Δωρεά Οργάνων και Μυελού: Η Ελλάδα έχει μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της

Ειδική επιστημονική εκδήλωση με θέμα τη δωρεά οργάνων και μυελού οργανώθηκε χθες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Ιδρύματος σε ευρύτερα ζητήματα Δημόσιας Υγείας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκαν όλα τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις.

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων. Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλιότερα, αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.

Χωρίς όμως κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα αυτές οι θεραπευτικές λύσεις δεν είναι εφικτές. Η έλλειψη μοσχευμάτων και η διαρκώς αυξανόμενη ψαλίδα ανάμεσα στα διαθέσιμα προς μεταμόσχευση όργανα και στις ανάγκες των ασθενών διευρύνεται συνεχώς και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Να αλλάξουμε τα δεδομένα στη δωρεά οργάνων και μυελού»

Δυστυχώς, οι Έλληνες ασθενείς αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εύρεση συμβατών δοτών, καθώς η Ελλάδα μετρά μια εξαιρετικά μικρή δεξαμενή εθελοντών δοτών που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών της. Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών ανά πληθυσμό, σε αντίθεση πχ. με την Κύπρο όπου 10% του πληθυσμού έχουν εγγραφεί ως εθελοντές δότες (130.000).

Κατά συνέπεια, σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Έλληνες ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες εύρεσης ενός συμβατού δότη, καθώς εξαρτώνται δυσανάλογα πολύ από την παγκόσμια δεξαμενή δοτών. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξασφαλίσει, με πιθανότητα 80%, ένα συμβατό δότη για κάθε ασθενή που έχει ανάγκη, αν διέθετε περίπου 150.000-200.000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες.

Όσον αφορά τους δότες μυελού των οστών που έχουν φτάσει ήδη τις 55.000, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν, ώστε να βρίσκονται πιο εύκολα οι συμβατοί στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται σοβαρά αιματολογικά νεοπλασματικά και γενετικά νοσημάτα σε παιδιά και ενήλικες.

Συνεργασία Πανεπιστημίου Αθηνών στα θέματα της δωρεάς οργάνων και μυελού

Κατά την προσφώνησή του στην εκδήλωση ο Πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία των παρεμβάσεων του ΕΚΠΑ σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως η δωρεά οργάνων, και τόνισε την ανάγκη όλοι μαζί. Θεσμικοί φορείς και κοινωνία των πολιτών, να αλλάξουμε τα δεδομένα στη δωρεά οργάνων και μυελού. «Η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών», σημείωσε, «στα θέματα της δωρεάς οργάνων και μυελού με τους θεσμικούς φορείς, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, και με φορείς όπως η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ“ και η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία θα είναι συνεχής και πολυεπίπεδη».

Ανάμεσα στους εθελοντές δότες, βρέθηκαν 13 συμβατοί δότες για να σωθούν 13 ασθενείς

Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Μ. Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» η οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία της «ΕΛΠΙΔΑΣ» με την Εκκλησία της Ελλάδας, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η “κοινωνική αλληλεγγύη“ είναι η λέξη κλειδί σε κάθε δύσκολη εποχή και για κάθε κρίσιμη στιγμή. Όσο περισσότεροι άνθρωποι νοιάζονται, όσο περισσότεροι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους για το κοινωνικό καλό, τόσο πιο ανώδυνη γίνεται οποιαδήποτε κρίση. Και αυτό το βλέπουμε στο έργο μας κάθε μέρα, όλο αυτό το διάστημα που η χώρα μας βιώνει μια βαρύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση. Βλέπουμε πως η ανθρώπινη φροντίδα και ο αλτρουισμός παραμένει βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση του λαού μας και ο εθελοντισμός γίνεται στάση ζωής για όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας και ειδικά για τη νέα γενιά που σύσσωμη στρατεύεται στο πλευρό μας αυξάνοντας έτσι τους εθελοντές μας σε ποσοστό που δεν είχε ξαναγνωρίσει η χώρα μας. 55.000 νέοι άνθρωποι είπαν μαζί μας “ΝΑΙ στη ζωή“ μέχρι τώρα, μας εμπιστεύτηκαν και έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών! Κι αυτός ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται».

Όπως επισήμανε η κα Βαρδινογιάννη, ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται – απευθυνόμενη δε, στους καθηγητές του Πανεπιστημίου είπε: «βλέπετε κι εσείς, τους φοιτητές σας και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, το διοικητικό και διδακτικό δυναμικό σας, να έρχονται στα κέντρα μας να γίνουν δότες. Όλοι έχουν στην καρδιά τους τη λαχτάρα να είναι αυτοί που μια ημέρα θα σώσουν μια ζωή. Ανάμεσα στους εθελοντές μας, βρέθηκαν 13 συμβατοί δότες για να σωθούν 13 ασθενείς». «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένας μεγάλος μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που ανοίγει με το παράδειγμά του τον δρόμο της συνεργασίας μας με μεγάλα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα», κατέληξε η κα Βαρδινογιάννη.

Πρέπει το μήνυμα της προσφοράς να διαδοθεί και στα σχολεία

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Π. Σφηκάκης, είπε ότι οι φοιτητές ιατρικής θα μπορούσαν να μεταφέρουν το μήνυμα της προσφοράς στα σχολεία, όπου με την εμπεριστατωμένη ενημέρωση θα έπειθαν όλο και περισσότερους μαθητές να γίνουν δωρητές.

Ουραγός η Ελλάδα στη δωρεά συμπαγών οργάνων

Ο Α. Καραμπίνης, πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Μέχρι το 2015, όπως είπε, υπήρχε απραξία όσον αφορά τη δωρεά στη χώρα μας. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια καταγράφεται μια μικρή αύξηση στην προσφορά οργάνων. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι 12 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αν αυτό ίσχυε στην Ελλάδα, θα καλύπταμε το 80% των αναγκών μας, αλλά δυστυχώς ούτε το 15% δεν μπορούμε να καλύψουμε σήμερα».

Ο καθ. Ι. Μπολέτης, διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής στο Λαϊκό νοσοκομείο, αναφέρθηκε στη δωρεά οργάνων από ζώντα δότη, και ο καθ. Π. Παναγιωτίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, στη συμβολή της εταιρείας στην αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Για την πορεία των μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών στην Ελλάδα, μίλησε ο αιματολόγος, της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών της Αιματολογικής Κλινικής και Λεμφωμάτων του Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Δ. Καρακάσης και για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων ο Σ. Γραφάκος, αναπλ. καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».