Η τοιχογραφία του 3ου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Λαγκαδά είναι αφιερωμένη στο Κρυφό Σχολειό

Το 2021 είναι μια χρονιά συμβολική για τη χώρα μας καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους.

Με αφορμή αυτό το σπουδαίο ιστορικό ορόσημο πριν λίγες μέρες στο 3ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά υλοποιήθηκε ένα ξεχωριστό εικαστικό project φόρος τιμής στα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Ο Δήμος Λαγκαδά σε συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς ανέλαβαν από κοινού την προσπάθεια να εξωραΐσουν την εξωτερική πλευρά σχολείων με τοιχογραφίες αφιερωμένες σε κορυφαίες στιγμές και πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στον αγώνα για την Απελευθέρωση.

«Γίνεται αυτή η δράση στα σχολεία για να τιμήσουμε καταρχάς τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Είναι ώρα να αναγεννηθούμε ως Έθνος, ν’ αγαπήσουμε την πατρίδα μας, να θυμηθούμε την ιστορία μας και αυτούς που την έγραψαν μέσα από ηρωικές πράξεις αλλά και να μεταλαμπαδεύσουμε τα εθνικά ιδεώδη στις νέες γενιές», δήλωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Ταχματζίδης.

“Το Κρυφό Σχολείο” σύμβολο της άσβεστης επιθυμίας για γνώση

Η αρχή έγινε με τον 3ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό που πλέον απέκτησε μια εξαιρετική τοιχογραφία, φόρο τιμής στο Κρυφό Σχολειό. Η ύπαρξη και η λειτουργία των Κρυφών Σχολειών στα χρόνια της Επανάστασης είναι έμπρακτο παράδειγμα της προσφοράς της Εκκλησίας στη διατήρηση του Έθνους και τον αγώνα της παλιγγενεσίας.

Το Κρυφό Σχολειό στα Μοναστήρια και τις Εκκλησίες ανά την Ελλάδα ήταν μια εκπαιδευτική όαση ώστε τα παιδιά να μάθουν να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά και συνάμα ήταν ασφαλές καταφύγιο για να προστατευτούν από τους εχθρούς, οι αγωνιστές της πατρίδας που μάχονταν με νύχια και με δόντια για την ελευθερία.

Αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της Ελληνικής Επανάστασης και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να κρατηθεί άσβεστη η φλόγα της Πίστης και της Εθνικής Συνείδησης στα μελανά χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Οι εκπαιδευτικοί Λία Στεργίου και Γεωργία Κουσαξίδου σε συνεργασία με τους μαθητές του ΕΠΑΛ Λαγκαδά , Μαριάμ, Ελένη , Νίκο και Γιάννη, ένωσαν τις δυνάμεις τους, επιστράτευσαν τη καλλιτεχνική τους δεινότητα και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Τους αξίζουν συγχαρητήρια και με την πράξη του απέδειξαν περίτρανα ότι εθελοντισμός και η ομαδική δουλειά αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας!

Δείτε φωτογραφίες από την τοιχογραφία