Σπύρος Μαζάνης, παιδίατρος: “Η γύρη βοηθά στην εξάπλωση του κορωνοϊού”

Η άνοιξη έχει ήδη αρχίσει και κάνει εμφανή τα σημάδια της. Κι ενώ όλοι περιμένουμε την άνοδο της θερμοκρασίας ως καλό σημάδι για τη μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο γνωστός παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης έρχεται να μας ζητήσει να κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή, αποφεύγοντας τη γύρη που συνοδεύει αυτή την εποχή τον ερχομό της Άνοιξης. Ο παιδίατρος μιλά ιδίως για παιδιά και γονείς, βέβαια, που έχουν ευαισθησία στην εμφάνιση της γύρης, παρουσιάζοντας αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά και γενικώς για τον πληθυσμό, αφού πολύ πρόσφατη μεγάλη έρευνα έδειξε ότι κατά 50% μειώνονται τα κρούσματα αν δεν κυκλοφορούμε έξω, σε χώρους με δέντρα και γύρη αυτή την εποχή.

Σχετικά άρθρα: Κορωνοϊός και νεογνά: Εξαιρετικά χαμηλή η θνητότητα – Συνήθέστερα κολλούν από την οικογένεια

Η έρευνα

Νέα διεθνής μελέτη με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς αναφέρει ότι κάποιος γίνεται πιο ευάλωτος στον κορωνοϊό εξαιτίας της γύρης.

Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια εξάπλωση της Covid-19 συνέπεσε πέρυσι με μια μεγάλη εποχική έξαρση συγκεντρώσεων γύρης στο βόρειο ημισφαίριο. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση των ανθρώπων στη γύρη που μεταφέρεται με τον αέρα, τόσο φαίνεται να αυξάνεται η μεταδοτικότητα ορισμένων αναπνευστικών ιών, μεταξύ των οποίων και ο νέος κορωνοϊός.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αεροβιολόγο Αθανάσιο Δάμιαλη του Πολυτεχνείου του Μονάχου και του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Κέντρου Χέλμχολτς της ίδιας γερμανικής πόλης, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από 130 περιοχές σε 31 χώρες πέντε ηπείρων και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εκτιμούν ότι η έκθεση σε αυξημένη ποσότητα γύρης καθιστά κάποιον πιο ευάλωτο στη λοίμωξη Covid-19.

Η μελέτη -που συμπεριέλαβε και την Ελλάδα- δείχνει ότι η αερομεταφερόμενη γύρη, μόνη της ή σε συνδυασμό με ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, μπορεί να εξηγήσει περίπου το 44% των διαφορών στην μεταδοτικότητα και εξάπλωση μεταξύ διαφορετικών περιοχών στην ίδια χώρα. Η πορεία των ημερήσιων κρουσμάτων φαίνεται να σχετίζεται με τη συγκέντρωση της γύρης στον αέρα, στις χώρες με ή χωρίς lockdown.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι χώρες με lockdown έχουν τους μισούς ημερήσιους αριθμούς νέων κρουσμάτων σε σχέση με τις χώρες που έχουν παρόμοια επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν βρίσκονται σε lockdown. Χωρίς lockdown μια αύξηση κατά 100 κόκκους γύρης ανά κυβικό μέτρο αέρα εκτιμάται ότι οδηγεί σε μια μέση αύξηση κατά 4% στα κρούσματα Covid-19. Σε γερμανικές πόλεις όπου οι συγκεντρώσεις γύρης έφθασαν τους 500 κόκκους ανά κυβικό μέτρο αέρα, καταγράφηκε αύξηση κρουσμάτων έως 20%.

Σύμφωνα με τον κ. Δάμιαλη, αυξήσεις στα νέα κρούσματα παρατηρούνται σε μια περιοχή, όταν καταγράφονται επίπεδα γύρης της τάξης των 250 κόκκων ανά κυβικό μέτρο αέρα επί τέσσερις τουλάχιστον συνεχόμενες μέρες. Όταν αντίθετα οι συγκεντρώσεις γύρης βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα, παρατηρούνται και τα λιγότερα κρούσματα.

Η γύρη, όταν εισπνέεται και κολλάει στις μεμβράνες των αεραγωγών, εξασθενεί το αμυντικό σύστημα των πνευμόνων έναντι της λοίμωξης από τον κορωνοϊό, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί και στους ιούς των κρυολογημάτων, με συνέπεια να διευκολύνεται ο πολλαπλασιασμός των «εισβολέων» μέσα στο σώμα. Με βάση τα ανωτέρω ευρήματα, οι ερευνητές συνιστούν στους ευπαθείς ανθρώπους υψηλού κινδύνου να φοράνε μάσκα με φίλτρο, που κρατά μακριά τα σωματίδια του αέρα, ιδίως τώρα που αρχίζει η άνοιξη και η γύρη αυξάνεται στο περιβάλλον.