Έρχεται εμβολιασμός παιδιών κατά της Covid-19 στον παιδίατρο

Έρχεται εμβολιασμός παιδιών κατά της Covid-19 στον παιδίατρο

Όπως όλα δείχνουν, την έγκριση για τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της Covid-19 στα παιδιατρικά ιατρεία πρόκειται σύντομα να δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε νωρίτερα σήμερα το πρωί στην τηλεόραση ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης, ενώ και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας τόνισε, ότι αναμένεται το σχετικό πράσινο φως από τον κ. Θεμιστοκλέους.

Όπως ο κ. Νταλούκας είπε, μιλώντας σήμερα στο  Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, «όσο τα κρούσματα αυξάνονται, θα βλέπουμε να αυξάνονται και οι απλές νοσηλείες παιδιών και σε ΜΕΘ και απεύχομαι να δούμε και θανάτους σε παιδιά».

Εξήγησε, ότι αμέτρητοι είναι οι γονείς που τον καλούν καθημερινά ζητώντας διαβεβαίωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ο ίδιος, τους φέρνει το παράδειγμα της Αμερικής, όπου έχουν εμβολιαστεί πάνω από 10 εκατομμύρια παιδιά.

«Έχουμε πλέον δεδομένα και μελέτες, δεν νοείται γιατρός να μην γνωρίζει τα αποτελέσματα αυτά. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι τα εμβόλια αυτά είναι αποτελεσματικά στα παιδιά, ίσως περισσότερο από ό,τι στους ενήλικες, έχουν πολύ καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι και ασφαλές. Για να μην λένε κάποιοι ανόητοι ότι κρύβουμε την αλήθεια, κανείς δεν λέει ότι ένα εμβόλιο είναι 100% ασφαλές. Υπάρχουν αντιδράσεις, σε ποσοστό 99% είναι ήπιες. Οι περικαρδίτες και μυοκαρδίτιδες που έχουν παρουσιαστεί και χρησιμοποιούνται σαν άλλοθι, εμφανίζονται σε ένα απειροελάχιστο ποσοστό, στα αγόρια κυρίως κάτω των 18 ετών, οι οποίες όμως είναι, όσες είναι και στον γενικό πληθυσμό. Είναι ιάσιμες, είναι αντιμετωπίσιμες και αρκεί μόνο να γνωρίζουν οι γονείς και να πουν στα παιδιά, ότι αν αισθανθούν κάποιο πόνο στο στήθος, κάποιο λαχάνιασμα, ταχυπαλμίες, μετά την 2η δόση κυρίως, μέσα στις πρώτες 8-10 μέρες, να  τους το πουν και να απευθυνθούν στον γιατρό τους. Υπάρχουν εμβόλια που κάνουμε στα παιδιά, που αν κανείς διαβάσει το φύλλο οδηγιών και δει τις παρενέργειες θα τρομάξει. Αν  κανείς δεν κάνει το εμβόλιο και νοσήσει, το πρόβλημα είναι 100πλάσιο. Αφήνω στην άκρη ότι δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν, επειδή είναι νεότεροι, όμως τα προβλήματα που αφήνουν στον οργανισμό, οι βλάβες των οργάνων που μπορεί να προκύψουν, η πιθανότητα για long covid στα μικρά παιδιά είναι 1 στα 50 και στις μεγαλύτερες ηλικίες φτάνουμε στα 2-3 παιδιά στα 50. Που σημαίνει ότι για πολλούς μήνες ή και χρόνο ακόμα, θα παρουσιάζουν προβλήματα που δεν θέλει κανείς να δει στο παιδί του. Όπως η χρόνια κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, μυαλγίες, αρθραλγίες, προβλήματα με πυρετό και διάφορες βλάβες οργάνων που μπορεί να δημιουργηθούν».

Σε συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας με τον κ. Θεμοστοκλέους και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, που είχε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, όπως μετέφερε ο κ. Νταλούκας, ελήφθη η απόφαση ότι συστήνεται ανεπιφύλακτα ο εμβολιασμός των παιδιών, μαζί με πολλούς επίσημους φορείς. «Προτείναμε λοιπόν να αναλάβουμε, όποιος θέλει, να κάνει το εμβόλιο στον παιδίατρό του, γιατί μπορεί να εξηγήσει στον γονιό με επιχειρήματα ότι το σωστότερο που έχει να κάνει για το παιδί του είναι να το εμβολιάσει και να το κάνει σε ένα περιβάλλον που εμπιστεύεται και να αισθάνεται και το παιδί πολύ καλύτερα. Επίσης, τον όγκο των τηλεφώνων που μπορεί να υπάρξουν για κάποιες αντιδράσεις, θα τον δεχτούν οι παιδίατροι. Επιπλέον έχουμε όλη την τεχνογνωσία γιατί η ειδικότητά μας είναι να κάνουμε εμβόλια. Είναι νομίζω κομβικό σημείο, αν θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά γρήγορα».

Τέλος, ο κ. Νταλούκας, ανέφερε, ότι υπάρχουν ελάχιστοι παιδίατροι που δεν έχουν εμβολιαστεί επικαλούμενοι ζητήματα δημοκρατίας. «Όμως όταν έχουμε πόλεμο και κάθε μέρα χάνονται 40 ζωές, είναι πολυτέλεια να συζητάμε τέτοια πράγματα. Μπορεί να κολλήσουμε εμείς και να μεταδώσουμε την νόσο σε μωρά που έρχονται στο ιατρείο μας και να κινδυνεύσει ένα μωρό παιδί. Γιατί είναι σημαντικό και πρέπει να το ξέρει ο κόσμος, ότι το στέλεχος Δέλτα κατέβηκε στις ηλικίες, είναι πολύ ευκολότερο να μεταδοθεί, κυρίως στα παιδιά. Και τα παιδιά νοσούν. Και εμφανίζουν ακόμα και τα ασυμπτωματικά, μετά από έναν μήνα αυτά τα προβλήματα, του long covid και του πολυοργανικού συνδρόμου που είναι πολύ σοβαρά και τα δύο. Παρακαλώ τους γονείς να το σκεφτούν 2 και 3 φορές. Κανείς γονιός δεν θέλει να δει το παιδί του σε ΜΕΘ», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Νταλούκας.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό στα παιδιατρικά ιατρεία, ο ίδιος σε ανάρτησή του πληροφόρησε, ότι: “Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, δηλαδή η Επαγγελματική Ένωση Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Λάρισας, μετά από πολύωρη διαβούλευση, τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών εναντίον της Covid-19 και του εμβολιασμού των παιδιών στα ιατρεία μας.

Αυτές ήταν και οι προτάσεις που τέθηκαν σε προχθεσινή συνάντηση που είχαμε με την ΕΕΕ παρουσία του κ Θεμιστοκλέους.

Το αίτημά μας για εμβολιασμό των παιδιών στα ιατρεία μας έγινε αποδεκτό από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με τον κ Θεμιστοκλέους να δηλώνει ότι θα μπορούσε να δει πιλοτικά την πρόταση αυτή.”

Εν αναμονή του εμβολίου για τις ηλικιακές ομάδες 6-11 ετών

Πάνω στο ίδιο θέμα, ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας, Θεοκλής Ζαούτης μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ είπε ότι «Eπείγει όλα τα παιδιά, στις ηλικίες 12 -18 ετών, να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους». Τόνισε δε, ότι στην Αμερική, όλα τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης θα καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό καθώς και τα πανεπιστήμια, όπου ήδη ισχύει το μέτρο αυτό.

Συμπλήρωσε δε, ότι τους επόμενους μήνες «αναμένεται να έχουμε δεδομένα από τις κλινικές μελέτες με τα εμβόλια της Pfizer και την Moderna για παιδιά από 6 έως 11 ετών, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.

Διαβάστε ακόμα:

Στέλιος Κρητικός: Περήφανος μπαμπάς – Πρώτος των πρώτων ο γιος του στις Πανελλήνιες – Σε ποια σχολή πέρασε

H Νάντια Μπουλέ αποκαλύπτει ότι έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ενώ θήλαζε

Θλίψη για τη σχολική τροχονόμο του 5ου Δημοτικού Σχ.Πετρούπολης – Άφησε πίσω της 4 παιδιά