Αρχική Νέα Γονείς προσοχή σε αυτά τα παιδικά αποκριάτικα προϊόντα - Είναι προκλητικά και όμως πωλούνται στα καταστήματα χωρίς καμιά αιδώ

Γονείς προσοχή σε αυτά τα παιδικά αποκριάτικα προϊόντα - Είναι προκλητικά και όμως πωλούνται στα καταστήματα χωρίς καμιά αιδώ

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και έπειτα από επιστολή της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων προς τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη, δεν επιτρέπεται η εμπορική προβολή τριών προϊόντων που διατίθενται στην αγορά επειδή εκτιμάται ότι ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των παιδιών.

Μετά τη γνωμοδότηση από την εξέταση τριών καταγγελιών, ενημερώθηκε ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος προχώρησε σε σχετική απόφαση. Η απόφαση (Αριθμ. Πρωτ: 13780 οικ) αφορά στα εξής προϊόντα που είναι επίκαιρα λόγω αποκριάς:

- Για την καταγγελία που αφορά σε σακίδιο πλάτης με απεικόνιση γλειφιτζουριού με την επιγραφή "Lick it slowly": Αποφασίστηκε να μην περιλαμβάνονται παρόμοια προϊόντα σε αυτά που πωλούνται και προβάλλονται σε καταστήματα παιχνιδιών, σε παιδικά τμήματα καταστημάτων και σε έντυπα / φυλλάδια / eshops που απευθύνονται σε ανήλικους καταναλωτές και ιδίως σε παιδιά κάτω των 14 ετών. Αιτιολογική σκέψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων σύμφωνα με την οποία «προϊόντα που με εικονικές αναπαραστάσεις εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο στο πλαίσιο εμπορικής πρακτικής και όχι ως αποτέλεσμα ενός μελετημένου και σωστά διαρθρωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ή της οικογένειας, μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς το παιδί εξοικειώνοντάς το, μεταξύ άλλων, με σεξιστικά πρότυπα».

- Για την καταγγελία που αφορά σε άσεμνες αποκριάτικες στολές που παρουσιάζονται ως παιδικές, σε ιστοσελίδες ή και σε καταστήματα, αποφασίστηκε να μην επιτρέπεται η εμπορική προβολή τέτοιων προϊόντων. Αιτιολογική σκέψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων σύμφωνα με την οποία «όταν τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες ή γίνονται καταναλωτές προϊόντων που προβάλλουν τη σεξουαλικότητά τους, παραβιάζεται η ομαλή ψυχολογική τους ανάπτυξη. Παράλληλα στρεβλώνεται η εικόνα της παιδικότητας και αλλοιώνονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηλικίας αυτής».

- Για την καταγγελία που αφορά στην παιδική στολή που αναπαριστά τον Χίτλερ αποφασίστηκε να μην επιτρέπεται η εμπορική προβολή τέτοιων προϊόντων. Αιτιολογική σκέψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων σύμφωνα με την οποία «η διάθεση τέτοιων στολών παραπέμπει σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός. Ωστόσο η διάθεση παρόμοιων στολών δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως, καθώς πιθανόν να χρησιμεύουν σε περιστάσεις όπως για παράδειγμα θεατρικές ή σχολικές παραστάσεις». Για την απόφαση έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ελεγκτικές υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων λειτουργεί με γνωμοδοτικό ρόλο προς τη γενική γραμματεία Καταναλωτή σχετικά με προϊόντα που διατίθενται στην αγορά και ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των παιδιών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.