Προβληματίζουν τους επιστήμονες τα παιδιά που συνεχίζουν να παλεύουν με την Covid μακράς διάρκειας

Δεν είναι μόνο τα lockdowns που δεν φαίνεται να παίρνουν τέλος σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για πολλούς ανθρώπους είναι και τα συμπτώματα του Covid-19, τα οποία, παρά τους πολλούς μήνες που έχουν περάσει από τη στιγμή που νόσησαν, συνεχίζουν να τους ταλαιπωρούν.

Και παρόλο που η κατάσταση αυτή, η οποία ονομάζεται «Covid μακράς διαρκείας» φαίνεται να ταλαιπωρεί κυρίως τους ενήλικες, δεν είναι λίγα και τα παιδιά που βασανίζονται από αυτή, προκαλώντας έντονο προβλητισμό στους ειδικούς και στον ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 1 στους 10 ανθρώπους που νόσησαν από τον ιό συνεχίζουν να μην είναι καλά ακόμα και 12 εβδομάδες μετά το θετικό τεστ. Στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη Μ. Βρετανία αναφέρουν, ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν για καιρό αίσθημα κόπωσης, βήχα, πονοκέφαλο, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της 15χρονης Georgina Calero (κεντρική φωτο), η οποία μίλησε πρόσφατα στο Euronews αναφέρονται, ότι «Έπεφτα για ύπνο και οι πονοκέφαλοι επέστρεφαν δριμύτεροι, ένιωθα κόπωση όλη την ημέρα, μου ήταν δύσκολο να σηκωθώ από το κρεβάτι, δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ.

Το κορίτσι από την Ισπανία τονίζει: «Συνήθιζα να μελετώ πολύ και να παίρνω καλούς βαθμούς. Τώρα, όμως, δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Δεν μπορώ να συγκρατήσω πληροφορίες, δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάω, δεν ξέρω πώς να συνδέσω διαφορετικές έννοιες…»

Το Euronews επικοινώνησε με τους γιατρούς που παρακολουθούν την Georgina στην κλινική για ανήλικους ασθενείς μακράς Covid, στην Badalona της Ισπανίας. Η κλινική αυτή δημιουργήθηκε με τη συνεργασία γερμανικών ινστιτούτου και αυτή τη στιγμή «κουράρει» σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο περίπου 60 παιδιά.

Η επικεφαλής γιατρός της ομάδας που παρακολουθεί εδώ και 3 μήνες την 15χρονη πιστεύει, ότι σταδιακά, με το εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας που της εφαρμόζει, θα μπορέσει να επανέλθει. Ανησυχεί, όμως, για τα αμέτρητα παιδιά που δηλώνουν, ότι μετά τον Covid-19 δυσκολεύονται να επιστρέψουν στα μαθήματά τους, να συγκεντρωθούν, να επανέλθουν 100% στις δραστηριότητές τους.

Για το ίδιο ακριβώς ανησυχεί και ο μπαμπάς της Georgina, ο οποίος αναρωτιέται πότε το παιδί του θα βρει τον παλιό του εαυτό.

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Euronews εδώ.