Γυναικολόγοι, ενδοκρινολόγοι και ψυχολόγοι, δίνουν μάχη, για να κάνουν και πάλι, τις γυναίκες ευτυχισμένες
Τίποτα δεν είναι δεδομένο στην εμμηνόπαυση και κυρίως καμία περίπτωση δεν είναι ίδια με κάποια άλλη. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν πλέον ψυχολόγοι, γυναικολόγοι και ενδοκρινολόγοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά γυναίκες στο φάσμα της εμμηνόπαυσης. Είναι μεγάλο το ερωτηματικό της επιστήμης αν μπορεί να δώσει ανεπιφύλακτα ορμόνες για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Σε άλλες γυναίκες λένε ανεπιφύλακτα ναι σε άλλες όχι, ίσως και λόγω του ιστορικού τους αλλά και σε άλλες έχουν ακόμα αμφιβολίες. Οι περισσότερες γυναίκες περνάνε τη φάση της εμμηνόπαυσης ανάμεσα στα 50 και στα 60 τους χρόνια. Είναι όμως και άλλες που έχουν ξεκινήσει το πρ-εμμηνοπαυσιακό στάδιο από τα 36 τους χρόνια. Τα συμπτώματα άλλοτε είναι εφιδρώσεις άλλοτε εκνευρισμός αλλά συχνά καλύπτεται από κούραση στρες άγχος αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της δουλειάς. Ορισμένες γυναίκες τότε με τη βοήθεια της επιστήμης και λίγη ή αρκετή τύχη αποφασίζουν να κάνουν ένα παιδί, άλλες έχουν το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, άλλες μπαίνουν δυναμικά σε μια νέα σχέση παίρνοντας διαζύγιο και τέλος κάποιες πιο σίγουρες για τον εαυτόν τους , γίνονται διευθυντικά στελέχη σε μεγάλες εταιρείες. Όμως την ίδια εποχή πρέπει να φροντίζουν καλά τον εαυτό του ίσως και κάποιους γονείς υπερήλικες με προβλήματα υγείας ή τα παιδιά τους όσο ακόμα τους έχουν ανάγκη. Για όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, έγινε λόγος στην ημερίδα του Vivianlb που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΕΒΕΑ συγκεντρώνοντας πολλούς εκπροσώπους κρατικών φορέων αλλά και φυσικά γυναίκες.
Η Υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, Κα Κατερίνα Παπακώστα, και η
Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, έκαναν σημαντικές τοποθετήσεις για
τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και την υιοθέτηση τεχνολογιών στο femtech.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν και άλλες σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Δρ. Ιωάννης Ζέρβας
(Καθηγητής Ψυχιατρικής), η Μαρίνα Κριμπά (Eurobank), η Χαρά Χατζηροδιά (JDE Peet’s) και η
Αγγέλικα Τζέμου (Bayer Greece), οι οποίες μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες και παρουσίασαν τις
πολιτικές που εφαρμόζουν στις εταιρείες τους για την υποστήριξη των γυναικών στην εμμηνόπαυση.
Η εκδήλωση συντονίστηκε από τους δημοσιογράφους Ζωή Κρονάκη και Γιάννη Διονάτο,
δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα συζήτησης.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την πρωτοποριακή πλατφόρμα και το πρόγραμμα υποστήριξης που προσφέρει το Vivian Lab.
Είναι αλήθεια ότι το 1/3 των γυναικών βλέπει να επηρεάζεται αισθητά η εργασία τους από τα συμπτώματα και τις διαθέσεις που προκαλεί η εμμηνόπαυση. Είναι αλήθεια ότι η υποστήριξη στη δουλειά τους από τους άντρες συναδέλφους τους είναι ελλιπής.
Η κα Παπακώστα ανέφερε ότι δυστυχώς η μετάβαση από την γόνιμη περίοδο στην εμμηνόπαυση είναι δύσκολη και θέλει ενσυναίσθηση ευθύνης αλλά και έκφραση ανθρωπιάς. Δεν είναι προνόμιο του προηγμένου κόσμου, αλλά η ίδια η πραγματικότητα της ζωής. Οι γυναίκες ζητάνε συμμάχους γι αυτή την περίοδο και είναι έτοιμες τώρα παρά ποτέ για δυναμικές πορείες. ΄Ομως το 1/4 είναι έτοιμες να παραιτηθούν από τη δουλειά τους ακριβώς τη στιγμή που θα διεκδικούσαν διευθυντικές θέσεις. Η πολιτική από μόνη της δεν καταργεί στίγματα, θέλει και την υποστήριξη της κοινωνίας.
Ο ψυχολόγος του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Ζέρβας τόνισε ότι αυτή η περίοδος της εμμηνόπαυσης είναι η λεγόμενη εποχή σάντουιτς δηλαδή η γυναίκα είναι αρκετά μεγάλη, ενδεχομένως έχει κάνει παιδιά και οικογένεια που ίσως θέλουν ακόμα την συνεισφορά της, επίσης έχει την καριέρα της που πρέπει να κοιτάξει και παράλληλα να φροντίσει ίσως μεγάλης ηλικίας και ανύμπορους γονείς.
Είναι φορές που φεύγει από την εργασία της από ντροπή αν καταφέρει και μείνει τότε έγκυος, γιατί είναι μεγάλη για να κάνει παιδί λίγο πριν το τέλος ή και στο τέλος της εμμηνόπαυσης. Όμως η εμμηνόπαυσης θέλει ενημέρωση, καλή διαχείριση των συμπτωμάτων, και εξειδικευμένους γιατρούς και ειδικούς στο αντικείμενο.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, εμμηνόπαυση είναι το τελικό σταμάτημα αφ ότου τελείωσε η έμμηνος ρύση της γυναίκας και μειώθηκε η FSH δηλαδή η ορμόνη που δίνει εντολή να παράγουν οι ωοθήκες υλικό. Ένα χρόνο μετά ο οργανισμός το παλεύει επηρεάζει την ξηρότητα του κόλπου αλλάζει τα οιστρογόνα και αυτά επηρεάζουν από τον εγκέφαλο μέχρι το να προκαλέσουν οστεοπόρωση. Άρα ή θα το δεις σαν μειονέκτημα ή σαν αφορμή για αναβάθμιση του τρόπου ζωής. Αν δοθούν ορμόνες σε αυτή την περίοδο μπορεί να προφυλάξουν τη γυναίκα από την άνοια γιατί η νόσος προτιμάει τις γυναίκες κατά 70%.Επίσης κάνουν καλή δουλειά οι ορμόνες στην κατάθλιψη το άγχος και άλλες υποτροπές της εμμηνόπαυσης. Είναι η εποχή που η γυναίκα σκέφτεται το θάνατο, την ελευθερία λόγω του ότι δεν έχει περίοδο, το ότι μπορεί να δράσει ελεύθερα, να ψάξει όμως ή να αμφισβητήσει το νόημα της ζωής και το σημαντικότερο να απομονωθεί.
Η γυναίκα μπορεί να παρουσιάζει παρανοικές σκέψεις, να έχει ευερεθιστότητα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, να απομονώνεται να έχει άγχος διαταραχές ύπνου, να παίρνει βάρος γιατί τα οιστρογόνα μαζεύονται στην περιοχή της κοιλιάς, χάνει το σεξουαλικό της ενδιαφέρον, ίσως έχει απώλεια μνήμης και αδυναμία συγκέντρωσης. Είναι φορές που χάνει τη διάθεσή της ή έχει σκαμπανεβάσματα, νεύρα φυσικά και διαταραχές ύπνου ίσως και αρχές άνοιας.
Το πλέον σίγουρο είναι ότι το 40% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών έχει κατάθλιψη. Χάνει το παρελθόν που φαντάζει πολύ μακρινό και ανησυχεί για το μέλλον. Είναι λογικό μέσα σε όλο αυτό να υποφέρει και ο γάμος. Με δυο λόγια η γυναίκα είναι στην τελευταία φάση της. Η πρώτη ήταν η εφηβεία, η δεύτερη με μεγάλες αλλαγές η εγκυμοσύνη, και τώρα και τελευταία η εμμηνόπαυση. Ευτυχώς ή δυστυχώς οι άντρες είναι πάνω κάτω οι ίδιοι με λίγες αλλαγές στην τεστοστερόνη τους.