Γονείς, προσοχή! Διπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα τα κρούσματα κορωνοϊού σε παιδιά έως 17 ετών

Προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα το γεγονός ότι συνεχίζει να πέφτει η μέση ηλικία των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς σε σχέση με τον Ιούλιο τα κρούσματα σε ηλικίες παιδιών έως 17 ετών διπλασιάστηκαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 31 Ιουλίου στην ηλικία μέχρι 17 ετών τα κρούσματα ήταν 272 και κανένας διασωληνωμένος ενώ στις 27 Αυγούστου έφθασαν τα 555 με έναν διασωληνωμένο ασθενή.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 120 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Πότε θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία;

Τις τελευταίες ώρες έχει “φουντώσει” η σεναριολογία ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να μεταθέσει για μια εβδομάδα ήτοι από τις 7 στις 14 Σεπτεμβρίου το άνοιγμα των σχολείων λόγω της καθημερινής αύξησης των κρουσμάτων.

Αν και οι μικρότεροι μαθητές θεωρείται ότι δεν διατρέχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης, οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν βέβαιο ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής είχε πει χαρακτηριστικά: «Αν θα περάσουμε τα 300 κρούσματα ή και ακόμα υψηλότερα νούμερα, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, θα πρέπει να προβληματιστούμε εντονότερα, ειδικά στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, για το πως θα ανοίξουν τα σχολεία, αν θα ανοίξουν και πότε».

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζητήθηκαν θέματα συντονισμού ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, υπό τις εξαιρετικές συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου από τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Στη σύσκεψη μετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.