Είστε καπνίστρια και αποφασίσατε να γίνετε μητέρα;

Η πραγματοποίηση αυτού του όμορφου στόχου αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη περίοδο της ζωής κάθε γυναίκας, καθώς εμπεριέχει τη δημιουργία της ζωής και τη συνέχειά της.

Η απόκτηση ενός παιδιού απαιτεί μια σημαντική διαδικασία προετοιμασίας οικογενειακής και κυρίως την ωρίμανση και ισχυροποίηση της απόφασης για συνεχή προσφορά στο παιδί που πρόκειται να έρθει στον κόσμο.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες θα αναπτυχθεί το παιδί θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από άριστη υγιεινή, τόσο στην ενδομήτριο ζωή όσο και στις μετέπειτα φάσεις της ζωής του (βρεφική, νηπιακή, παιδική).

Η απόφαση να γίνεις μητέρα ασφαλώς και είναι στενά συνδεδεμένη με την ελπίδα να γεννηθεί ένα παιδί υγιές, αρτιμελές, το οποίο να μην υπολείπεται σε ανάπτυξη και είναι θωρακισμένο απέναντι σε κινδύνους για την υγεία του.

Η βεβαιότητα πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους είναι καλά τεκμηριωμένη στη σύγχρονη ιατρική. Η νικοτίνη, το μονοξείδιο του άνθρακα και ο τεράστιος αριθμός βλαπτικών για τον άνθρωπο ουσιών που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου περνούν από τον πλακούντα στο αίμα του βρέφους.

Η υπογονιμότητα αλλά και σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης (αποβολές, πρόωρος τοκετός, ελλιποβαρές νεογνό) αλλά και σοβαρά αναπνευστικά κυρίως προβλήματα στα παιδιά (βρογχικό άσθμα, ευπάθεια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες, βρογχιολίτιδες, βρογχοπνευμονίες) συνδέονται στενά με την καπνιστική συνήθεια των γονέων και κυρίως της μητέρας.

Ο θηλασμός αποτελεί την ιδανική διατροφή για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού, καθώς θωρακίζει την άμυνα του νεογνού με τα αντισώματα της μητέρας του. Όμως οι ουσίες του τσιγάρου περνούν στο μητρικό γάλα ενώ παράλληλα η ίδια η εκπνοή της καπνίστριας μητέρας αποτελεί εστία ρύπανσης για το βρέφος. Τα παιδιά των καπνιστών έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα από τα άλλα να γίνουν ενεργοί καπνιστές από μικρή ηλικία.

Μην το αναβάλλετε λοιπόν άλλο! Προστατεύστε τα παιδιά και τους αγαπημένους σας. Κόψτε το τσιγάρο σήμερα και κάντε αυτό το υπέροχο δώρο στον εαυτό σας και στην οικογένειά σας! Οικογενειακό περιβάλλον χωρίς καπνό δείχνει αγάπη και σεβασμό, δείχνει προσπάθεια για καλύτερη υγεία και καλύτερη ζωή. Είναι μια απόφαση που αξίζει και πάντα υπάρχει η δύναμη για πραγματοποιηθεί! Υπάρχουν τρόποι διακοπής καπνίσματος. Συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος