Δημόσιο Νηπιαγωγείο της Κρήτης ξεκίνησε υπαίθρια μαθήματα και οι μαθητές το απολαμβάνουν

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά και ήδη έχει ανασταλεί η λειτουργία ορισμένων λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η ασφάλεια των μαθητών στο σχολείο και η αποφυγή της διασποράς του ιού στην μαθητική κοινότητα είναι τα βασικά ζητούμενα τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων που προσπαθούν να βρουν λύσεις προκειμένου να συνεχίζεται απρόσκοπτα η διδασκαλία και συνάμα να αξιοποιούνται όλοι οι διαθέσιμοι εξωτερικοί χώροι και τα προαύλια των σχολείων.

Τα μαθήματα στην ύπαιθρο ήρθαν και στην Ελλάδα

Στο εξωτερικό τα μαθήματα στην ύπαιθρο είναι μια διαδεδομένη πρακτική που εξαιτίας του κορωνοϊού έχει γνωρίσει τεράστια αποδοχή ώστε οι μαθητές να μην χρειάζονται να φοράνε μάσκα κατά τη διάρκεια της παράδοσης και όπως αποδεικνύουν σχετικές μελέτες με αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας, βελτιώνεται και η συμμετοχή των μαθητών στο μάθημα.

Το δημόσιο Νηπιαγωγείο Κυριάννας στο Ρέθυμνο της Κρήτης είναι ένα μικρό σχολείο που όμως έχει καταφέρει κάτι σημαντικό. Αποτελεί μια όαση μάθησης όπου τα μικρά παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο και οι νηπιαγωγοί με όρεξη και μεράκι σκαρφίζονται διαρκώς δραστηριότητες και παιχνίδια ώστε το ταξίδι της γνώσης να είναι πάντα συναρπαστικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το σχολείο αποκαλείται από όλους “Σπιτοσχολειό”, χαρακτηρισμός που αποτυπώνει πως πραγματικά για τα νηπιάκια του είναι το δεύτερο σπίτι τους.

Ακολουθώντας το όραμα για μια ποιοτική και όσο το δυνατόν βιωματική εκπαίδευση, με σεβασμό στα παιδιά και τις ανάγκες τους, το νηπιαγωγείο της Κυριάννας έκανε την ανατροπή στην καθημερινή διδασκαλία και…μετέφερε όλα τα παιχνίδια και τις καρέκλες από τις 2 αίθουσες στην καταπράσινη αυλή ώστε τα νηπιάκια να κάνουν μάθημα στον καθαρό αέρα.

Όπως ανέφεραν και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του σχολείου το αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι εξαιρετικό και έτυχε της πλήρους αποδοχής των παιδιών “Οι τάξεις μεταφέρθηκαν κυριολεκτικά στην υπέροχη αυλή μας!!Δύο τάξεις με “μαγικούς” τοίχους. Για τα παιδιά ήταν εύκολο να μείνουν στα όρια των δυο ομάδων χωρίς να υπάρχουν τοίχοι! Ήταν καταπληκτικό!!Μείναμε αρκετή ώρα κοιτάζοντας τα, με ένα χαμόγελο στα χείλη. Πόσο όμορφη εικόνα!!..Να βλέπεις τα παιδιά έξω.. Στο πράσινο.. να μαθαίνουν και να χαίρονται!!

Η υπαίθρια τάξη είναι ένα δώρο για τους μαθητές

Η υπαίθρια τάξη στο καταπράσινο προαύλιο χώρο του σχολείου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την σχολική αίθουσα. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα διαφορετικό μάθημα με χαμόγελα, αφού η φύση πάντα μας φτιάχνει τη διάθεση και τα παιδιά αντιλαμβάνονται ακόμα καλύτερα τον κόσμο με τις αισθήσεις τους!

Μια ιδέα με μηδενικό κόστος, που άλλαξε τη διάθεση όλων των παιδιών και εν μέσω πανδημίας αποτελεί μια έξυπνη πρόταση διδασκαλίας, αξίζει να βρει μιμητές και σε άλλα σχολεία της Ελλάδας!