Σύψας: “Να μην ανοίξουν τα σχολεία, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο, εισηγήθηκε η Επιτροπή”

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων αναφορικά με το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων οι Ειδικοί αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι δεν πρέπει να επαναλειτουργήσει καμία βαθμίδα και το θέμα να συζητηθεί εκ νέου στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, είναι να μην ανοίξουν τα σχολεία, τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο.

«Κάθε άνοιγμα σημαίνει ότι ο ιός αρχίζει να ξαναδιασπείρεται, έστω και σε μικρό βαθμό. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιβαρύνουμε την επιδημία ούτε στο ελάχιστο. Η κινητικότητα είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες διασποράς του ιού», πρόσθεσε ο  κ. Σύψας.

Η ημερομηνία επιστροφής στα θρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Infokids.gr οι επιστήμονες είναι διχασμένοι και επιφυλακτικοί για το πώς θα γίνει η επάνοδος των μαθητών στα θρανία καθώς πολλοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σενάριο ανοίγματος των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων στις 14 Δεκεμβρίου εφόσον θα κλείσουν στις 23 Δεκεμβρίου για τις γιορτές των Χριστουγέννων, αντιπροτείνοντας την επιστροφή όλων των βαθμίδων αμέσως μετά τις γιορτές. Ως προς τα Δημοτικά, οι ειδικοί προβληματίζονται από τα αυξημένα φορτία σε συνδυασμό με την αύξηση των μετακινήσεων που θα προκαλέσει το άνοιγμά τους.

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για την περίπτωση των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου που είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν στα σχολεία αμέσως μετά την καθιερωμένη ανάπαυλα των Χριστουγέννων.

Οπότε βάσει όλων των δεδομένων η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου.