Εμβόλιο Moderna: Ο ΕΜΑ εξετάζει τη χρήση του σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Εμβόλιο Moderna: Ο ΕΜΑ εξετάζει τη χρήση του σε παιδιά κάτω των 5 ετών

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι άρχισε την αξιολόγηση της χρήσης του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Η ηλικιακή ομάδα από έξι μηνών μέχρι 5 ετών είναι η τελευταία ηλικιακή ομάδα που δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

“Μόλις αρχίσαμε την αξιολόγηση ενός αιτήματος της Moderna για να επεκτείνουμε τη χρήση του Spikevax στα παιδιά από έξι μηνών έως 5 ετών και είναι το πρώτο αίτημα για αυτή τη νέα ηλικιακή ομάδα”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μάρκο Καβαλέρι, ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του EMA.

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Moderna υπέβαλε ήδη παρόμοιο αίτημα στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα αφότου δοκιμές έδειξαν ότι τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή και παράγουν ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Τα μικρά παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα απέναντι στον ιό σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, αλλά μπορούν παρά ταύτα να αρρωστήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Μπορούν επίσης να κολλήσουν σοβαρές μορφές του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά (MIS-C).

Ο ΕΜΑ ενέκρινε τον Φεβρουάριο τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid της Moderna για τα παιδιά ηλικίας από έξι ετών και πάνω στις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Moderna ζητεί έγκριση του εμβολίου Covid για παιδιά κάτω των 6 ετών

Σύμφωνα με την εταιρεία, το εμβόλιο έχει 51% αποτελεσματικότητα έναντι της παραλλαγής Όμικρον μετά από δύο δόσεις σε παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι μηνών και δύο ετών, ενώ η αποτελεσματικότητα είναι 37% σε παιδιά μεταξύ δύο και έξι ετών. Το εμβόλιο είχε επίσης «ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας», όπως ενημέρωσε η Moderna. Οπως σημειώνει το CNBC, η προστασία που παρέχει το εμβόλιο της Moderna έναντι της μόλυνσης έχει μειωθεί σημαντικά από την αποτελεσματικότητα 90% που είχε όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα εμβόλια. Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις, είναι ικανή να αποφεύγει τα αντισώματα.

Διαβάστε επίσης:

Εξελίξεις για τις συνθήκες θανάτου της 3χρονης Κατερίνας που “έσβησε” ανεξήγητα στο Ιπποκράτειο Θεσ/νικης

H Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών για τα ευρήματα για τα αίτια θανάτου της 3.5 ετών Μαλένας

Δημοτικά: Αυτά τα βιβλία πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο για να επαναχρησιμοποιηθούν του χρόνου