«Ελκάνο και Μαγγελάνος, ο πρώτος περίπλους της Γης»: Στα σινεμά το ταξίδι που άλλαξε την ανθρωπότητα

«Ελκάνο και Μαγγελάνος, ο πρώτος περίπλους της Γης»

Μία από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες που έχουν ειπωθεί ποτέ, τον πρώτος περίπλου της Γης, ένα πρωτοφανές ταξίδι που επηρέασε ολόκληρη την ανθρωπότητα, θα δούμε για πρώτη φορά σε κινούμενα σχέδια.

Η ιστορία των δύο ατρόμητων θαλασσοπόρων, του Μαγγελάνου και του Ελκάνο, που κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες, αψηφώντας φουρτούνες, λιμούς και επιθέσεις από εχθρικές φυλές, κατόρθωσαν να αλλάξουν για πάντα την Ιστορία!

Η υπόθεση

Ένα ταξίδι στο άγνωστο που ξεκίνησε με επικεφαλής τον πασίγνωστο Φερδινάνδο Μαγγελάνο και ολοκληρώθηκε με τον Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο. Καταιγίδες, πείνα, εχθρικές φυλές

Πέντε πλοία ξεκινούν από τη Σεβίλλη. Τρία χρόνια μετά, επιστρέφει μόνο ένα, κάνει τον πλήρη περίπλου και αποδεικνύει ότι η Γη είναι στρογγυλή.

«Θέλουμε οι χαρακτηρεσ να μεινουν αξέχαστοι»

Μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις αυτής της ταινίας ήταν να αποδοθεί ψηφιακά η θάλασσα. Το νερό είναι, πρακτικά, ένας ακόμη χαρακτήρας της ιστορίας και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε αισθητή στους θεατές τη δύναμη που έχει η θάλασσα σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια.

Ήταν ένα πολύ επίπονο κομμάτι. Αυτή η ταινία δεν είναι βιογραφία του Ελκάνο ή του Μαγγελάνου. Είναι μια ταινία για το σενάριο της οποίας έχουμε πάρει έναυσμα από ένα γνωστό ιστορικό γεγονός, για να αναπτύξουμε μια επινοημένη ιστορία για μικρούς και μεγάλους. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε χαρακτήρες που θα μείνουν αξέχαστοι στους θεατές, λέει ο σεναριογράφος, Άνγκελ Αλόνσο.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη τεχνική πρόκληση της ταινίας;

Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις ήταν η θάλασσα. Καθώς πρόκειται για ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο με πλοίο, ήταν αναπόφευκτο να ασχοληθούμε με το νερό και έπρεπε να το αντιμετωπίσουμε. Το νερό είναι, πρακτικά, ένας ακόμη χαρακτήρας της ιστορίας και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε αισθητή στους θεατές τη δύναμη που έχει η θάλασσα σε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια.

Ήταν ένα πολύ απαιτητικό κομμάτι. Από την άλλη, είναι μια ταινία που περιστρέφεται γύρω από ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, οπότε περάσαμε από τη Βραζιλία, από την Παταγονία, από τις Μολούκες, ενώ ξεκινήσαμε από τη Σεβίλλη… Αυτό χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια από εμάς γιατί έπρεπε να αιχμαλωτίσουμε τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής των κατοίκων, των ανθρώπων… Επίσης σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία των τοπίων, η ποικιλία είναι απίστευτη. Έχουμε χιονισμένα τοπία, τον Αμαζόνιο, την Παταγονία με πολλές παγωμένες περιοχές… και σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τον μεγάλο αριθμό χαρακτήρων της ιστορίας. Δημιουργήσαμε περισσότερους από 150 χαρακτήρες.

Πώς θα περιγράφατε τους πρωταγωνιστές, τον Ελκάνο και τον Μαγγελάνο;

Η ταινία δεν είναι βιογραφία του Ελκάνο ή του Μαγγελάνου. Είναι μια ταινία μυθοπλασίας και αυτό που επιδιώξαμε, εκτός από την αφήγηση της ίδιας της ιστορίας, ήταν να δημιουργήσουμε ελκυστικούς χαρακτήρες που θα εξελίσσονταν κατά τη διάρκεια της ταινίας. Δεν παρουσιάζουμε έναν Ελκάνο όπως ήταν στην πραγματικότητα… όταν έκανε το ταξίδι ήταν περίπου 40 ετών, ωστόσο, εμείς δείχνουμε έναν ελαφρώς νεότερο Ελκάνο κι έτσι ο περίπλους χρησιμεύει ως προσωπική του διαδρομή και εξέλιξη. Ο Ελκάνο δεν περιορίζεται μόνο στο να ταξιδεύει και να αποδεικνύει ότι είναι καλός ναυτικός, γιατί η αποστολή θα τον εξελίξει ως άνθρωπο και ως ναύτη.

Όσον αφορά τον Μαγγελάνο, δημιουργήσαμε έναν πολύ αγαπητό χαρακτήρα, οικείο, κάποιον που λειτουργεί σαν πατρική φιγούρα για τον Ελκάνο. Δεν ήταν έτσι στην πραγματικότητα, αλλά πιστεύουμε ότι αυτός ο ρόλος που του αποδώσαμε προσφέρει πολλά στην ιστορία.

Οι συντελεστές της ταινίας

Σκηνοθεσία: Χόσε Αντόνιο, Γκαρμπίνιε Λοσάνα

Σενάριο: Άνγκελ Αλόνσο

Στη ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Χάρης Αριστέιδους, Μάρκος Δρουσιώτης, Μένιος Σωτηρέλλης, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Μαρία Κάνθερ, Μαρία Μαχλαμούζη, Λουκάς Ζήκος, Χρήστος Γρηγοριάδης, Πέτρος Κονόμου, Δημήτρης Φύριος

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά

Η ταινία έρχεται στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

«Eίχα πει στον Δασκαλάκη ότι ο νούμερο ένα ύποπτος ήταν η Πισπιρίγκου – Έχουν γίνει πολλά λάθη, χάθηκαν πειστήρια»

Ώρα μηδέν για τις μάσκες στα σχολεία – Τι αποφάσισε η Επιτροπή των Ειδικών

Φεστιβάλ Generations: Διασκεδάζουμε οικογενειακώς με ένα πλούσιο δωρεάν πρόγραμμα δραστηριοτήτων στο ΚΠΙΣΝ (28-29/5)