Δημιουργικά παιχνίδια με το παιδί στο σπίτι για τις κρύες μέρες του Φθινοπώρου

Έρχονται σιγά-σιγά μέρες που όλη η οικογένεια είναι αναγκασμένη να μένει στο σπίτι λόγω κρύου και κακοκαιρίας. Και καθόλου δεν μας απελπίζει αυτό, αφού με τα μαγικά υλικά: διάθεση για παιχνίδι, δημιουργία, εφευρετικότητα και χαρά, το σπίτι μας μπορεί να μεταμορφωθεί στον καλύτερο παιδότοπο!

Μπαμπάδες και μαμάδες ετοιμαστείτε να καταπλήξετε τους εαυτούς σας και το παιδί σας: Φτιάξτε μαζί του έναν μικρόκοσμο της αρέσκειάς του όπως σπιτάκι, καταφύγιο, καράβι, υποβρύχιο, διαστημόπλοιο, παλατάκι, νεραϊδόκοσμο… η θεματολογία είναι τεράστια.

Τα υλικά; Μαλακά, αφράτα και διαθέσιμα σε κάθε σπίτι. Ακουμπούν στους καναπέδες σας, ξαπλώνουν στα κρεβάτια σας ή κοιμούνται στις ντουλάπες και στα συρτάρια σας!

Ξυπνήστε τα και δώστε τους τη δυνατότητα να σας αποδείξουν ότι έχουν και άλλη χρηστικότητα εκτός από την πρακτικότητα τους. Είναι τα δομικά υλικά για να κατασκευάσετε με το παιδί σας τους κόσμους του, σε δυσδιάστατο ή τρισδιάστατο επίπεδο! Ποια είναι αυτά;  Μαξιλάρια,  σεντόνια, πετσέτες, υφάσματα που δεν χρησιμοποιείτε, τα ρούχα των παιδιών σας, τα καλτσάκια κ. α.

Ζητήστε από τα παιδιά σας να διαλέξουν ό,τι χρειάζονται. Ανοίξτε μπροστά τους τις ντουλάπες σας και αποφασίστε ότι αυτή τη φορά θα φυσήξει … ανεμοστρόβιλος στο σπίτι σας που θα σας οδηγήσει σε μια δημιουργική έκρηξη χαράς και κεφιού!

Μπαμπάδες, σε αυτή τη δραστηριότητα έχετε τον πρώτο λόγο και αυξημένη ζήτηση: Είστε αυτοί που κρατούν τα πρωτεία σε πρακτικότητα και αξιοσύνη στη μαστορική!

Απλά εδώ «επιβάλλεται» να σας πω να… συγκρατηθείτε! Σκοπός μας δεν είναι να τα φτιάξουμε τέλεια. Είναι να χαρούμε! Αφήστε τα παιδιά να βάζουν τα πράγματα όπως θέλουν. Είστε εκεί για να δίνετε λύσεις, όπως στο πώς θα στηριχθούν τα υλικά για να ολοκληρώσει το παιδί τον κόσμο του. Ελευθερώστε έναν χώρο από έπιπλα ή αντικείμενα και ξεκινήστε το ταξίδι της περιπέτειας μαζί του.

Τα μικρότερα παιδιά τρελαίνονται να μπαίνουν μέσα σε μια σπηλιά ή φωλιά. Αφήστε τα να σκεπαστούν ολόκληρα! Να μείνουν όσο χρόνο θέλουν εκείνα!

Αυτή η δραστηριότητα προσφέρει σε όλη την οικογένεια υπέροχες, ξέγνοιαστες και χαρούμενες στιγμές!  Δημιουργεί δεσμούς οικειότητας, εμπιστοσύνης και βαθιάς επικοινωνίας σε όλα τα μέλη!

Και εδώ έρχεται η «έκπληξη» για εσάς τους γονείς. Κάτι στο οποίο δεν θα πήγαινε ο νους σας! Δείτε πόσα σημαντικά οφέλη προκύπτουν για το παιδί σας (και αυτά είναι μόνο κάποια). Το παιδί σας μαθαίνει:

  • Προσανατολισμό στο χώρο και κατευθυντικότητα, καθώς ορίζει το χώρο που φτιάχνει και κινείται γύρω του. Στήνει τον κόσμο του και κινείται προς τις 4 κατευθύνσεις, βάζει ή βγάζει υλικά μέχρι να τον διαμορφώσει, τοποθετεί πάνω ή κάτω, αριστερά ή δεξιά, μέσα έξω…
  • Η θέση του εαυτού του στον χώρο. Πού βρίσκεται το ίδιο σε σχέση με τον κόσμο που το περιβάλλει, πώς ορίζει τα πράγματα γύρω του, πώς αλληλεπιδρά μαζί τους.
  • Αντιλαμβάνεται τα μεγέθη, τις διαστάσεις του χώρου, την επιφάνεια καθώς καλύπτει το μέρος για την κατασκευή του, τον όγκο καθώς τα αντικείμενα πιάνουν συγκεκριμένο χώρο.
  • Ξεχωρίζει το δυσδιάστατο και το τρισδιάστατο επίπεδο. Συνειδητοποιεί και αντιλαμβάνεται τις διαφορές μεταξύ τους. Τα παιδιά γράφουν στο φύλλο του τετραδίου τους, στον πίνακα, στο έδαφος σχεδιάζουν και παίζουν. Όλα αυτά είναι στο δυσδιάστατο χώρο. Ο κόσμος, όμως, που κινούμαστε και ζούμε είναι τρισδιάστατος! Αυτό θα το αντιληφθούν καλύτερα όταν διαλέξετε να κάνετε μαζί του κόσμους στο πάτωμα και να «χτίσετε» κόσμους πάνω στο πάτωμα.

Και για τους γονείς:

  • Ξυπνά η φαντασία, η δημιουργικότητα, η έμπνευση! Τα παιδιά σας οδηγούν έξω από τα όρια της λογικής και σας ωθούν να δείτε μέσα από την πλούσια φαντασία τους. Διαθέτουν εφευρετικότητα και εκπληκτική ικανότητα να φτάνουν στο ίδιο αποτέλεσμα όπως και ένας ενήλικας. Σας θυμίζουν να χρησιμοποιείτε το δημιουργικό μέρος του εγκεφάλου σας, που κάθε ενήλικας έχει στη διάθεσή του!
  • Ξαναζείτε σαν παιδί μαζί τους! Αυτό σας οδηγεί σε βαθιά ενσυναίσθηση και αναγνώριση της φύσης του παιδιού σας! Σας βοηθά χωρίς σκέψη, απλά και βιωματικά να κατανοείται καλύτερα τις ανάγκες του και τις ευαισθησίες του!

Στο τέλος πριν μαζέψετε τα υλικά κυλιστείτε, χοροπηδήστε πάνω τους, παίξτε μαξιλαροπόλεμο, αφεθείτε και απολαύστε το παιχνίδι!

Πάρτε περισσότερες ιδέες από τις παρακάτω φωτογραφίες:

Καραδήμου Νικολέττα

Ειδική παιδαγωγός

Δασκάλα δημιουργικού οραματισμού για παιδιά

sxoleiokaimathisi.gr