Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά με ξεχωριστές ικανότητες

Τα τελευταία χρόνια, εκπαιδευτικοί χώροι, χώροι δημιουργικής απασχόλησης και θεραπευτικά ινστιτούτα έχουν εντάξει στο προγραμματισμό τους, δραστηριότητες και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα  που απευθύνονται σε παιδιά με “ξεχωριστές” ικανότητες.

Παιδιά που έχουν διαγνωστεί με αναπτυξιακές διαταραχές, αυτισμό, νοητική υστέρηση, προβλήματα συμπεριφοράς ή προβλήματα που τα εντάσσουν στη σφαίρα της ειδικής αγωγής, ή μαθησιακές δυσκολίες μέσω της συμμετοχής τους στις δραστηριότητες αυτές ωφελούνται σημαντικά και παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση.

Στόχος των δράσεων αυτών είναι να βοηθηθούν τα παιδιά ώστε να ενισχυθεί  η δημιουργική και αντιληπτική τους ικανότητα, η αδρή και λεπτή τους κινητικότητα, η συνεργασία και το παιχνίδι με άλλα παιδιά, η αίσθηση του χώρου και του χρόνου, η συναισθηματική έκφραση, η φαντασία και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθούν τα εξής. Τα εν λόγω προγράμματα έχουν να κάνουν με:

 • Κάθε μορφή βοήθειας, που ανταποκρίνεται στο ρυθμό μάθησης και στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.
 • Κάθε τι που προσφέρεται στο παιδί, εξειδικευμένο και ποιοτικά διαφορετικό από αυτό που προσφέρεται στο σχολείο.

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εργαστήρια για παιδιά με ξεχωριστές ικανότητες που διοργανώνονται ανά τακτά διαστήματα και αποτελούν μια σημαντική χείρα βοηθείας ώστε τα συμμετέχοντα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

«Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση 

εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με αυτισμό

Για τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο προκειμένου να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, το εργαστήριο «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό» περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, οι οποίες προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών. Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων, δουλεύουμε τις έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής τους.

Ημερομηνίες:
Ο Α΄ Κύκλος έχει ήδη συμπληρωθεί από συμμετοχές και διοργανώνεται την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017. Για τον Β΄ Κύκλο, που θα πραγματοποιηθεί το 2018, οι συμμετοχές έχουν ανοίξει!

Απευθύνεται

α) για παιδιά 6-8 ετών και τους γονείς τους,

β) για παιδιά 9-12 ετών και τους γονείς τους.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ

Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις ώρες διεξαγωγής:

Τηλ.: 210 3713000 (09:00-17:00), e-mail: education@onassis.org

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 107

“Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!” στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα Ωνάση δίνει την ευκαιρία σε παιδιά με νοητική υστέρηση και τους γονείς τους να πειραματιστούν με ήχους και χρώματα μέσα από εξειδικευμένα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική».

Τα παιδιά αναπτύσσουν τις γλωσσικές, ακουστικές και κινητικές τους ικανότητες, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την προσωπική τους οργάνωση, σε ένα ασφαλές για τις ανάγκες τους εκπαιδευτικό περιβάλλον, με την καθοδήγηση εξειδικευμένων παιδαγωγών και έμπειρων μουσικών. Κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία μιας παρέας παιδιών και ενηλίκων που επικοινωνεί, παίζει, χαίρεται και εκφράζεται μέσα από τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Το πρόγραμμα φέρνει παιδιά και γονείς σε επαφή με διαφορετικά μουσικά όργανα, με μουσικοκινητικά παιχνίδια, με γνωστά παιδικά τραγούδια, αλλά και με πρωτότυπες μελωδίες, υπό τη συνοδεία «ζωντανής» μουσικής από πιάνο.

Μάθετε περισσότερα για το εργαστήρι πατώντας εδώ

Ο Α΄ Κύκλος στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (Λ. Συγγρού 107) θα πραγματοποιηθείγια δύο ηλικιακά γκρουπ παιδιών με νοητική υστέρηση:

α) για παιδιά 6-8 ετών και τους γονείς τους, ώρες 10:00-12.00,
β) για παιδιά 9-12 ετών και τους γονείς τους, ώρες 12:00-14:00.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ

Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα: 
210 3713000 (09:00-17:00), e-mail: education@onassis.org

Είσοδος ελεύθερη

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 107

Pet Stories στην Ίσιδα

Pet Stories στην Ίσιδα

Γνωρίζατε ότι τα σκυλιά βελτιώνουν την αναγνωστική ικανότητα των παιδιών, περιορίζοντας το άγχος και ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους; Εάν το μικρό σας δυσκολεύεται σε αυτό το κομμάτι, ένα σκυλάκι θα μπορούσε να το βοηθήσει να ξεπεράσει την άρνηση και τους δισταγμούς του.

Στο Θεραπευτικό Ινστιτούτο «Ίσιδα» τα παιδιά διαβάζουν παραμύθια στα αγαπημένα μας τετράποδα, στο πλαίσιο του προγράμματος Pet Stories που οργανώνεται από την Ψυχολόγο και Επιστημονική Υπεύθυνη του Ινστιτούτου κα. Ειρήνη Γιαννόπαπα.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα πατώντας εδώ

Πότε: Κάθε Παρασκευή στις 18:30

Θεραπευτικό Ινστιτούτο «Ίσιδα»

Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς

21 0453 5078

“Ψυχοκινητική Θεραπεία” στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής

"Ψυχοκινητική Θεραπεία" στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής

Το Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, παρέχει αθλητικά προγράμματα ειδικής γυμναστικής που απευθύνονται σε παιδιά με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, νοητική καθυστέρηση ή άλλες δυσκολίες που τα εμποδίζουν να ενταχθούν σε ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες με άλλα παιδιά. Οι αθλητικές δραστηριότητες που γίνονται στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής είναι:

 • Τραμπολίνο
 • Αναρρίχηση
 • Πινκ πονκ
 • Τένις
 • Μπάντμιντον
 • Παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί
 • Αερόμπικ
 • Ρυθμική γυμναστική
 • Γυμναστική
 • Μπάσκετ
 • Ποδόσφαιρο
 • Box
 • Bowling

Με τα προγράμματα ειδικής γυμναστικής, αναπτύσσεται το κινητικό ρεπερτόριο και η αυτοπεποίθηση του παιδιού, και παράλληλα αυξάνονται τα κίνητρα για συμμετοχή και ενασχόληση με υγιείς δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου. Η επιλογή των αθλητικών δραστηριοτήτων γίνεται ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του κάθε παιδιού.

Εργαστήρι Ψυχοκινητικής

Λ. Αναπαύσεως 18, 152 35 Βριλήσσια
210 8 100 508

Μουσικοθεραπεία από την Ομάδα Έκφρασης & Παιχνιδοπλασίας Αερικό

Μουσικοθεραπεία από την Ομάδα Έκφρασης & Παιχνιδοπλασίας Αερικό

Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, ατομικά ή ομαδικά  και έχει ευρύ φάσμα εφαρμογών. Μπορεί να βοηθήσει άτομα με: αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, συναισθηματικές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις, εξαρτήσεις, νοητική υστέρηση, κινητικές δυσκολίες, ογκολογικά προβλήματα, πένθος κ.α. Επίσης, απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται για προσωπική ανάπτυξη και τη διερεύνηση δυσκολιών στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Ο θεραπευτής με το θεραπευόμενο χτίζουν μια θεραπευτική σχέση μέσα από τον κλινικό μουσικό αυτοσχεδιασμό. Χρησιμοποιούν μουσικά όργανα και τη φωνή τους για να δημιουργήσουν αυθόρμητα ήχους και μουσική.
Τα μουσικά όργανα που επιλέγει να χρησιμοποιήσει ο θεραπευόμενος, οι ήχοι και η μουσική που δημιουργεί, η συμμετοχή του στη μουσικοθεραπευτική διαδικασία ή η σιωπή του, ο τρόπος που ανταποκρίνεται στη μουσική του θεραπευτή, η στάση του σώματος και οι κινήσεις του αντανακλούν τη συναισθηματική και σωματική κατάστασή του.
Διαβάστε περισσότερα για τη Μουσικοθεραπεία εδώ
Ομάδα Έκφρασης & Παιχνιδοπλασίας «Αερικό»
Πατησίων 339, Άνω Πατήσια (κτήριο Δ)
211 01 23 454, 211 21 42 635