Γυμνές φωτογραφίες έφηβων κοριτσιών στο διαδίκτυο: Η Κέλλη Ιωάννου εξηγεί πώς θα συμβουλεύσεις σωστά το παιδί σου

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τη σελίδα chatpic.org, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό ο καθένας να αναρτά ό,τι φωτογραφία θέλει και να κάνει σχόλια, όταν ξαφνικά σε αυτήν εμφανίστηκαν ιδιωτικές φωτογραφίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, στις οποίες απεικονίζονται γυμνές και σε άσεμνες στάσεις.

Οι φωτογραφίες αυτές εμφανίστηκαν χωρίς τη συγκατάθεση των γυναικών. Οι περισσότερες από αυτές, μάλιστα, όπως φαίνεται από τα σχόλια, έχουν δημοσιευτεί από άνδρες ή νεαρά αγόρια, με σκοπό να εκδικηθούν τα εν λόγω κορίτσια (revenge porn), να τα πληγώσουν ή να τα εκθέσουν –κάτι που έχουμε, βέβαια, δει να συμβαίνει χρόνια τώρα, από την απαρχή των social media, όμως ποτέ τόσο οργανωμένα.

Πολλοί από τους χρήστες κατέφυγαν στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να αναλάβει να δώσει τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη, μέσω της νομικής οδού, ενώ ένα «κίνημα» με το hashtag #cancelchatpicorg έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες μέσω Twitter, προκειμένου να διωχθούν ακόμα και ιδρυτές της σελίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς όπως είπαμε μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και ανήλικες, η Κέλλυ Ιωάννου, Διευθύντρια του CSI Institute και Κλινική-Εγκληματολόγος, μίλησε νωρίτερα στην ΕΡΤ, εξηγώντας πώς καταλήγει ένα κορίτσι να βρεθεί σε αυτή την τόσο άβολη θέση και δίνοντας συμβουλές στους γονείς:

Όπως η ίδια είπε, καλώς ή κακώς τα τελευταία χρόνια η σεξουαλικότητα έχει μπει στην ψηφιακή εποχή. Οι νέοι γνωρίζονται και ερωτεύονται μέσω διαδικτύου και μέσω social media καταλήγουν ακόμα και να κάνουν έρωτα ή, τελικά, και να χωρίζουν. Στο πλαίσιο αυτό, συμβαίνει συχνά κορίτσια να εκβιάζονται για να στείλουν κάποια γυμνή φωτογραφία τους. «Λόγω εσωτερικού κενού και χαμηλής αυτοπεποίθησης τα κορίτσια μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία της πρόωρης σεξουαλικοποίησης, από την οποία δεν ξέρουν έπειτα πώς να βγουν. Το χειρότερο δε είναι, ότι ‘θύτες’ σε αυτό το έγκλημα είναι σχεδόν πάντα άτομα από το οικείο περιβάλλον», εξήγησε η κ. Ιωάννου.

Η ίδια σημείωσε, ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έρευνα πλέον πολύ συχνά τέτοιες υποθέσεις revenge porn και οι συμβουλές που έχει να δώσει (σε γυναίκες, γονείς και νέους) είναι οι εξής:

«Αρχικά στους γονείς θέλω να εξηγήσω πως πρόκειται για μία κατάσταση που δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Ζούμε στην ψηφιακή εποχή και αναγκαστικά η σεξουαλικότητα των παιδιών μας θα εκδηλωθεί και μέσω αυτής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προφυλάξουμε τα παιδιά μας. Όπως, λοιπόν, πριν από μερικά χρόνια θα λέγαμε στους νέους να κάνουν έρωτα αλλά με προφύλαξη, έτσι και σήμερα στα παιδιά πρέπει να πούμε να προσέχουν και ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ».

Τι σημαίνει αυτό; «Στις φωτογραφίες και τα βίντεο που μπορεί να στείλουν σε κάποιον φίλο τους, να ΜΗΝ φαίνεται το πρόσωπό τους, ούτε άλλα σημάδια, π.χ. τατουάζ ή άλλα σημάδια γέννησης. Έτσι, και να διαρρεύσει αυτό το υλικό δεν θα ξέρει ο καθένας ποια είναι η κοπέλα που εκτίθεται.»

Όσο για το τι κάνουμε, αφού το υλικό αυτό έχει δημοσιευτεί;

«Αν πέσει στην αντίληψή μας, ότι κυκλοφορεί τέτοιο υλικό ΜΙΛΑΜΕ. Αν είμαστε ανήλικες και δεν θέλουμε να μιλήσουμε στους γονείς μας γιατί ντρεπόμαστε, μιλάμε στους ειδικούς και καταγγέλλουμε το συμβάν στην αστυνομία και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (τηλέφωνο 11188). Από εκεί και πέρα, η αστυνομία είναι υπεύθυνη να βρεθεί ο δράστης. Αφού βρεθεί, το ζήτημα παίρνει το νομική οδό και ακολουθούν κυρώσεις, για εκβιασμό ή πνευματικά δικαιώματα.»

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η κ. Ιωάννου, «το να αποσιωπούμε ΔΕΝ είναι η λύση! Είτε είμαστε θύματα είτε πέσει κάποια τέτοια φωτογραφία στην αντίληψή μας, το καταγγέλλουμε εγκαίρως! Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι σε αυτό που συμβαίνει και είναι στο δικό μας χέρι να σταματήσει.»