Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 5 μαθητές – «Κοιμόμουν στο πάτωμα» δήλωσε ο 14χρονος μαθητής

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους οι πέντε μαθητές που συνελήφθησαν στο μαθητικό συλλαλητήριο και κρατήθηκαν για τέσσερις μέρες στη ΓΑΔΑ και σήμερα οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτική προκειμένου να απολογηθούν για κακουργηματικές κατηγορίες.  Η αστυνομία υποστηρίζει πως πετούσαν πέτρες και μολότοφ.

Ορίστηκε νέα δικάσιμος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Πρόκειται για μαθητές από σχολεία του Ιλίου, του Χαλανδρίου, της Σιβιτανίδεου και της Αθήνας.  Οι μαθητές μπορεί να αφέθηκαν ελεύθεροι, ορίστηκε όμως νέα δικάσιμος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Οι δηλώσεις της μητέρας του 14χρονου

Η μητέρα του υποστηρίζει πως συμμετείχε στην πορεία και συγκεκριμένα στο “μπλοκ” των 100 ατόμων, που κάποιοι από τους οποίους συμμετείχαν σε επεισόδια και έκαναν ρίψη μολότοφ, όμως ο 14χρονος δεν είχε ανάμιξη.

Η μητέρα μιλώντας στο MEGA, φανερά ταλαιπωρημένη από τα όσα έχει περάσει τις προηγούμενες ημέρες, ελπίζει το παιδί της να πάει σήμερα σπίτι, καθώς όπως είπε πέρασε πολύ δύσκολα βράδια.

«Κοιμόμουν στο πάτωμα» δήλωσε ο 14χρονος

Ο 14χρονος μαθητής Βαγγέλης Γρηγορίου γραμματέας του 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου συμμετείχε στο μαθητικό συλλαλητήριο και συνελήφθη .  «Είπα την αλήθεια ότι δεν είχα καμία σχέση με αυτά που με κατηγορούσαν και αυτό αποδείχθηκε. Η κατάσταση είναι πολύ περίεργη. Οι συνθήκες κράτησης δεν ήταν καλές. Κοιμόμουν στο πάτωμα και κάναμε τη σωματική μας ανάγκη σε μπουκάλια», ανέφερε κατά έξοδο του ο 14χρονος Βαγγέλης.

Στο πλευρό του 14χρονου Βαγγέλη και ο δήμαρχος Χαλανδρίου

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, έδωσε το παρών σήμερα στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να υποστηρίξει τους μαθητές και μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε με την παρουσία μας το αυτονόητο, ότι η θέση των 14χρονων παιδιών είναι στα σχολεία με τους καθηγητές τους και στα σπίτια τους με τους γονείς τους και όχι στα κρατητήρια και στα δικαστήρια. Αν τα παιδιά βρίσκονται εδώ είναι, σε κάθε περίπτωση, αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Στηρίζουμε τα παιδιά τα οποία αγωνίζονται για μόρφωση και υγεία σε πολύ δύσκολες συνθήκες γιατί έχουμε αποφασίσει ότι θα είμαστε με τους Αγιάννηδες αυτής της κοινωνίας και όχι με τους Ιαβέρηδες».

Δήλωση του Νίκου Φίλη στα Δικαστήρια της Ευελπίδων

Πόσο υπερήφανη είναι η Δημοκρατία, όταν οι Αρχές «φορτώνουν» κακουργήματα σε 14χρονα παιδιά; Όταν τα φυλακίζουν και τα απομονώνουν για τέσσερις μέρες από τις οικογένειές τους; Όταν η νεολαία αντιμετωπίζεται ως εχθρός; Ντροπή!

Τα αιτήματα των μαθητών και των μαθητριών είναι τα αιτήματα όλου του ελληνικού λαού για υγειονομικές συνθήκες ασφάλειας, για μια Παιδεία ποιότητας και ισότητας. Η κυβέρνηση αντί για διάλογο καταφεύγει στην ωμή βία και τον αυταρχισμό. Με ΜΑΤ και βία, όμως, δεν γίνεται παιδεία.

Οι μαθητές είναι αθώοι και γι’ αυτό δεν θα μείνουν ανυπεράσπιστοι. Να σταματήσει αμέσως η κλιμάκωση της έντασης και της καταστολής που προωθεί η κυβέρνηση. Τώρα, πριν είναι αργά.