Είναι επίσημο: Οι εργαζόμενες μαμάδες «τερμάτισαν» στην καραντίνα

Για κάποιους γονείς που δεν εργάστηκαν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες, η περίοδος της καραντίνας ίσως αποτέλεσε ευκαιρία για ξεκούραση που τόσο είχαν ανάγκη. Ακόμα κι αν αναγκάζονταν να παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι, αναλαμβάνοντας όλες τις δουλειές μα και την φροντίδα και την απασχόληση των παιδιών, τουλάχιστον δεν είχαν ΚΑΙ τη δουλειά να τους αγχώνει και να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ημέρας τους.

Για τους εργαζόμενους γονείς, όμως, και δη για τις μαμάδες η κατάσταση ήταν (και σε πολλές περιπτώσεις παραμένει) εντελώς διαφορετική, αφού ο όγκος δουλειάς τους κατά την περίοδο αυτή πολλαπλασιάστηκε και το στρες “χτύπησε κόκκινο”.

Αυτό επιβεβαιώνει και νέα έρευνα, την οποία δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέροντας, ότι οι εργαζόμενες μητέρες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναλαμβάνουν τις περισσότερες από τις επιπλέον δουλειές στο σπίτι και από τις παραπάνω ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών που δημιούργησε το lockdown – και πολλές πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες με παιδιά δαπανούν τώρα κατά μέσο όρο 65 ώρες την εβδομάδα σε απλήρωτη εργασία για τις δουλειές του σπιτιού –σχεδόν ένα τρίτο παραπάνω από τους πατεράδες- σύμφωνα με το Boston Consulting Group, που ρώτησε γονείς σε πέντε χώρες.

«Οι γυναίκες κάνουν τόσες πολλές δουλειές στο σπίτι για τόσο πολύ καιρό, και αυτή η κρίση τις εξωθεί σε ένα σημείο που απλά δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε η Ρέιτσελ Τόμας, από την αμερικανική οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών LeanIn.Org, σχολιάζοντας τα στοιχεία.

«Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας στα σπίτια μας και τις επιχειρήσεις μας… Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο τρόπο για να εργαζόμαστε και να ζούμε – έναν τρόπο που να είναι δίκαιος για όλους».

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος από την πανδημία βαρύνει τις γυναίκες με μια σειρά από τρόπους, είτε μέσω της αύξησης της ενδοοικογενειακής βίας είτε μέσω χαμηλότερων μισθών, καθώς κάποιες γυναίκες μειώνουν τη μισθωτή εργασία για να αναλάβουν νέα καθήκοντα.

Με το lockdown να κλείνει σχολεία και να κρατά τους πολίτες στα σπίτια τους, δημιουργώντας ένα ‘βουνό’ με οικιακές δουλειές, εκστρατείες δημόσιων φορέων από τη Τζόρτζια έως το Μεξικό ενθαρρύνουν τους άνδρες να κάνουν αυτό που τους αναλογεί.

Αλλά οι γυναίκες, που κατά μέσο όρο ήδη κάνουν περισσότερα στο σπίτι απ’ ό,τι οι άνδρες, επωμίζονται τώρα και τα περισσότερα από τα νέα βάρη που έχει φέρει ο κορωνοϊός, σύμφωνα με την έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.000 εργαζόμενοι γονείς στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι ανησυχούν για την ψυχική τους υγεία, συγκριτικά με περίπου τους μισούς άνδρες που εξέφρασαν τέτοιες ανησυχίες.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν έκπληξη, όπως δήλωσε η Τζάκι Χαντ από την οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών Equality Now, στο Thomson Reuters Foundation.

Είναι, όμως, απαραίτητο να βρεθεί άμεσα μια λύση, αν δεν θέλουμε οι υπό κατάρρευση εργαζόμενες μαμάδες να οδηγηθούν σε ψυχικές και σωματικές ασθένειες σχετιζόμενες με την εξάντληση που βιώνουν.