Επιστροφή στα θρανία – Η μεγάλη ανατροπή – Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων

Ο κύβος ερρίφθη για το άνοιγμα των σχολείων και όπως όλα δείχνουν οι μαθητές πρέπει να ετοιμάζονται σιγά σιγά για την επιστροφή τους στις σχολικές τάξεις και τα θρανία σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη.

H μεγάλη ανατροπή – Πρώτα θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια

Η επαναλειτουργία των σχολείων αυτή τη φορά δεν θα γίνει ως συνήθως καθώς πρώτοι θα επιστρέψουν στις τάξεις οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) και σε δεύτερο χρόνο οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά).

Πρόκειται για μια ανατροπή καθώς όπως διευκρίνισε χθες η κα Πελώνη η προτεραιοποίηση για τα σχολεία θα δοθεί καλώς εχόντων των επιδημιολογικών στοιχείων για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Οι λόγοι που δικαιολογούν αυτή την απόφαση που προωθείται τόσο από πλευράς Υπουργείου Παιδείας όσο και κυβέρνησης είναι οι επικείμενες Πανελλήνιες 2021 και η ολοκλήρωση της ύλης. “Γυμνάσια και Λύκεια, είναι προτεραιότητα. Είναι αυτά που έχουν παραμείνει για πάρα πολύ καιρό κλειστά. Και δεδομένου ότι υπάρχουν και εξετάσεις στον ορίζοντα, είναι περιορισμένη σε αυτή την περίπτωση η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους. Άρα, υπάρχει προτεραιότητα σε αυτές τις βαθμίδες“.

Η επιλογή μιας τέτοιας λύσης κρίνεται απαραίτητη και αποτελεί αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς όπως υπογραμμίζουν στο Infokids.gr, εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε Λύκεια, οι μαθητές της Γ’ τάξης θα πάνε στις Πανελλήνιες 2021 με διαφορετικές μαθησιακές ικανότητες αφού ορισμένοι θα έχουν παρακολουθήσει μαθήματα δια ζώσης διδασκαλίας μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από άλλους οι οποίοι κατοικούν στις «κόκκινες περιοχές» οπότε κάθε προσπάθεια γεφύρωσης της εκπαιδευτικής ανισότητας είναι καλοδεχούμενη.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων

H επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα θρανία προγραμματίζεται για τα μέσα Μαρτίου εφόσον φυσικά η πορεία της πανδημίας ακολουθεί την πορεία που διαγράφει μέχρι σήμερα που ναι μεν έχει αυξητικές τάσεις αλλά θεωρείται σταθερά ελεγχόμενη. Ο σχεδιασμός θα αλλάξει και θα μετατεθεί το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας στην περίπτωση που καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων και το σύστημα Υγείας δεχθεί τέτοια πίεση που θα οδηγήσει σε λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιnfokids.gr η πρώτη ημερομηνία που εξετάζεται είναι η Δευτέρα 22 Μαρτίου με αμέσως επόμενη εναλλακτική τις 29 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής όμως το σενάριο που προκρίνεται ειναι αυτό της 22ας Μαρτίου. Αν όμως τα δεδομένα παγώσουν το άνοιγμα τότε η Δευτέρα 5 Απριλίου φαντάζει ως η πλέον ιδανική.

Έχοντας ανοίξει τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας και λειτουργήσει χωρίς προβλήματα τότε ξεκινά ο προγραμματισμός για την επιστροφή των μαθητών Δημοτικού και Νηπιαγωγείου στα θρανία.

“Κλείδωσε” η παράταση της  σχολικής χρονιάς

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ιnfokids.gr το Υπουργείο Παιδείας βλέποντας την επιδημιολογική κατάσταση που διαμορφώνεται σε όλη τη χώρα και το “θολό” τοπίο στο άνοιγμα των σχολείων στις “βαθύ κόκκινο” περιοχές όπου ανήκει και η Αττική, πήρε την απόφαση να παραταθεί και φέτος η σχολική χρονιά για 2 εβδομάδες, χωρίς μαθήματα το Πάσχα και με Πανελλήνιες 2021 που δεν θα αποκλίνουν από τις ημερομηνίες που ίσχυαν κάθε χρονιά.

Χωρίς προαγωγικές τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Ειλημμένη απόφαση θεωρείται και η μη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Να σημειωθεί εδώ ότι και πέρυσι εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, αποφασίστηκε να μην διεξαχθούν τον περασμένο Ιούνιο οι γραπτές προαγωγικές εξετάσεις.

Πότε θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα για φέτος

Για τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία εξετάζεται να ολοκληρωθεί η χρονιά είτε στις 21 είτε στις 28 Ιουνίου και για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στις 11 Ιουνίου λόγω των Πανελληνίων.