«Η 13χρονη κόρη μου μιλά μόνη της στο μπάνιο ή το δωμάτιό της. Είναι φυσιολογικό;»

«Η 13χρονη κόρη μου μιλά μόνη της στο μπάνιο ή το δωμάτιό της. Είναι φυσιολογικό;»

Το παιδί μου, κορίτσι 13 χρόνων, παρατήρησα, ότι όταν είναι στο δωμάτιό της ή στο μπάνιο μιλάει μόνη της. Δεν έχω καταφέρει να ακούσω τι λέει, αλλά μιλάει λες και έχει κάποιον δίπλα της. Πρέπει να κάνω κάτι γι’ αυτό ή είναι φυσιολογικό;

Απαντά η παιδοψυχίατρος Μάχη Κλεάνθους

Όταν ένας άνθρωπος μιλάει μόνος του, στις πλείστες των περιπτώσεων ονειροπολεί. Στην ονειροπόληση καταφεύγουμε όταν βαριόμαστε, όταν νιώθουμε μοναξιά ή όταν είμαστε ψυχοσυναισθηματικά πιεσμένοι.

Η ονειροπόληση είναι εξαιρετικά συχνή στην εφηβεία καθώς το νεαρό άτομο βιώνει ορμονικές, οργανικές και ψυχοσυναισθηματικές ανακατατάξεις. Οι ανακατατάξεις αυτές δημιουργούν άγχος και ανασφάλεια. Έτσι, πολλοί έφηβοι καταφεύγουν στην ονειροπόληση. Ειδικά όταν είναι στον δικό τους χώρο.

Χρειάζεται παρέμβαση, και γνωμάτευση ειδικού, ΜΟΝΟ εάν αυτή η «τάση» γίνεται δυσλειτουργική. Επηρεάζει δηλαδή την καθημερινότητα του ατόμου, μειώνει την συγκέντρωση και την απόδοση στην εργασία/σχολείο κτλ. ή εάν παρατηρούνται συνοδά συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία, πχ όταν το άτομο όντως βλέπει και ακούει κάποιον/κάτι, συμπεριφέρεται παράξενα, φαίνεται αποπροσανατολισμένο και έχει αλλόκοτη συμπεριφορά.

Πηγή: paidiatros.com

Διαβάστε επίσης:

Οι 5 βασικοί λόγοι που τα παιδιά μας τρώνε ανθυγιεινά

Συγκλονισμένη η Πάτρα από την απώλεια της 9χρονης Τζωρτζίνας – Γιατί “έφυγαν” και τα 3 παιδιά – Οι εκτιμήσεις των γιατρών

Ο Σύλ. Γονέων & Κηδεμόνων του 4ου Δημ. Σχ. Καλλιθέας είναι παράδειγμα προς μίμηση στη μάχη κατά του κορωνοϊού