Δημήτρης Μακαλιάς: “Βοηθάω στο σπίτι. Σήμερα τα κάνουμε όλοι όλα!”

Ο Δημήτρης Μακαλιάς είναι ένα πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια έχουμε αγαπήσει μέσα από την δουλειά του στην τηλεόραση και το θέατρο. Ξεχωρίζει για το πηγαίο και ευγενικό χιούμορ του, ενώ πρόσφατα έγινε μπαμπάς ενός μικρού αγοριού.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα που γιορτάζεται την Κυριακή 17 Ιουνίου, το Infokids.gr μίλησε μαζί του για την εμπειρία της πατρότητας, τις αλλαγές που έχει φέρει το μωρό στη ζωή του και το κατά πόσο ο γιος τους έχει επηρεάσει τη σχέση του με τη σύζυγό του, την επίσης ηθοποιό Αντιγόνη Ψυχράμη.

Πώς είναι η καθημερινότητα με ένα μωρό; Πόσο άλλαξε η ζωή σας μετά τον ερχομό του;

Είναι περίεργο γιατί ενώ καταλαβαίνεις, ότι έχουν αλλάξει όλα ταυτόχρονα νιώθεις, ότι δεν έχει αλλάξει και κάτι τόσο δραματικά. Οι αλλαγές που έχουν έρθει νιώθεις, ότι είναι επιλογές σου και πώς δεν άλλαξε κάτι με βίαιο τρόπο. Και όλα φαίνονται αναμενόμενα. Όσο ακραία κι αν είναι!

Πόσο χρόνο αφιερώνετε στη σχέση σας με τον μικρό; Καταφέρνετε να κάνετε μαζί όσα θέλετε;

Νομίζω ότι ποτέ ο χρόνος δε θα είναι αρκετός. Ακόμα και τώρα που επέλεξα να μη δουλέψω όλο το καλοκαίρι για να είμαι μαζί του κάθε δευτερόλεπτο, νιώθω ότι δεν αρκεί. Κάθε μέρα μεγαλώνει και θέλεις να είσαι παρών. Κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι συνέχεια μαζί του.

Πώς είναι η σχέση ανάμεσα σε εσάς και τη σύζυγό σας μετά τον ερχομό του μωρού και τι κάνετε για να την προστατεύσετε;

Είμαστε ακόμα καλύτερα. Μας ένωσε ακόμα περισσότερο. Ακόμα και στις δυσκολίες μαζί του είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Λειτουργούμε απόλυτα συμπληρωματικά.

Είναι εύκολο να συνδυαστεί η πατρότητα με τη δουλειά του ηθοποιού; 

Είναι ακόμα νωρίς για να δω τι μπορεί να χάνω εξαιτίας της δουλειάς. Προς το παρόν λείπω όσο λιγότερο μπορώ. Ταυτόχρονα, όμως, τον παίρνουμε μαζί μας όπου κι αν είμαστε. Είτε είναι δουλειά είτε είναι διασκέδαση.

Άλλαξε καθόλου η προσέγγισή σας στη δουλειά μετά το παιδί;

Πιο πολύ θα έλεγα ότι άλλαξε η προσέγγιση μου απέναντι στη ζωή. Και κατ’ επέκταση και στη δουλειά. Όλα είναι πιο ασήμαντα και ταυτόχρονα πιο ουσιαστικά.

Βοηθάτε στην καθημερινότητα της οικογένειας και του σπιτιού;

Απόλυτα. Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι με ένα παιδί. Στις μέρες μας τα κάνουμε όλοι όλα.

Ποια είναι η πιο αστεία στιγμή που έχετε ζήσει ως μπαμπάς μέχρι τώρα;

Τρελαίνομαι όταν βρίσκουμε νέους τρόπους για να τον κάνουμε να γελάει. Έχουμε ήδη μια «βιβλιοθήκη» αστείων για να τον ηρεμούμε και να ξεχνιέται.

Κάνετε όνειρα για το μέλλον του παιδιού σας; Τι θα απαντούσατε αν σας ζητούσε να γίνει ηθοποιός;

Ειλικρινά δεν κάνω τέτοιες σκέψεις. Το μέλλον του για εμένα περιλαμβάνει να είναι υγιής και να συνεχίσει να γελάει συνέχεια όπως τώρα. Όλα τα άλλα δε με απασχολούν. Αν θελήσει να γίνει ηθοποιός τουλάχιστον θα είμαι σίγουρος, ότι ξέρει τις δυσκολίες αυτού του επαγγέλματος και θα το κάνει συνειδητά.

Τι θα λέγατε σε όσους άντρες φοβούνται να γίνουν μπαμπάδες; 

Από τους ανθρώπους τριγύρω μου θα έλεγα, ότι πιο πολύ φοβούνται οι γυναίκες παρά οι άντρες. Ωστόσο, η πατρότητα είναι μια εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία που ξεπερνάει οτιδήποτε άλλο. Και δεν προτείνω σε κανέναν να τη χάσει αν μπορεί και θέλει.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στους σημερινούς μπαμπάδες με αφορμή την Γιορτή του Πατέρα; 

Είναι η πρώτη φορά που θα γιορτάσω κι εγώ, οπότε το μήνυμα το στέλνω και σε εμένα. Μη χάσουμε ποτέ το κουράγιο και την υπομονή μας. Να αντιστεκόμαστε στην κούραση, στα λάθη, στα εμπόδια. Και την αγάπη και τη στοργή που δείχνουμε στα παιδιά μας να καταφέρουμε να την μεταφέρουμε και στους άλλους.

Ο Δημήτρης Μακαλιάς με την Αντιγόνη Ψυχράμη και τον 8 μηνών γιο τους