Η συγγραφέας Θεοδώρα Κατσιφή μάς συστήνει τη “Κίτρινη Σημαδούρα” και εξηγεί γιατί κάθε παιδί αξίζει να τη διαβάσει

Ένα από τα παιδικά βιβλία που διαβάσαμε ευχάριστα τις μέρες της καραντίνας είναι “Η Κίτρινη Σημαδούρα” της Θεοδώρας Κατσιφή με την εξαιρετική εικονογράφηση της αγαπημένης Ίριδας Σαμαρτζή.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον και προτείνεται για παιδιά 3+ καταπιάνεται με μια ιστορία για το πώς αντιλαμβάνεται ένα παιδί τον εαυτό του και τις δυνάμεις του, πώς αντιδρά στα όρια και πώς αντιμετωπίζουν οι γονείς του την επιμονή του. Η σύγκρουση της επιθυμίας ενός μικρού παιδιού με τους κανόνες που θέτουν οι ενήλικες, δοσμένη με παραστατικότητα και χιούμορ αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας αυτού του τρυφερού παραμυθιού.

Το λατρέψαμε και σας το προτείνουμε αν ψάχνετε μια ιστορία για να μιλήσετε στα μικρά παιδιά σας για τα όρια αλλά και το πώς θα πρέπει να διαχειρίζονται την ανυπομονησία τους. Γιατί όταν οι γονείς θέτουν σταθερά όρια, τα παιδιά μεγαλώνουν έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με τα παιδιά στα οποία επιτρέπεται να συμπεριφέρονται όπως τους αρέσει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γιατί να μην κολυμπήσω μόνη μου στα βαθιά; Τι μπορεί να μου συμβεί; Μια κίτρινη σημαδούρα τραβά την προσοχή της Βασιλούς στις καλοκαιρινές διακοπές. Θέλει να την κατακτήσει. Να κολυμπήσει ως εκεί μόνη της. Η μαμά δεν την αφήνει. Είναι μικρή, θα κουραστεί. Και τα νερά είναι βαθιά και επικίνδυνα για ένα παιδάκι. Μα εκείνη, ανυπόμονη και πεισματάρα, θέλει να πάει οπωσδήποτε. Εξάλλου, ξέρει να κολυμπάει και φοράει και μπρατσάκια που την κρατούν στην επιφάνεια της θάλασσας. Ε, λοιπόν, θα πάει! Το αποφάσισε. Και μια μέρα ξεκινά….

Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τη συγγραφέα

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία του βιβλίου μιλήσαμε με τη συγγραφέα κα Κατσιφή όπου μας αποκαλύψε ότι “Η ιστορία βασίζεται σε μια εμπειρία που είχα με την κόρη μου, όταν μια κίτρινη σημαδούρα της τράβηξε την προσοχή το καλοκαίρι που ήταν τεσσάρων ετών. Από την πρώτη στιγμή που είδε την σημαδούρα ήθελε να πάει σε αυτήν. Και η επιθυμία της μεγάλωνε μέρα με τη μέρα. Όλη αυτή η κατάσταση  μου θύμισε κάτι ανάλογο από την δική μου παιδική ηλικία, όπου είχα βάλει στόχο μια βάρκα. “

Αναφορικά με τις ζωντανές εικόνες δια χειρός Ίριδας Σαμαρτζή που αιχμαλωτίζουν τον μικρό αναγνώστη και απογειώνουν την ιστορία η συγγράφεας μας είπε ότι είναι ιδιαίτερη χαρούμενη για αυτή τη σύμπραξη  “Ήμουν και είμαι θαυμάστριά της Ίριδας Σαμαρτζή αλλά η επιλογή να κάνει την εικονογράφηση ήταν της εκδότριας, κας Γεωργίας Τσάκωνα και αυτό με έκανε πολύ χαρούμενη καθώς ήμουν βέβαιη ότι η ιστορία μου είναι στα σωστά χέρια.

Αυτοί είναι οι 2 λόγοι που κάθε παιδί αξίζει να διαβάσει τη “Κίτρινη Σημαδούρα”

Μάλιστα, η συγγραφέας μοιράστηκε μαζί μας δυο λόγους για τους οποίους τα παιδιά θα λατρέψουν το βιβλίο της αλλά και ένα λόγο που και οι γονείς θα αποκομίσουν οφέλη από την ανάγνωσή του.

Ειδικότερα, η κα Κατσιφή μας είπε  “Ο πρώτος είναι ότι τα παιδιά θα ταυτιστούν με την Βασιλού που είναι φιλοπερίεργη, τολμηρή, αυθόρμητη, ανυπόμονη, επίμονη, πεισματάρα και θέλει  να μεγαλώσει γρήγορα! Δηλαδή είναι ένα παιδί σαν όλα σχεδόν τα παιδιά της ηλικίας της.  Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα παιδιά θα ανακαλέσουν ένα δικό τους οικείο βίωμα καθώς κάθε καλοκαίρι τα παιδιά  αποκτούν μια μεγάλη επιθυμία, ανάλογα με την ηλικία τους, που θέλουν να πραγματοποιήσουν οπωσδήποτε. “ Ενώ οι γονείς αξίζει να τη διάβάσουν καθώς “είναι μια ιστορία για το πως αντιμετωπίζουν οι γονείς της ηρωίδας την  επιμονή της και την παράβαση των ορίων που της έχουν θέσει.”