Έκτακτη είδηση: 331 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού

Στα 331 ανέρχονται τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγα λεπτά στην ειδική ενημέρωση των ιατρικών συντακτών στο Υπουργείο Υγείας από τον Λοιμωξιολόγο, κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Tο προφίλ των ασθενών

Σήμερα ανακοινώθηκαν 103 νέα κρούσματα. Αναλυτικά, τις τελευταίες 24 ώρες υπήρξαν 49 νέα κρούσματα, ενώ υπήρξαν και 54 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα.

Αυτή τη στιγμή 51 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντ-ιική θεραπεία.

Όλοι οι διασωληνωμένοι είναι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 4.000 δείγματα και πως τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα.

Τέσσερις συμπολίτες μας έχουν καταλήξει, όλοι με σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Οι επόμενες 2 εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα ότι «δεν έχουμε ξεφύγει από τη νόρμα που υπάρχει. Θεωρώ ότι οι επόμενες ημέρες και επόμενες δυο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες».

Τι ισχύει για την χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Ερωτηθείς για την χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην αντιμετώπιση του ιού, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι “Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα για τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ως μέτρο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Η άμυνα του οργανισμού του κάθε ανθρώπου είναι το βασικότερο όπλο ενάντια στον ιό. Ασφαλέστερη κρίνεται η χρήση της παρακεταμόλης (Depon, Panadol).

Ουσίες όπως η ιβουπροφαίνη (Brufen, Ponstan), έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση και χρειάζεται προσοχή και συγκράτηση στη χορήγησή τους, καθώς ακόμη δεν έχουμε δεδομένα για το αν κάνει καλό στην αντιμετώπιση του ιού.”

Πολλοί γονείς όταν το παιδί τους έχει πυρετό δίνουν εναλλάξ ιβουπροφαίνη με παρακεταμόλη καλό είναι να δίνουν μόνο παρακεταμόλη.

Τι γίνεται με τα φάρμακα για την υπέρταση;

Ο κ. Τσιόδρας ερωτηθείς για την συσχέτιση με τα φάρμακα για την πίεση και τον κορονοιό απάντησε ” Πρέπει να πούμε ότι κάποια από τα πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση, τα οποία οι ασθενείς τα ξέρουν και τα παίρνουν σε συνεννόηση με τους καρδιολόγους τους, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης και ίσως μάλιστα να δρουν και προστατευτικά.  Το κοινό να εμπιστεύεται τις επιστημονικές πληροφορίες. Να μη σπεύδει να διακόψει αγωγή που παίρνει ήδη για χρόνιο νόσημα, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του.”

Μην συνωστίζεστε

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αθήνα» έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος επανέλαβε τη σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων και αποφυγή του συγχρωτισμού.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο σκοπός των μέτρων είναι η αποφυγή συναθροίσεων και πως οι ηλικιωμένοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες συγκεντρώνονται στις εκκλησίες.

Γι’ αυτό το λόγο, ελπίζει πως στην αυριανή έκτακτη σύσκεψη της η Ιερά Σύνοδος θα πάρει τη σωστή απόφαση.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης εξακολουθεί να είναι μέσω αεροσταγονιδίων και όχι αερογενής