“Δραπέτες της σκακιέρας”: Απολαύστε δωρεάν online την όπερα για παιδιά του Ευγένιου Τριβιζά

Ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών, Ευγένιος Τριβιζάς, ανακοίνωσε ότι οι “Δραπέτες της σκακιέρας”, η όπερα του Γιώργου Κουρουπού που είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του και παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 2008 είναι πλέον διαθέσιμη online ούτως ώστε τώρα που #ΜένουμεΣπίτι, τα παιδιά να απολαύσουν τα υπέροχα τραγούδια και το κείμενο αυτής της σπουδαίας παράστασης.

Ο πλούτος των εικόνων, η ποικιλία των καταστάσεων, τα διαφορετικά συναισθήματα, η δραματικότητα της καταδίωξης δημιουργούν τις προϋποθέσεις μιας πολύχρωμης σύνθεσης με πολλά τραγούδια και πολύ χορό.

Η υπόθεση της παράστασης

Κάθε τετράγωνο και φυλακή
Κάθε βήμα και κλουβί
Κάθε μέρα απʼ την αρχή
η ίδια σάλπιγγα ηχεί
Εξήντα τέσσερα κελιά
αμείλιχτα, συμμετρικά
μας πνίγουν, μας ορίζουν
Εξήντα τέσσερα κελιά
τις μοίρες μας σφραγίζουν

Μετά από μια ακόμα κρατερή μάχη, συναντιούνται κρυφά στην άκρη μιας παλιάς σκακιέρας η Λευκή Βασίλισσα και ένας Μαύρος Αξιωματικός και αποφασίζουν να δραπετεύσουν από τον ασφυκτικό κόσμο της σκακιέρας με το θαυμαστό Τρένο των Πλήκτρων, ακολουθώντας το ασημένιο μονοπάτι μιας φεγγαραχτίδας που δημιουργεί η μουσική που παίζει στο πιάνο η Νεφέλη, ένα μικρό κορίτσι, κόρη ενός καθηγητού της Γεωμετρίας που σκοπός της ζωής του είναι να τετραγωνίσει το δάκρυ.

Χωρίς τον Μαύρο Αξιωματικό και τη Λευκή Βασίλισσα το παιχνίδι δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο άτεγκτος Λευκός Βασιλιάς, η φθονερή Μαύρη Βασίλισσα και τα υπόλοιπα πιόνια είναι αποφασισμένα να βρουν, να συλλάβουν και να τιμωρήσουν σκληρά τους ασυλλόγιστους δραπέτες.

Έτσι ξεκινάει μια συναρπαστική περιπέτεια σε κόσμους μαγικούς και τόπους μακρινούς, δάση με φθινοπωριάτικα φύλλα που μεταμορφώνονται σε πεταλούδες, λιβάδια με τετράφυλλα τριφύλλια και μυστικές ακρογιαλιές, όπως, κυνηγημένα από ένα γεράκι χωρίς σκιά, τα δύο παράτολμα πιόνια προσπαθούν να βρουν τον Γλάρο των Ονείρων που θα τα οδηγήσει στην Εφτάχρωμη Πύλη του Ουράνιου Τόξου.

Ακούστε δωρεάν την παιδική όπερα “Οι δραπέτες της σκακιέρας” 

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Τάσσης Χριστογιαννόπουλος, Δημήτρης Σιγαλός, Μάτα Κατσούλη, Μίνα Πολυχρόνου, Ευδοκία Χατζηιωάννου κ.ά

Μπορείτε να ακούσετε δωρεάν ολόκληρη την παράσταση και τα μοναδικά της τραγούδια στο ακόλουθο video (ακούστε και τα 10 video για να ολοκληρώσετε την παράσταση)