Επιστρέφει η άδεια ειδικού σκοπού; Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει αλλαγές

Επιστρέφει η άδεια ειδικού σκοπού; Η αύξηση των κρουσμάτων φέρνει αλλαγές

Η πίεση των κρουσμάτων θα φέρει εξελίξεις

 Ήδη κατά τις δύο πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των σχολείων τα κρούσματα σε μαθητές και καθηγητές έφτασαν τα 25.000, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς, δεδομένου ότι πολλά από τα παιδιά που νοσούν πάνε νηπιαγωγείο ή δημοτικό. Προβληματισμό προκαλεί η πιθανότητα να κλείσουν τμήματα τις επόμενες ημέρες λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων σε μία τάξη, κάτι που θα φέρει τα πάνω – κάτω για τους εργαζόμενους γονείς.

Στο τραπέζι έχει πέσει ήδη το σενάριο επαναφοράς του μέτρου της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς μαθητών που είναι θετικοί στον ιό, αλλά και για όσους έχουν παιδιά σε σχολικά τμήματα που κλείνουν. Το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ειδικού σκοπού υπάρχει και είναι σε ισχύ από την πρώτη καραντίνα, αλλά για να ενεργοποιηθεί ξανά χρειάζεται η έκδοση υπουργικής απόφασης.

Ποιους αφορά η άδεια ειδικού σκοπού

Υπενθυμίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός.

Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορωνοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Διαβάστε επίσης:

Τα παιδιά δεν γεννιούνται με το μίσος μέσα τους.. Εμείς τα καθοδηγούμε είτε στην αποδοχή είτε στην απόρριψη

Εξαφανίστηκαν η 14χρονη Μαρία και η 17χρονη Αλεξάνδρα από τα Ιωάννινα – Το παρασκήνιο της φυγής τους

Κρούσματα στα σχολεία: Τι κάνουμε σε θετικό self test – Οι μέρες καραντίνας – Τι ισχύει για τις επαφές