Η Χασίγια, ένα πανέμορφο λευκό τιγράκι, βρέθηκε πριν από έναν μήνα εγκαταλειμμένο και παράλυτο σε κάδο σκουπιδιών έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο από ασυνείδητο ή ασυνείδητους που το είχαν αγοράσει στη μαύρη αγορά για κατοικίδιο.
Από την πρώτη στιγμή, ο διευθυντής του Αττικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέ, ανέλαβε την φροντίδα του 4 μηνών ζώου, λέγοντας, ότι «Δεν είναι σε καλή κατάσταση, από τη μέση και κάτω έχει αδυναμία πλήρη, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πόδια του. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι έχει, κάναμε ακτινογραφία, δείχνουν μια κακή κατάσταση.»
Ο ίδιος τότε είχε προσθέσει πως: «Δεν νομίζω ότι γεννήθηκε έτσι. Η εκτίμηση η δική μας, των κτηνιάτρων εδώ -έχουμε δυο κτηνιάτρους που το έχουν εξετάσει και έκανε και ακτινογραφίες- στο αριστερό πόδι έχει κάποιον ήλο, δηλαδή έχει περαστεί ήδη από κάποιο ιατρείο, όμως η εγχείρηση αυτή στο πόδι είναι πολύ κακή. Δεν γεννήθηκε έτσι.»
Όσο για τη μοίρα του, ο Λεσουέ το δήλωσε στις αρχές και την Περιφέρεια και αφού “πέρασε” από επιτροπή κτηνιάτρων αποφασίστηκε τελικά το άτυχο ζώο να οδηγηθεί σε ευθανασία.
Αντιδράσεις από τους φιλόζωους
Χωρίς να είναι ακόμα σαφές πότε θα γίνει η ευθανασία, οι αντιδράσεις από τις φιλοζωικές οργανώσεις έπεσαν βροχή. Η κ. Νατάσα Μπομπολάκη από τη ζωοφιλική οργάνωση «Νέμεσις – Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι», σε ανάρτησή της κατακεραυνώνει τόσο το Αττικό Πάρκο όσο και τις αρμόδιες Αρχές του κράτους.
Στην ανάρτηση αυτή, η κ. Μπομπολάκη τονίζει, ότι είχε επικοινωνήσει με τον Νίκο Μπόκαρη, το στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς του υπουργείου Περιβάλλοντος ο χειρισμός της υπόθεσης της Χασίγια, όπως έχει ονομαστεί το τιγράκι.
«Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος. Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριό της πρέπει να γίνει ‘χθες’. Εγωκεντρικές και ανεύθυνες απόψεις δεν χωρούν σε ένα πραγματικό φιλόζωο», τόνισε ο κ. Μπόκαρης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση του κ. Μπόκαρη στη συνέχεια θα είναι να αφαιρεθεί από το τμήμα της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλίας η λάμα ή το καρφί που υπάρχει στο πόδι της Χασίγια, μήπως μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την τραγική ιστορία.
Στην ίδια ανάρτηση η κ. Μπομπολάκη σημειώνει ότι ο Νίκος Μπόκαρης της επιβεβαίωσε ότι το τιγράκι έπαθε ανακοπή, κάτι που είπε και ο γιατρός της ζωοφιλικής οργάνωσης που συμμετέχει στην ομάδα των 12 κτηνιάτρων.
Ωστόσο, ότι ο ιδρυτής του Ζωοολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ χθες υποστήριξε ότι το τιγράκι δεν έπαθε ανακοπή.
Τέλος, η Νατάσα Μπομπολάκη τονίζει ότι δεν πρέπει να μείνει η συζήτηση στο αν η Χασίγια υπέστη ανακοπή ή όχι: «Αλλά τι σημασία έχει αλήθεια αν υπέστη ή όχι; Θλιβόμαστε πραγματικά για το επίπεδο που διεξάγεται αυτή η συζήτηση στο διαδίκτυο. Αλλού θα έπρεπε όλοι μας να εστιάσουμε τον προβληματισμό μας».
Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας
Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας αναφέρεται στις ευθύνες της Πολιτείας: «Το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης μίας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τους αυτονόητους συνειρμούς για την παράνομη διακίνηση και κατοχή αυτού, και τη διαφαινόμενη, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ευθανασία του μας εξοργίζει όλους».
Στη συνέχεια προσθέτει: «Είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, άγριων αλλά και συντροφιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. Ευρώ το 2019, ενώ το από το 2017 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα, σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Στην χώρα μας, σε κυβερνητικό επίπεδο, απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει συμβάλει στον εκμηδενισμό των ελέγχων και στην απόλυτη αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΑΜΙΝΗ Γεώργιο και την ανεξάρτητη βουλευτή κα ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική.
Όσο ευχάριστα και να είναι τα εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο άχρηστα είναι για την πραγματική προστασία των ζώων, όπως για ακόμα μια φορά μας απέδειξε η περίπτωση του άτυχου ζώου που βρέθηκε, ως αντικείμενο, σε έναν κάδο απορριμμάτων…
Αντίθετα η πραγματική προστασία των ζώων επιτυγχάνεται, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει».
Αντιδρούν οι χρήστες στο Twitter
Την ίδια ώρα, στο Twitter οι χρήστες ξεσπούν υπό τα hashtags #Χασίγια και #τιγράκι, θεωρώντας, ότι δεν έχει εξεταστεί επαρκώς αν το άτυχο ζώο θα μπορούσε να λάβει περισσότερη βοήθεια, π.χ. ίσως στο εξωτερικό.
Κλάψτε το το ζώο απο τώρα ως πραγματικοί φιλοζωοι.Μη σοκαριστείτε απο την ανικανότητα των αρμοδίων κ τελικά την ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΈΝΗ ευθανασία κ σε μια βδομάδα κάντε μια παύση απο την ενσυναίσθηση σας, ξεκληρίζοντας πάνω απο 2 εκατομμύρια αμνοεριφια#save_the_cub#Χασιγια#Αττικο pic.twitter.com/HOkqRcOwgu
— Ξένια Κ. (@xenia_kar84) April 6, 2023
Διαβάστε ακόμα:
Τέμπη: «Στη μνήμη του αδερφού μου Βάιου, μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα με το Παίδων Αγ. Σοφία»
Χαλκίδα: Μαθήτριες πιάστηκαν στα χέρια για τα μάτια συμμαθητή τους και οι υπόλοιποι τραβούσαν βίντεο