Η ωραία πρωτοβουλία των Ραλλείων Δημ. Σχολείων Πειραιά για το κολατσιό των μαθητών

Τα Ράλλεια Δημοτικά Πειραματικά Σχολεία Πειραιά καινοτομούν και εισάγουν το θεσμό του Υγιεινού Γεύματος Κυλικείου σε μια προσπάθεια οι μαθητές να εξοικειωθούν με την υγιεινή διατροφή.

Τι είναι το Υγιεινό Γεύμα Κυλικείου

Το κυλικείο του σχολείου για 5 μέρες της εβδομάδας διαθέτει προς κατανάλωση ένα προκαθορισμένο υγιεινό μενού που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και θρεπτικά και συμβάλλει ώστε οι μαθητές να τρώνε καθημερινά ένα γεύμα που θα τους τονώσει χωρίς να τους φορτώσει περιττές θερμίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεύμα θα παρασκευάζει η υπεύθυνη του σχολικού κυλικείου σε συνεννόηση με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, το κόστος του γεύματος ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά εβδομάδα και το μενού θα διαφοροποιείται.

Όσοι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να τρώνε το εν λόγω  παρεχόμενο μενού κάνουν κράτηση στην υπεύθυνη του κυλικείου, πληρώνουν τα 10 ευρώ και για πέντε μέρες της εβδομάδας τα παιδιά τρώνε ένα υγιεινό μενού που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, δεν είναι “ετοιματζίδικο” και τους δίνει ενέργεια για να ανταποκριθούν στο απαιτητικό σχολικό πρόγραμμα.

Γονείς και μαθητές έχουν αγκαλιάσει θερμά την καινοτομία στη σίτιση των μαθητών και η πρώτη εβδομάδα του προγράμματος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ενδεικτικά το μενού της πρώτης εβδομάδας περιελάμβανε σαλάτα μαρούλι καρότο και burger γαλοπούλας με τυρί ενώ για την τρέχουσα εβδομάδα οι μαθητές θα απολαύσουν τυλιχτό σουβλάκι γαλοπούλας (βραστό ζαμπόν) με τυρί, ντομάτα και μαρούλι.

Βεβαίως, η μετάβαση των μαθητών σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ο πειρασμός των γευστικών, αλλά επιζήμιων, τροφίμων παραμένει. Η διαδικασία απαιτεί χρόνο και κόπο. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ευελπιστεί ότι με τη σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση, οι μαθητές θα συνηθίσουν να καταναλώνουν υγιεινά γεύματα και, εν τέλει, θα τα επιλέγουν και θα τα προτιμούν.

Μακάρι και άλλα σχολεία να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτού του σχολείου και η δράση “Υγιεινό Σχολικό Γεύμα ” να υλοποιηθεί και σε άλλα σχολεία σε όλη την Ελλάδα.