Επί ποδός για τα κρούσματα στα παιδιά – Καταργείται το μέτρο 50+1 για το κλείσιμο μιας τάξης;

Επί ποδός για τα κρούσματα στα παιδιά - Καταργείται το μέτρο 50+1 για το κλείσιμο μιας τάξης;

Με τα αρνητικά ρεκόρ στους βασικούς επιδημιολογικούς δείκτες να διαδέχονται το ένα το άλλο και την κατά κοινή ομολογία ότι πλέον διανύουμε το τεταρτο κύμα της  πανδημίας, το βλέμμα της επιστημονικής κοινότητας στρέφεται στα παιδιά και ειδικά στις ηλικίες εκείνες που δεν εντάσσονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τα κρούσματα στα παιδιά έχουν πάρει την ανιούσα

Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, έγινε φανερό ότι η «έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού έχει καταγράψει σοβαρό αντίκτυπο στα παιδιά. Από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 6.682 κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ΕΟΔΥ.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 25% του συνόλου των κρουσμάτων που καταγράφηκαν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, μείωση της τάξεως του 7,41% σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Την εβδομάδα 18 – 24 Οκτωβρίου εντοπίστηκαν 5.970 νέες μολύνσεις στις ηλικίες 4 – 18 ετών, ενώ μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν εντοπιστεί 4.493 περιπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα 11-17 Οκτωβρίου καταγράφηκαν 4.493 νέες μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών.

Την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών, ήταν 4.135. Την εβδομάδα 27 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου είχαν εντοπιστεί 4.211 κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών, την εβδομάδα 20 – 26 Σεπτεμβρίου 4.026 κρούσματα, ενώ την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021 ήταν 3.559.

Η Νίκη Κεραμέως απαντά στα σενάρια κλεισίματος των σχολείων λόγω αυξημένων κρουσμάτων

Ποιες σχολικές τάξεις έχουν βάλει λουκέτο λόγω κρουσμάτων

Όπως είναι αναμενόμενο, η άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων σε παιδιά «αντανακλάται» και στα σχολικά τμήματα που κλείνουν λόγω 50%+1 κρουσμάτων. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα τμήματα που είναι σε αναστολή πατώντας εδώ 

Υπάρχουν σκέψεις να καταργηθεί το μέτρο 50+1 κρούσματα για το κλείσιμο μιας τάξης;

Με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά και τις αποδεκατισμένες τάξεις που εντούτοις δεν κλείνουν αν δεν προκύψουν τα “50+1” κρούσματα  πολλοί γονείς υποστηρίζουν ότι το εν λόγω μέτρο πρέπει να αναθεωρηθεί το συντομότερο καθώς η κατάσταση κάθε άλλο παρά εξομαλύνεται με το να περιμένουν να φτάσει ο αριθμός των κρουσμάτων στο απαιτούμενο όριο για να σταματήσει η δια ζώσης διδασκαλία.

Όπως καταγγέλει αναγνώστρια στο Ιnfokids.gr Tα σχολεία έχουν πολλά κρούσματα, διάσπαρτα σε τμήματα και προσωπικό. Η υπουργός Παιδείας βλέπει “ένα αυστηρό πρωτόκολλο το οποίο προβλέπει πάρα πολλά τεστ”, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στα σχολεία αλλά μόνο ότι “έχουν κλείσει μόλις λίγα τμήματα πανελλαδικά”.  Για να κλείσει ένα τμήμα χρειάζεται να κολλήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές.

Ειδικά στα δημοτικά, όπου δεν προβλέπεται εμβολιασμός για τα παιδιά κάτω των 12 ετών, συχνά νοσούν εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι που μπαίνουν σε ένα ή πολλά τμήματα, κάνουν παράλληλη στήριξη, ή πηγαίνουν σε 3 και 4 σχολεία κάθε εβδομάδα!”

Η Ζέττα Μακρή απαντά για το μέτρο των “50+1” κρουσμάτων ανά τάξη

Επί ποδός για τα κρούσματα στα παιδιά - Καταργείται το μέτρο 50+1 για το κλείσιμο μιας τάξης;

Σε σημερινές της δηλώσεις η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή ερωτηθείσα για το αν υπάρχουν σκέψεις να αναθεωρηθεί το μέτρο “50+1” για τα κρούσματα στις τάξεις ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί καθώς δεν κρίνεται απαραίτητο.

Ειδικότερα τόνισε ότι “Αυτή τη στιγμή, έχουμε 8 μόνο κλειστά τμήματα λόγω κορονοϊού σε πάνω από 80.000 τμήματα σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Ακολουθούμε την διεθνή τάση και πρακτική για ιδιαίτερα αυξημένο έλεγχο. Μαθηματικά μοντέλα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στα οποία κάνει αναφορά και ο ECDC, υπολόγισαν ότι για να επιτευχθεί 40% μείωση της μετάδοσης στις σχολικές αίθουσες μέσω μείωσης της πυκνότητας θα πρέπει οι μαθητές να χωριστούν στα τρία και να πηγαίνουν εκ περιτροπής κάθε τρεις ημέρες σχολείο εναλλάξ. Αντιθέτως, μέσω του καθολικού test μία φορά την εβδομάδα επιτυγχάνεται 70% μείωση της μετάδοσης».

Μάχη για να μην κλείσουν τα σχολεία

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στον Real FM  τόνισε ότι “Έχουμε ένα σύστημα πολύ πυκνού testing, το συχνότερο στην Ευρώπη, δωρεάν για τους μαθητές. Έχουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα με τα οποία λειτουργούν τα τμήματα και τα σχολεία. Δίνουμε μάχη, να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, να μείνουν τα παιδιά στις τάξεις με τους εκπαιδευτικούς, να είναι οι φοιτητές στα πανεπιστήμια.”

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία: Πώς έχασαν τη ζωή τους οι 4χρονες δίδυμες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι

Η 4χρονη Κρυσταλλία έκοψε τα μαλλιά της για καλό σκοπό: «Δώστε τα σε κάποιο παιδάκι που δεν έχει»

Προσοχή: 35χρονος προπονητής τένις κακοποιούσε σεξουαλικά 2 ανήλικες μαθήτριές του