“Έχω ένα αστέρι στην καρδιά & στην ψυχή μια λάμψη”: Οι συντελεστές της παράσταση «Το Αστερόπαιδο» στο Ιnfokids.gr

Mια από τις παιδικές θεατρικές παραστάσεις που έχουμε ξεχωρίσει το φετινό καλοκαίρι είναι  «Το Αστερόπαιδο» του Όσκαρ Ουάιλντ που ταξιδεύει ανά την Ελλάδα από  το θέατρο Eliart και την παιδική σκηνή «Κιβωτός» του Γιώργου Φρατζεσκάκη. Με αφορμή την καλοκαιρινή τους περιοδεία και την επιτυχημένη παράσταση συνομιλήσαμε με τους συντελεστές της παράστασης!

Ένα τρυφερό παραμύθι π για τη σημασία τού να είναι κανείς όμορφος στην ψυχή και όχι στο πρόσωπο

Λένε πως τα παιδιά είναι το πιο δύσκολο κοινό. Ειδικά σήμερα, που οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα έχουν εισβάλει σε τέτοιο βαθμό στη ζωή τους, πόσο εύκολο είναι να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση και να μπουν στη θεατρική σύμβαση;

Γιώργος Φρατζεσκάκης: Αυτό είναι το κίνητρο κι ο στόχος μου. Τα παιδιά μπορούν πια να βρουν ότι θέλουν στο internet και τα social media. Σίγουρα όμως θα ανατρέξουν σε πιο χαρούμενα θέματα και τραγούδια. Εδώ, με αυτό το συγκινητικό παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ ανοίγουν οι ψυχούλες τους. Και των γονιών μαζί.

Τα παιδικά ματάκια “καρφώνονται” στη σκηνή, πιστέψτε με, και ξεχνούν αυτό που τόσο πρόχειρα τους δίνεται από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά μέσα. Χάνονται για λίγη ώρα στην ιστορία του Αστερόπαιδου, την παρακολουθούν με απίστευτο ενδιαφέρον και χωρίς να μιλάνε! Ήθελα να μιλήσω στις καρδιές των παιδιών, ν’ αγγίξω ευαίσθητες χορδές τους, κι αυτό το έργο είναι δοκιμασμένο πως μπορεί να το πετύχει.

Κορίνα Αλεξανδρίδου: Είναι μια μεγάλη αλήθεια. Τα παιδιά είναι εθισμένα στα ψηφιακά μέσα και δυστυχώς χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την οικογένεια και από την κοινωνία με διαρκή ερεθίσματα και με ποιοτικά έργα να ανακτήσουν το ενδιαφέρον του παιδιού που είναι εποικοδομητικά και για την ψυχή και για το μυαλό του.

Χριστίνα Κωνσταντινίδου: Είναι γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα βομβαρδίζονται από τα υπερσύγχρονα ψηφιακά μέσα της τεχνολογίας και είναι θεωρητικά δύσκολο να τα εντυπωσιάσεις, να τα «κρατήσεις».

Ωστόσο, το θέατρο είναι ένας «ζωντανός» μηχανισμός, υπάρχει μια μόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και ηθοποιών και αυτό το κάνει μαγικό και ξεχωριστό. Η διαφορά σε αυτή τη συνθήκη είναι ότι τα πρόσωπα, οι ρόλοι, οι ιστορίες «αγγίζουν» την παιδική ψυχή άμεσα, ουσιαστικά, ανθρώπινα.

Στέλιος Καραγεωργίου: Ακόμα κι αν τα ψηφιακά μέσα έχουν μπεί για τα καλά στο dna μας, το θέατρο συμβαίνει ζωντανά, εκείνη την στιγμή, και έχει την δύναμη να μας κρατήσει περισσότερο απ’ότι ένα παιχνίδι στο κινητό. Η δυσκολία του παιδικού θεάτρου είναι ότι πρέπει πάντα να διατηρείς έναν ρυθμό και μια ενέργεια ώστε να μην δώσεις την δυνατότητα στο παιδί να ρίξει την προσοχή του σε κάτι άλλο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνει το έργο “κοιλιά” όπως λέμε.

Στάθης Λαγκάδας: Όντως,τα παιδιά στην εποχή μας βομβαρδιζόνται απο πολλές εικόνες τόσο μέσω διαδικτύου, όσο και τηλεόρασης.Προσωπικά, όμως, πιστεύω πως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με κάτι ζωντανό που συμβαίνει εκείνη την ώρα και μπροστά στα μάτια τους…κάτι που τα παιδιά το έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη και-θα τολμήσω να πω-τους έλειψε 2 χρόνια λόγω πανδημίας.

Επειδή τυγχάνει να είμαι και καραγκιοζοπαίκτης, φέτος τον χειμώνα μπήκα σε πολλά σχολεία για να δώσω παράσταση και αυτό που είδα από τα παιδιά είναι ακριβώς αυτό που είπα προηγουμένως.Τα παιδιά ερχόντουσαν πάνω μου να με αγκαλιάσουν, να με αγγίξουν, να μου μιλήσουν…συμμετείχαν στην παράσταση λες και δεν είχαν δει ξανά Καραγκιόζη στην ζωή τους! Γελούσαν, χειροκροτούσαν…ήθελαν να ανοίξουν διάλογο με τον Καραγκιόζη! Τι να λέμε…σαν την ζωντανή παράσταση δεν είναι τίποτα!!!

Σκηνοθετείτε και πρωταγωνιστείτε στην παιδική παράσταση «Το αστερόπαιδο”. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση και για τους ρόλους που ενσαρκώνετε;

Κορίνα Αλεξανδρίδου: Το αστερόπαιδο είναι μια παράσταση που με σεβασμό και αγάπη στο παιδί έχει σκηνοθετήσει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης.

Μια δουλειά που έχει ανέβει στο παρελθόν με επιτυχία με πολλά μηνύματα που περνάνε όμορφα στο παιδί και όχι μόνο… Είναι σίγουρα μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

Έχω την τύχη να κάνω δύο ρόλους: Το ρόλο της θετής μητέρας του αστερόπαιδου που το μεγάλωσε με αγάπη… Είναι η μάνα που δεν πόνεσε για να τον γεννήσει Μα για να τον μεγαλώσει.

Ο άλλος ρόλος είναι αυτός της Μάγισσας. Είναι ο ρόλος που θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει ότι ο πλούτος είναι στην ψυχή και όχι τα υλικά αγαθά..

Η άμεση αλληλεπίδραση των παιδιών με τους ηθοποιούς την ώρα που εξελίσσεται η παράσταση πόσο σημαντική είναι στο σύγχρονο θέατρο για παιδιά;

Κορίνα Αλεξανδρίδου: Είναι πολύ σημαντική η αλληλεπίδραση μεταξύ παιδιών και ηθοποιών.

Τα παιδιά ως θεατές θέλουν να νιώθουν μέρος της παράστασης. Παρακολουθούν συμμετέχουν και εκφράζονται ανάλογα με αυτό που βλέπουν. Οι ηθοποιοί παίρνουν από την ενέργειά των παιδιών και έτσι ενδυναμώνεται και η απόδοσή τους..

Χριστίνα Κωνσταντινίδου: Η αλληλεπίδραση παιδιών και ηθοποιών είναι και το ζητούμενο μιας παιδικής παράστασης. Τα παιδιά, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι το πιο δύσκολο και αυστηρό κοινό, γιατί λειτουργούν και αντιδρούν αυθόρμητα και πρωτογενώς και αυτό είναι ό,τι πιο γοητευτικό στο παιδικό θέατρο. Όταν καταφέρνεις να υπάρξει μια όμορφη αλληλεπίδραση με τα παιδιά ,έχεις κερδίσει το στοίχημα ,έχεις κάνει μια επιτυχημένη παράσταση

Στάθης Λαγκάδας: Στην δική μας παράσταση δεν υπάρχει αλληλεπίδραση κατά την διάρκεια της παράστασης, ευτυχώς δηλ. γιατί είναι κάτι που με βρίσκει αντίθετο!

Το παιδί, ως μελλοντικός θεατής, καλό είναι να μαθαίνει από την μικρή του κιόλας ηλικία, πως για να καταλάβει – νοιώσει ένα έργο και να εισπράξει τα μηνύματα του-όποια και αν είναι-δεν πρέπει να αποσπάται η προσοχή του από το έργο που παρακολουθεί με φτηνά τρικς και θεατρικούς σαλτιμπαγκισμούς!

Οι ερωταποκρίσεις μεταξύ κοινού και ηθοποιών έχουν αξία μόνο αν αυτές στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση του έργου και στην εξέλιξη του. Αλλιώς, καλό είναι να αποφεύγονται!

Ποιο είναι το μήνυμα που θα αποκομίσουν τα παιδιά φεύγοντας από την παράσταση;

Κορίνα Αλεξανδρίδου: Η αγάπη γιατρεύει και δυναμώνει την ψυχή και δίνει στο δρόμο μας σωστές κατευθύνσεις.

Χριστίνα Κωνσταντινίδου: Η αληθινή ομορφιά είναι αυτή της ψυχής του ανθρώπου ,αυτή που τον κάνει να προσφέρει και να αγαπά δίχως όρια.

Στέλιος Καραγεωργίου: Το έργο μας μιλάει για την Αγάπη, την συγχώρεση και για την σημασία του να είναι κανείς όμορφος στην ψυχή και όχι μόνο εξωτερικά. Μηνύματα πολύ σημαντικά σε μια εποχή που προβάλουμε συνέχεια το “έξω” εν μέσω social media αντί για το μέσα που είναι και το πιο σημαντικό.

Στάθης Λαγκάδας: Το μήνυμα του έργου είναι απλό και ξεκάθαρο: αυτο που έχει σημασία στην ζωή είναι να είναι όμορφος κανείς στην καρδιά, τον νου και την ψυχή…η εσωτερική ομορφιά έχει αξία και σημασία και όχι η εξωτερική!

Ποιά φράση ξεχωρίζετε από την παράσταση και θέλετε να αφιερώσετε στους αναγνώστες του infokids.gr;

Κορίνα Αλεξανδρίδου: Έχω ένα αστέρι στην καρδιά και στην ψυχή μια λάμψη!

Χριστίνα Κωνσταντινίδου: «Ρίξε λίγη αγάπη στην καρδιά σου και θα δεις πώς θα γλυκάνει..»

Στέλιος Καραγεωργίου: “Την ώρα της περηφάνιας μου σε κορόιδεψα. Δεν ήξερα τι έκανα, τι έλεγα. Τώρα στην ώρα της ταπείνωσής μου, συγχώρεσέ με.”

Στάθης Λαγκάδας: Είναι μια φράση που χρησιμοποιώ στον δικό μου ρολό ως Τσικαπρου: με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις!

Μάθετε περισσότερα για την παράσταση και το πρόγραμμα της περιοδείας πατώντας εδώ 

Διαβάστε επίσης:

«Ο Μάνος μου είπε βάλτε της μυαλό και κλείστε την στην ψυχιατρική»: Η ατάκα της Δήμητρας Πισπιρίγκου που δίνει νέα τροπη

H Ψυχιατρική Κλινική του Γεν. Νοσ. Παίδων «Η Αγία Σοφία» στο Χαλάνδρι στηρίζει εφήβους με ευάλωτη ψυχοσύνθεση

«Αντί να χαρώ κήδεψα το παιδί που γέννησα»: Σοκάρει η 30χρονη έγκυος – «Είπα στα 2 μου παιδιά ότι έχουμε έναν άγγελο να μας φυλά»