Ο Δ. Ελληνικού Αργυρούπολης τιμά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με τον «τοίχο των Ηρώων»

Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία ανέλαβε ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο «τοίχος των Ηρώων»: Οι ήρωες έγιναν… γκράφιτι

Με απόφαση του δημάρχου, Γιάννη Κωσταντάτου, ο γνωστός γκραφιτάς “Εύρυτος” έφτιαξε την εντυπωσιακή τοιχογραφία “Ο τοίχος των Ηρώων” που φιλοξενούνται ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης στον τοίχο του κολυμβητηρίου της πόλης. Για την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας των ηρώων δούλεψε για μία εβδομάδα ενώ χρειαστηκαν 80 ώρες εργασίας και 500 δοχεία σπρεϋ.

Ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε’, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Τούρκους και η Ορθόδοξη Εκκλησία τον ανακήρυξη Άγιο, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ο Γρηγόριος Δίκαιος Παπαφλέσσας, ο Μάρκος Μπότσαρης, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Νικηταράς, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός που έγραψε τον Εθνικό μας Ύμνο και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας ο Ιωάννης Καποδίστριας κοσμούν μεταξύ άλλων αυτό το εκπληκτικό γκράφιτι που ήδη έχει αποτελέσει πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Οι δηλώσεις του Δημάρχου

Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Κωνσταντάτος σε δηλώσεις του για την ολοκλήρωση του γκράφιτι ανέφερε ότι  «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία της πατρίδας, και ο Θεός την υπογραφή του πίσω δεν την παίρνει», είπε ο Κολοκοτρώνης απευθυνόμενος στους Έλληνες, στην έναρξη της Επανάστασης. Δεν είχαν χρήματα, δεν είχαν όπλα, δεν είχαν καν συμμάχους, είχαν όμως το πιο σημαντικό, την απόφαση να πεθάνουν για την Ελευθερία της πατρίδας.

200 χρόνια μετά όλοι εμείς που απολαμβάνουμε τα αγαθά μιας ευνομούμενης πολιτείας, μιας δημοκρατίας που γεννήθηκε από τον δικό τους αγώνα και θυσία, δηλώνουμε ότι δεν ξεχνάμε τους ήρωες του 1821.

Για το λόγο αυτό ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, θα τιμήσει τον αγώνα και την θυσία τους διοργανώνοντας επετειακές εκδηλώσεων, με αφετηρία την απεικόνιση των μορφών τους σε κεντρικούς δρόμους και τοίχους της πόλης θυμίζοντας στους παλαιότερους και διδάσκοντας στους νεότερους, την ένδοξη ιστορία μας και πάνω από όλα τη θυσία τους. Γιατί τίποτα δεν κατακτάται χωρίς αγώνα και αίμα. Τιμή και δόξα στους ήρωες του 1821, τιμή και δόξα στην Ελλάδα μας.”

Δείτε φωτογραφίες από την εντυπωσιακή τοιχογραφία