Εκοιμήθη ο πατήρ Γεώργιος Μεταλληνός

Εκοιμήθη σε ηλικία 79 χρόνων ο καθηγητής Θεολογίας, πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η κόρη του, Αγγέλα Μεταλληνού, καθηγήτρια Γερμανικών στα Αρσάκεια Σχολεία. Η σύζυγός του, πρεσβυτέρα Βαρβάρα, Δρ. Θεολογίας – Φιλόλογος είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού – Η Αγκαλιά.

Δείτε την ανάρτηση της κόρης του

Η ζωή και το έργο του

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου και ολοκλήρωσε τη φοίτηση του στις εγκύκλιες σπουδές (1958).

Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία θεολογίας και Φιλολογίας.

Με την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (στα πανεπιστήμια Βόννης και Κολωνίας), όπου και διέμεινε μέχρι το 1975.

Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας – Ιστορίας (Κολωνία).

Από το 1984 ήταν καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας «Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο», «Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας» και «Βυζαντινή Ιστορία».

Διετέλεσε Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007, οπότε και αφυπηρέτησε, όντας πλέον Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής.

Την ποιμαντική του δραστηριότητα αναπτύσσει στον πανεπιστημιακό Ναό του Αγίου Αντίπα στο χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής. Το 2015 βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το συνολικό του έργο.

Πότε θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία

Η  Εξόδιος   ακολουθία  του  θα  γίνει   στην   Αθήνα κατά  το  κάτωθι  πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ  21.12.2019

Από της  9.00 π.μ.  έως  12.30μ.μ.  Ιερό  προσκύνημα  εις  τον Πανεπιστημιακό Ι.Ν Αγίου Αντύπα εντός της Οδοντιατρικής σχολής όπου και λειτουργούσε.

Στις 14.00  η Σορός θα  μεταφερθεί στον πλησίον Ι.Ν  Αγίου  Θωμά  Αμπελόκηποι  Γουδί  όπου  θα  ψαλεί  η εξόδιος ακολουθία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 22.12.2019 

Η  Σορός  θα  μεταφερθεί  στην  γενέτειρα  Νήσο  του  την  Κέρκυρα,  όπου  στις  15.00 θα  γίνει  η  Ιερά  ταφή  αυτού  στην Ι.Μ  ΠΛΑΤΥΤΕΡΑΣ.