Ευρ. Οργανισμός Φαρμάκων: Δείτε για ποιες κρέμες συστήνει περιορισμό στη χρήση τους

Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC) επιβεβαίωσε τη σύστασή της να περιοριστεί η χρήση των κρεμών υψηλής περιεκτικότητας οι οποίες περιέχουν 100 μικρογραμμάρια/γραμμάριο (0.01%) οιστραδιόλη σε μία μοναδική περίοδο θεραπείας μέχρι 4 εβδομάδες. Αυτό έπεται μίας επανεξέτασης της σύστασής της τον Οκτώβριο του 2019 η οποία ζητήθηκε από μία από τις εταιρείες η οποία κυκλοφορεί κρέμα οιστραδιόλης υψηλής περιεκτικότητας.

Περιορισμός στη χρήση των κρεμών υψηλής περιεκτικότητας σε οιστραδιόλη
στις τέσσερις εβδομάδες

Τα δεδομένα για αυτές τις κρέμες δείχνουν ότι σε μετεμμηνοπαυσιακές
γυναίκες που τις χρησιμοποιούν τα επίπεδα της οιστραδιόλης στο αίμα ήταν υψηλότερα από τα φυσιολογικά μετεμμηνοπαυσιακά επίπεδα. Η PRAC κατέληξε ότι η απορρόφηση της οιστραδιόλης στην κυκλοφορία προκαλεί ανησυχία και μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοιες παρενέργειες με αυτές που εμφανίζονται στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ). Οι παρενέργειες της ΘΟΥ η οποία λαμβάνεται από του στόματος ή χρησιμοποιείται διαδερμικά (ως έμπλαστρα) συμπεριλαμβάνουν τη φλεβική θρόμβωση ( σχηματισμός θρόμβων αίματος στις φλέβες), το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τον καρκίνο του ενδομητρίου (καρκίνο στο
εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας) και τον καρκίνο του στήθους. Επιπλέον, υπάρχουν
περιορισμένα δεδομένα ασφάλειας για τη μακροχρόνια χρήση των κρεμών υψηλής
περιεκτικότητας σε οιστραδιόλη. Για αυτούς τους λόγους, η PRAC συνέστησε οι κρέμες αυτές να χρησιμοποιούνται μόνο σε μία μοναδική περίοδο θεραπείας 4 εβδομάδων το μέγιστο.

2 πληροφορίες που πρέπει να ξέρουν όσες γυναίκες τις χρησιμοποιούν

• Οι κρέμες υψηλής περιεκτικότητας σε οιστραδιόλη (100 μικρογραμμάρια/γραμμάριο) οι οποίες εφαρμόζονται εντός του κόλπου θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για μία μοναδική περίοδο θεραπείας μέχρι 4 εβδομάδες το μέγιστο. Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη οιστραδιόλη σε αυτές τις κρέμες μπορεί να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παρενεργειών.

• Να μη χρησιμοποιείτε κρέμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οιστραδιόλη εάν λαμβάνετε ήδη άλλο φάρμακο για ΘΟΥ (Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης)

Τι είναι οι κρέμες με οιστραδιόλη

Οι κρέμες που περιέχουν οιστραδιόλη αποτελούν ένα είδος τοπικής θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης: περιέχουν τη γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη , η οποία χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει τη φυσική οιστραδιόλη η οποία μειώνεται στο σώμα μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές οι κρέμες που περιέχουν οιστραδιόλη σε υψηλή περιεκτικότητα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ για τη θεραπεία συμπτωμάτων ατροφίας του κόλπου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση για
αρκετά χρόνια. Κυκλοφορούν  με τα εμπορικά ονόματα: Linoladiol, Linoladiol N, Linoladiol Estradiol, Estradiol Wolff και Montadiol.

Δείτε τις σχετικές οδηγίες πατώντας εδώ