Παπαευαγγέλου: Γιατί μπαίνει “λουκέτο” στα σχολεία – Ποιοι μαθητές θα επιστρέψουν πρώτοι

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα για το λόγο που πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία και αν άλλαξε κάτι στον τρόπο νόσησης των παιδιών απάντησε ότι

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση της πανδημίας που παρατηρείται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και μάλιστα έχει επικρατήσουν σε μεγάλο βαθμό  τα μεταλλαγμένη στελέχη του ιού – ιδίως το βρετανικό – που ξέρουμε ότι σε όλες τις ηλικίες και στα παιδιά εμφανίζει αυξημένη μεταδοτικότητα. Παρατηρούμε την καθημερινή επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Δεν έχει αλλάξει η άποψή μας σε σχέση με τη νόσηση των παιδιών. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τα παιδιά δεν αυξάνουν το επιδημιολογικό φορτίο. Έχοντας περισσότερα κρούσματα στην κοινότητα, αυξάνονται και τα κρούσματα στα παιδιά. Είναι αναμενόμενο.

Θα ανοίξει πρώτα η Δευτεροβάθμια και μετά η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση;

Δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση για το ποια βαθμίδα θα ανοίξει πρώτη. Σήμερα συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία. Να αυξηθεί το testing κυρίως των εκπαιδευτικών και των μαθητών Λυκείων. Μας απασχολεί το γεγονός ότι τα Λύκεια έχουν παραμείνει κλειστά πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες βαθμίδες. Τα Λύκεια έχουν μείνει κλειστά σχεδόν 6 μήνες από πέρσι που ξεκίνησε η πανδημία, ξέροντας ότι ένα σχοίκό έτος διαρκεί 7,5 μήνες” ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.