Σωματική δραστηριότητα παιδιού: Ο σκύλος μπορεί να την αυξήσει!

σωματική δραστηριότητα παιδιού

Και αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Δείτε τι λέει νέα έρευνα.

Η μάχη ενάντια στον καθιστικό τρόπο ζωής των παιδιών οδήγησε τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης να ψάξουν καινοτόμους τρόπους για να ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα στα παιδιά.

Με τα 2/3 των παιδιών στις ΗΠΑ να μην πληρούν τα συνιστώμενα 60 λεπτά καθημερινής μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας, η μελέτη με επικεφαλής τους ειδικούς κινησιολογίας του πανεπιστημίου ανέλυσε την επίδραση των οικογενειακών κατοικίδιων ζώων, ειδικά των σκύλων, στην ενθάρρυνση των παιδιών να είναι περισσότερο ενεργά.

Ναι, υπάρχει συσχέτιση

Τα αρχικά ευρήματα αποκάλυψαν μια ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας των παιδιών και της αλληλεπίδρασης με τους σκύλους της οικογένειάς τους, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της καθημερινής άσκησής τους και αναδεικνύοντας τη δυνατότητα των κατοικίδιων ζώων στην προώθηση υγιεινότερου τρόπου ζωής στα παιδιά.

Η έρευνα στοχεύει στην επινόηση πρακτικών στρατηγικών για την ενίσχυση της σωματικής δραστηριότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση μεταξύ παιδιών και σκύλων.

Προώθηση της φυσικής δραστηριότητας στα παιδιά

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον δεσμό ανθρώπου-σκύλου για να προωθήσουμε τη σωματική δραστηριότητα στα παιδιά, αλλά πρώτα, πρέπει να καταλάβουμε πόση σωματική δραστηριότητα έχουν τα παιδιά που έχουν σκύλους με τα σκυλιά τους», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας.

Για να διευκρινιστεί αυτό, οι επιστήμονες ξεκίνησαν μια πιο εκτεταμένη μελέτη, με στόχο να συλλέξουν ένα ευρύτερο και πιο ποικίλο δημογραφικό στοιχείο για να στερεοποιήσουν τις αρχικές τους παρατηρήσεις.

Επέκταση στην πιλοτική μελέτη

Η ερευνητική ομάδα προσελκύει τώρα οικογένειες πέρα από τη Δυτική Μασαχουσέτη, επιτρέποντας μια ευρύτερη συμμετοχή μέσω μιας εξ αποστάσεως εγκατάστασης μελέτης.

Οι συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας 7 έως 10 ετών και οι σκύλοι συνοδοί τους, είναι εξοπλισμένοι με επιταχυνσιόμετρα που διαθέτουν τεχνολογία Bluetooth για την παρακολούθηση και τη μέτρηση της φυσικής δραστηριότητας που βασίζεται στην εγγύτητα καθώς συμμετέχουν στις καθημερινές τους ρουτίνες.

«Η προκαταρκτική μας μελέτη ήταν η πρώτη φορά που αυτό το είδος έρευνας είχε γίνει για να ποσοτικοποιήσει συγκεκριμένα τη σωματική δραστηριότητα με τον σκύλο και το παιδί σε γειτνίαση μαζί», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας.

«Μας ενδιαφέρει να επαναλάβουμε αυτή τη μελέτη για να δούμε αν αυτή η τιμή του 20% ισχύει σε ένα σημαντικό μέγεθος δείγματος συμμετεχόντων».

Κατοικίδια και σωματική δραστηριότητα των παιδιών

Αυτή η νέα προσέγγιση ανοίγει την πόρτα στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των παιδιών.

Ο ευρύτερος αντίκτυπος αυτής της μελέτης δεν έγκειται μόνο στα άμεσα ευρήματά της, αλλά στη συμβολή της σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις πολύπλευρες στρατηγικές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της σωματικής αδράνειας μεταξύ των παιδιών.

Γονείς, μήπως ήρθε η στιγμή να σκεφτείτε ακόμα μια φορά τα θετικά του να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι;

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal for the Measurement of Physical Behavior.

Διαβάστε επίσης:

Πρώτος χρόνος βρέφους: 5 προϋποθέσεις για τη σωστή ανάπτυξή του

Πότε και πώς κόβουμε το μπιμπερό στα παιδιά

Δέρμα με δέρμα με το μωρό σας αμέσως μετά τη γέννα: Γιατί είναι τόσο απαραίτητο;