Η πανδημία φέρνει ανισότητες: Οι έφηβες αναλαμβάνουν περισσότερες οικειακές δουλειές παραμελώντας τα μαθήματά τους

Τα κορίτσια ηλικίας μεταξύ 14 και 24 ετών φαίνεται πως αναλαμβάνουν τις περισσότερες οικιακές εργασίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που τους αφήνει λιγότερο χρόνο να επικεντρωθούν στην εκπαίδευσή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

66% των κοριτσιών και των γυναικών αυτής της ηλικίας δήλωσαν ότι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο μαγειρεύοντας για τις οικογένειές τους, σε σύγκριση με το 31% των αγοριών και των ανδρών της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Τα κορίτσια ξοδεύουν, επίσης, περισσότερο χρόνο καθαρίζοντας (69%, σε σύγκριση με το 58% των αγοριών και των ανδρών), ψωνίζοντας (52%, σε σύγκριση με το 49%) και φροντίζοντας τα αδέλφια τους (28%, σε σύγκριση με το 16%), σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 1.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 14-30 ετών που εκπονήθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά Theirworld.

«Υπάρχουν αναφορές ότι η ισότητα των γυναικών θα μπορούσε να πάει έως και 10 χρόνια πίσω εξαιτίας της πανδημίας και αυτό είναι μια ισχυρή υπενθύμιση, ότι ο αγώνας για την ισότητα των φύλων συνεχίζεται», δήλωσε η Sarah Brown, πρόεδρος του Theirworld.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι όταν τα κορίτσια απομακρύνονται από το σχολείο μπορούν εύκολα να παγιδευτούν σε παραδοσιακούς οικιακούς ρόλους που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εκπαίδευσή τους.»

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η μη φοίτηση στο σχολείο επηρεάζει την ψυχική υγεία. Ένα στα πέντε κορίτσια είπε ότι δυσκολεύεται, ενώ το 46% χαρακτήρισε την πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση ως πηγή ανησυχίας.

Ο οργανισμός Theiroworld ζητά από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να θέσουν την εκπαίδευση, ειδικά για τα κορίτσια, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους στην πανδημία αυξάνοντας τους προϋπολογισμούς για σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια.

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος δημιουργίας μιας πιο δίκαιης ανάκαμψης και, στη συνέχεια, πιο ίσων κοινωνιών, από την ιεράρχηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών», δήλωσε ο Justin van Fleet, πρόεδρος της οργάνωσης.

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών έδειξε ότι οι γυναίκες επωμίστηκαν επίσης το βάρος της σχολικής εκπαίδευσης στο σπίτι, με το 67% των γυναικών να αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο σε σύγκριση με το 52% των ανδρών. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες ηλικίας 16 έως 18 ετών της έρευνας δήλωσαν επίσης ότι η σχολική εκπαίδευση στο σπίτι είχε επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Πηγή: Guardian