Ένα ασυνόδευτο παιδί από τη Συρία φωτογραφίζει τη ζωή του στην Ελλάδα

Τα τελευταία χρόνια στα νησιά και την περιφέρεια της χώρας μας εξελίσσεται μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία. Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, βρίσκονται στα νησιά μας και κουβαλούν πίσω τους μια βαριά ιστορία.

Ένα τέτοιο παιδί είναι και ο Μουσταφά Ομάρ, 17 ετών σήμερα, που ταξίδεψε από την χώρα του, την Συρία, χωρίς κανέναν συνοδό και μέσα από πολλές δυσκολίες κατάφερε να φτάσει στην Ελλάδα και, συγκεκριμένα, στην Χίο.

Τους τελευταίους 14 μήνες ζει στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και φωτογραφίζει την ζωή του εκεί. Η αγάπη του για την φωτογραφία, όμως, είχε ξεκινήσει χρόνια πριν. Έτσι, αποφάσισε να μην σταματήσει να φωτογραφίζει το ταξίδι του και όλα όσα πέρασε εκείνος, αλλά και όσοι ταξίδευαν μαζί του και τώρα οι φωτογραφίες του γίνονται φωτογραφική έκθεση από τη ΜΕΤΑδραση.

Διαβάστε όσα είπε ο ίδιος:

«Όταν ήμουν στην πατρίδα μου, τη Συρία, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, έβλεπα φωτογραφίες για την ομορφιά της φύσης κι έλεγα στον εαυτό μου ότι αυτές απεικονίζουν τον Παράδεισο στη γη. Κι αναρωτιόμουν: “Πώς βγαίνουν αυτές οι φωτογραφίες; Πού μπορώ να δω τέτοιες εικόνες;” Επειδή στην πατρίδα μου έβλεπα μόνο λάσπες, σκόνες και ερείπια… Υπέφερα πολύ στο ταξίδι μου μέχρι να φτάσω στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπα θάλασσα και τότε για πρώτη φορά ξεκίνησα να τραβάω φωτογραφίες με το κινητό μου. Η πρώτη φωτογραφία μου ήταν η θάλασσα της Σούδας, γύρω από το καμπ. Για ένα μήνα, κάθε φορά που έβγαζα φωτογραφίες, τις έβλεπα στη σκηνή που έμενα και χαιρόμουν ιδιαίτερα. Κατόπιν, ξεκίνησα να βγάζω φωτογραφίες με τους πρόσφυγες, ώστε να καταγράψω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν. Όταν πήγα στη Δομή της ΜΕΤΑδρασης, με επισκέφτηκε ένας φίλος που μου δάνεισε τη δική του φωτογραφική μηχανή… άρχισα να βγαίνω βόλτες καθημερινά και να βγάζω φωτογραφίες διάφορα μέρη του νησιού. Μέρα με τη μέρα, άρχισα να αποκτώ μεγαλύτερη εμπειρία, και αυτό αποτυπωνόταν στις φωτογραφίες μου. Ξεκίνησα να φτιάχνω ένα φάκελο με όλα μου τα έργα για τους πρόσφυγες, μικρούς και μεγάλους σε ηλικία, τον τρόπο που ζουν, προκειμένου να βλέπει ο κόσμος την ταλαιπωρία τους, μήπως βρεθεί λύση για το πρόβλημά τους, καθώς και τους πολέμους, που έχουν φάει εκατομμύρια ψυχές και συνεχίζονται ως σήμερα…».

Το μήνυμα της προέδρου της ΜΕΤΑδρασης, Λώρας Παππά:

«Χαιρόμαστε που μπορούμε να δώσουμε στο Μουσταφά την ευκαιρία να παρουσιάσει τις εικόνες του, και μέσα από αυτές να μοιραστεί στιγμές από τη ζωή του», αναφέρει η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης . Χάρη στην πολύτιμη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αλληλεγγύη της τοπικής κοινωνίας, η δομή της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο συνεχίζει να λειτουργεί και να φιλοξενεί ασυνόδευτους ανηλίκους και να τους προσφέρει ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. «Στόχος μας για τα παιδιά αυτά είναι είτε η μεταφορά τους σε πιο μόνιμες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, είτε η επανένωσή τους με συγγενείς τους σε άλλη χώρα της Ευρώπης, όπως στην περίπτωση του Μουσταφά, ο οποίος ελπίζουμε σύντομα να ταξιδέψει προς χώρα της Ε.Ε. για να ζήσει με μέλη της οικογένειάς του», προσθέτει η κα Παππά.

Οι φωτογραφίες του Μουσταφά Ομάρ θα παρουσιαστούν στην έκθεση με τίτλο ​«Chios Land» που θα πραγματοποιηθεί από τη ΜΕΤΑδραση στη Χίο, στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Η εκδήλωση για τα εγκαίνια της έκθεσης ετοιμάζεται με ενθουσιασμό από όλα τα παιδιά και το προσωπικό της δομής της ΜΕΤΑδρασης και θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαΐου, στις 19:30.

Οι εκτυπώσεις των έργων είναι ευγενική προσφορά του Demertzis Digital. Σημαντική ήταν η συμβολή του επαγγελματία φωτογράφου Ορέστη Σεφέρογλου, ο οποίος έδωσε πολύτιμες συμβουλές στο νεαρό φωτογράφο.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την στήριξη της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χίου Σπυριδούλας Σταυράτη, την φιλοξενία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», και τη στήριξη της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου και της Δ/σης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου.

Πληροφορίες:

Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης
Διεύθυνση: Μιχαήλ Λιβανού 51, Χίος, τηλ.: 22710-82777.
Διάρκεια έκθεσης: 11-20 Μαΐου
Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 9:00-14:00, σαββατοκύριακα: 18:00-20:30