Για να αλλάξει ένα παιδί συμπεριφορά, το σημαντικότερο συστατικό είναι η αγάπη

Για να αλλάξει ένα παιδί συμπεριφορά, το σημαντικότερο συστατικό είναι η αγάπη

«Δεν είσαι καλό παιδί» του έλεγαν συχνά. Το έλεγαν οι γονείς του γιατί ήθελαν απλά το παιδί να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Τίποτα άλλο. Δεν είχαν άλλη πρόθεση. Δεν ήθελαν να το πληγώσουν ή να του μειώσουν την αυτοπεποίθηση. Καθόλου.

Μόνο που στο τέλος, το παιδί το πίστεψε. Ότι δεν είναι και τόσο καλό παιδί. Ίσως.
Ότι ίσως θα έπρεπε να είναι αλλιώς, «καλύτερο», πιο έτσι ή πιο αλλιώς, ίσως.

Πάλεψε να πιστέψει στον εαυτό του αρκετά χρόνια. Τα κατάφερε όμως, με δυσκολία αλλά μια χαρά. Το παιδί είναι 41 ετών σήμερα. Έχει ένα παιδάκι 4 ετών.

Και έχει υποσχεθεί στον εαυτό του ότι δεν θα πει ποτέ στο παιδί του ότι δεν είναι «καλό» μιας και έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν κακά παιδιά.

Μόνο που μόλις το είπε και αυτό το «δεν είσαι καλό παιδί», σε μια στιγμή Έντασης.
Βασικά δεν το «είπε» ακριβώς, βγήκε «απλά» από το στόμα του.

Του ξέφυγε και νιώθει άσχημα.

Παίρνει τον εαυτό του αγκαλιά. Νιώθει τύψεις, πολλές. Αλλά ξέρει ότι μπορεί να διορθώσει, πάντα μπορούμε… Πηγαίνει στο παιδί του πριν κοιμηθεί. Του λέει την αλήθεια.

«Σου είπα ότι δεν είσαι καλό παιδί πριν, όταν έριξες όλη τη τσάντα μου κάτω. Δεν ήθελα να σου το πω. Μου ξέφυγε επειδή μου το έλεγε η μαμά μου όταν ήμουν μικρό παιδί. Δεν υπάρχουν καλά και κακά παιδιά.

Ήθελα να σου πω ότι όταν πέταξες τα πράγματα μου κάτω, δεν μου αρέσει καθόλου, τα έχω ανάγκη για τη δουλειά μου. Δεν θέλω να το ξανακάνεις. Αυτό που έκανες δεν ήταν καλό, δεν έχει να κάνει με σένα. Αν νιώθεις ότι θέλεις να τα ρίξεις όλα κάτω, μπορείς να σκίσεις τα πρόχειρα χαρτιά σαν ninja που έχουμε στη γωνία, θυμάσαι;

Ήσουν πολύ θυμωμένος ε; Το σώμα σου ολόκληρο ηταν τεντωμένο ε; Πέρασες δύσκολα σήμερα… Θέλεις να μου πεις; Οχι ακόμα; Καταλαβαίνω. Έλα αγκαλιά μου αγάπη μου. Είμαι εδώ.»

Το μεγάλο παιδί παίρνει το μικρό αγκαλιά και… όλα καλά.

Για να αλλάξει ένα παιδί τη συμπεριφορά του, το σημαντικότερο συστατικό είναι η αγάπη, η σύνδεση. Αυτό έχει αποδειχθεί… όλες οι άλλες τακτικές πληγώνουν κάπως μάλλον…

Πηγή: Positive Parents

Διαβάστε επίσης:

Η τεράστια σημασία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ για το μυαλό και την ψυχή των παιδιών μας

4+1 δημιουργικές δραστηριότητες για να διασκεδάσουν τα παιδιά στο χιόνι!

«Μαμά, πώς θα ζήσω έτσι;»: Ραγίζει καρδιές 12χρονη με σπάνιο σύνδρομο