Εντυπωσιαστήκαμε από την ολοκαίνουργια αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης αυτών των δημόσιων σχολείων!

Το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο στις Στέρνες Ακρωτηρίου στα Χανιά απέκτησαν μια εξαιρετική και άκρως εντυπωσιακή αίθουσα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης. που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μια νέα, πολύτιμη υποδομή, η κατασκευή της οποίας χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 15.000 ευρώ από Ομάδας Στήριξης Συνάνθρωπος.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν παρουσία των εκπαιδευτικών του σχολείου, μαθητών, γονιών, εθελοντών του “Συνάνθρωπου” και στελεχών της Δημοτικής Αρχής Χανίων.

Ενάμιση χρόνος χρειάστηκε για να επιτευχθεί ο στόχος, με τα μέλη της Ομάδας, να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, προκειμένου να πετύχουν τη δημιουργία της Αίθουσας, που θα αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για τους εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν μέσα από την αισθητηριακή διάδραση, ερεθίσματα, προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην πρόκληση της μάθησης.

Σύμφωνα με τον εθελοντή του “Συνανθρώπου” Κώστα Νικολαντωνάκη, η νέα αίθουσα πληροί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που θέτει το Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και διαμορφώθηκε με τη συμβολή εθελοντών του “Συνανθρώπου” αλλά και επαγγελματιών, συλλόγων και φορέων που βοήθησαν με ανιδιοτέλεια.

Μια αίθουσα που προσφέρει αισθητηριακά ερεθίσματα στα παιδιά

«Πρόκειται για μια αίθουσα που προσφέρει αισθητηριακά ερεθίσματα στα παιδιά (αφής, όρασης κ.λπ.) που μέσα από την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού, εργοθεραπευτών και λογοθεραπευτών, αυτά τα ερεθίσματα λειτουργούν ως βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη βασικών λειτουργιών όπως η μάθηση», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το κόστος της παρέμβασης ανήλθε σε περίπου 15.000 ευρώ.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του σχολείου Φανή Κουτσίνα εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τους εθελοντές του “Συνανθρώπου” και όσους φορείς βοήθησαν και υπογράμμισε τη σημαντική βοήθεια που θα προσφέρει η νέα αίθουσα στο εκπαιδευτικό έργο: «

Αυτή τη στιγμή φοιτούν 13 παιδιά στο Δημοτικό και 5 στο Νηπιαγωγείο του σχολείου μας και σήμερα είναι μια όμορφη μέρα για όλους εμάς, γιατί το σχολείο μας απέκτησε ένα σημαντικό εργαλείο για τον εργοθεραπευτή και λογοθεραπευτή.

Τα παιδιά πλέον θα δέχονται όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα για να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να γνωρίσουν το σώμα τους».

Η λογοθεραπεύτρια Ιλιάνα Στρατινάκη επεσήμανε ότι τα παιδιά του σχολείου που παρουσιάζουν δυσκολίες στο κινητικό κομμάτι ή δυσκολίες στην ακοή και την όραση, έχουν περιορισμούς όσον αφορά την αλληλεπίδρασή τους με το περιβάλλον: «Η συγκεκριμένη λοιπόν αίθουσα δίνει τη δυνατότητα να παρέχονται αισθητηριακές εμπειρίες από εξειδικευμένους θεραπευτές που θα βοηθήσουν στην καλλιέργεια της προσοχής, της συγκέντρωσης, της μάθησης και της επικοινωνίας στο σχολικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η ύπαρξή της».

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Αντώνης Βαρδάκης τόνισε ότι έλειπε η αίθουσα της Αισθητηριακής Αγωγής από το σχολείο και υπογράμμισε την αξία της δωρεάς της Ομάδας Στήριξης “Συνάνθρωπος”.

Μια αίθουσα που θα προσφέρει μια καλύτερη πρόσβαση των παιδιών στη μάθηση και τη γνώση

«θα πρέπει να επισημάνουμε και την άλλη σημαντική προσπάθεια που κάνει ο “Συνάνθρωπος” για να βελτιώσει τις υποδομές στην περιοχή, με τη δημιουργία του Πάρκου Συνύπαρξης για όλα τα παιδιά, είτε με αναπηρία είτε όχι, που θα γίνει δίπλα στο σχολείο, όταν παραλάβουμε από τον “Συνάνθρωπο” τα τεύχη δημοπράτησης για να βρούμε το χρηματοδοτικό εργαλείο ως Δήμος».

Τι είναι η αισθητηριακή ολοκλήρωση

Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι μια εγγενής νευροβιολογική διαδικασία που αφορά την ολοκλήρωση και αποκωδικοποίηση του αισθητηριακού ερεθίσματος στον εγκέφαλο. Σε αντίθεση η δυσλειτουργία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης είναι μια διαταραχή κατά την οποία τα αισθητηριακά δεδομένα δεν οργανώνονται κατάλληλα στον εγκέφαλο και αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην ανάπτυξη, στην επεξεργασία της πληροφορίας και στη συμπεριφορά του ατόμου. Η Dr. A. Jean Ayres ανέπτυξε τη γενική θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης και της θεραπείας μέσα από μελέτες στις νευροεπιστήμες και από μελέτες της σωματικής και νευρομυικής ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Στρεπτόκοκκος της ομάδας Α: Αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά, πώς μεταδίδεται, τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Κατάληψη Νομικής 1973: Η πρώτη μεγάλη φοιτητική εξέγερση που άνοιξε το δρόμο για το Πολυτεχνείο

Ξεσπά ο πατέρας της Καρολάιν: Πώς χαρακτήρισε τον Αναγνωστόπουλο και τι είπε για τη μητέρα του