δεν έχει θηλαστεί για αρκετό χρονικό διάστημα?

-Μπορεί η διατροφή να αποτελέσει ιατρική θεραπεία και αν ναι, ποια διατροφή είναι κατάλληλη και απο ποια ηλικία πρέπει να είμαστε προσεχτικοί με τη διατροφή των παιδιών

-Tα προβιοτικά και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενδείκνυνται για το ανοσοποιητικό, είναι όλες οι καλλιέργειες προβιοτικών κατάλληλες για όλους;

-Ποιες τροφές και φυτικές ίνες πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή;

Η ημερίδα απευθύνεται σε:

• γονείς
• επαγγελματίες και ειδικούς από το χώρο της διατροφής και της υγείας
• φοιτητές από αντίστοιχα θεματικά πεδία (Ιατρικής, Διατροφολογίας, Διαιτολογίας)
• κάθε ενδιαφερόμενο

Είσοδος ελεύθερη

Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες στο e-mail: [email protected] . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Eυχαριστούμε για τη φιλοξενία το Aegean College

Aegean College

Πανεπιστημίου 17, Αθήνα