Η ψυχολόγος συμβουλεύει: Γονείς, πώς να μιλήσετε στα παιδιά για την έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας

Συνολικά τέσσερα κρούσματα κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής σ’ όλη την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επιστημονικά υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον ιό.

Χθες και σήμερα, σχολεία όλων των βαθμίδων έκλεισαν για λόγους απολύμανσης και πολλά παιδιά ρωτούν τους γονείς τι έχει συμβεί και αποφασίζεται εκτάκτως να μην πάνε σχολείο.

Η Διαμαντοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια – Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων με μια ανάρτησή της δίνει στους γονείς 7 βασικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να εξηγήσουν στα παιδιά γιατί η χώρα μας έχει μπει σε επαγρύπνηση και κυρίως πώς θα αντιμετωπίσουν τα επίμονα ερωτήματά τους και όσα ακούνε από την τηλεόραση και τις συνομιλίες ενηλίκων καθώς ο πανικός και οι σπασμωδικές κινήσεις κάθε άλλο παρά επιθυμητές είναι αυτό το διάστημα.

Γονείς, έτσι πρέπει να μιλήσετε στα παιδιά για τον κορονοϊο

Τα μικρά παιδιά αγχώνονται και ανησυχούν όχι μόνο από την πληθώρα ανυπόστατων -κυρίως- πληροφοριών που ανταλλάσσουν μεταξύ τους, αλλά και εξαιτίας των γονέων και των άλλων ενηλίκων του περιβάλλοντός τους. Και επειδή τα παιδιά έχουν την τάση ό,τι δε γνωρίζουν με ακρίβεια να το συμπληρώνουν με τη δική τους λογική και συχνά να φτιάχνουν ιστορίες για άγριους στο κεφαλάκι τους, οι ενήλικοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντί τους και να τα προστατέψουμε. Το βασικό πρόβλημα, ως συνήθως, είναι ο πανικός και οι σπασμωδικές κινήσεις διαχείρισης μιας κατάστασης. Επομένως:

  • Προστατεύουμε τα παιδιά από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με τον ιό, τους ασθενείς και τους νεκρούς εξ’ αιτίας του.
  • Καθησυχάζουμε τα παιδιά με τα λόγια και τη στάση μας. Δε φαινόμαστε ανήσυχοι, δεν συζητάμε με άλλους ενήλικες για τον ιό σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου, συνεχίζουμε κανονικά τη ζωή μας.
  • Κλείνουμε την τηλεόραση την ώρα των ειδήσεων ή φροντίζουμε να μην παρακολουθούν μικρά παιδιά.
  • Ενημερωνόμαστε υπεύθυνα από τους ειδικούς -και μόνο- και ακολουθούμε εμείς πρώτα τους κανόνες υγιεινής και προστασίας.
  • Απαντάμε στις απορίες των παιδιών χωρίς ψέματα και υπεκφυγές, αλλά φιλτράροντας την ποσότητα και την ένταση των πληροφοριών που τους μεταδίδουμε.
  • Φροντίζουμε τη διατροφή, τον ύπνο, την ανάπαυση, την ψυχαγωγία των παιδιών μας όπως πάντα, ώστε να τα βοηθήσουμε να έχουν ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα και να νιώθουν ασφαλή και ισορροπημένα.
  • Εξηγούμε στα παιδιά ότι όλο αυτό που συμβαίνει είναι μια “μπόρα” που θα περάσει, και από μόνη της, με το πέρασμα των ημερών, αλλά και με την βοήθεια των υπευθύνων και των ειδικών.
  • Η μόνη έγνοια των παιδιών πρέπει να είναι να πλένουν καλά τα χέρια τους, να καλύπτουν το στόμα τους με το εσωτερικό του αγκώνα τους όταν βήξουν, να τρώνε τα φρουτάκια τους, να ξεκουράζονται και να χαίρονται το παιχνίδι και τις άλλες δραστηριότητές τους. Όπως πάντα δηλαδή…

Το post της ψυχολόγου

Κορονοϊός και μικρά παιδιά.Τα μικρά παιδιά αγχώνονται και ανησυχούν όχι μόνο από την πληθώρα ανυπόστατων -κυρίως-…

Gepostet von Διαμαντοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια – Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων am Donnerstag, 27. Februar 2020