Γονείς και παιδιά επισκέπτονται δωρεάν αρχαιολογικούς χώρους μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου

Μπορεί κανείς να φανταστεί το Ηράκλειο χωρίς τα ενετικά τείχη, τα Kυκλαδονήσια χωρίς τα κάστρα τους και τη Θεσσαλονίκη χωρίς την αρχαία αγορά; Θα ήταν καλύτερο το Μετρό χωρίς τα αρχαιολογικά εκθέματα στους σταθμούς του ή μήπως, τελικά, οι αρχαιότητες είναι «ασύμβατες» με την ανάπτυξη;

Μια σειρά από ποικίλες και εξωστρεφείς δράσεις, εκθέσεις και εκδηλώσεις, διοργανώνει για έκτη χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από τις 6 ως τις 13 Νοεμβρίου, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εβδομάδα Πανελλαδικών Δράσεων για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, την οργάνωση εξωστρεφών δράσεων, εκθέσεων, εκδηλώσεων που να προβάλλουν τόσο το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην κοινωνία, όσο και τη συμβολή των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς διαχρονικά, στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, στην τοπική ανάπτυξη, στην αειφορία» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ, αναφερόμενος στην «Εβδομάδα Δράσης για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας» ή αλλιώς η «Μέρα του Αρχαιολόγου», που οργανώνει σε συνεργασία με όλες τις Υπηρεσιακές Μονάδες του ΥΠΠΟΑ ανά την επικράτεια.

Το φετινό θεματικό πλαίσιο των εκδηλώσεων, με τίτλο «Μνημεία, ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες: “ασύμβατη σχέση” ή διαχρονική συνύπαρξη;» είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση έργων και δράσεων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που, σύμφωνα με τον Σύλλογο, «αποτελούν απτά παραδείγματα της συμβολής της στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, εξυπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον». Μια δράση, που κατά τον ΣΕΑ, «αποκτά έναν εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρα».

καρυάτιδες

«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων νηφάλια και σταθερά δηλώνει ότι ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί να υπάρξει, ειδικά στη χώρα μας. Η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης είναι η παρακαταθήκη για την πολυπόθητη και υγιή ανάπτυξη, μία ανάπτυξη για το δημόσιο συμφέρον».

Η εβδομάδα πανελλαδικών δράσεων θα κλείσει με εκδήλωση/ανοικτή συζήτηση στο κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου (ώρα 18:00).

Η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία για όσους συμμετέχουν στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Γιατί πρέπει να επισκεφθείτε οικογενειακώς αυτές τις δωρεάν αρχαιολογικές δράσεις

Η περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους και δράσεις με παιδαγωγικό και διαδραστικό χαρακτήρα είναι από τα καλύτερα δώρα που μπορείς να κάνεις στο παιδί και τον εαυτό σου,  διότι, παρακολουθώντας μια πολιτιστική και καλλιτεχνική δράση αυξάνονται οι προσλαμβάνουσες και η δημιουργικότητα των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα διδάσκονται πολύτιμα μαθήματα που διαφορετικά δεν θα είχαν την ευκαιρία να βιώσουν.

Μπορείτε αναλυτικά να δείτε το πρόγραμμα των δράσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για γονείς και παιδιά πατώντας εδώ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΗΜΕΡΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ 2017