Η υπεύθυνη δήλωση γονέα για σχολική εκδρομή που μας εξέπληξε -Σας φαίνεται κι εσάς υπερβολική;

Εδώ και λίγη ώρα υπέπεσε στην αντίληψη μας ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο της δήλωσης ενός γονέα για το αν αποδέχεται ή όχι το παιδί του να συμμετάσχει σε μια εκδρομή στο Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης στη Καισαριανή.

Τα τυπικά στοιχεία της δήλωσης δεν μας προκάλεσαν εντύπωση καθότι και εμείς έχοντας περάσει από τα σχολικά θρανία ως μαθητές έχουμε δώσει στους γονείς μας σχετικές δηλώσεις για να υπογράψουν πριν πάμε σε κάποια εκδρομή.

Αυτό όμως που μας εξέπληξε -και μάλιστα με τον πιο αρνητικό τρόπο – είναι το γεγονός, ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη δήλωση, και στα οποία ο γονέας καλείται να συναινέσει αν και εφόσον επιτρέψει το παιδί του να πάει στην εκδρομή, είναι τα εξής: “Επιτρέπω στο παιδί μου να πάρει μέρος στη διδακτική επίσκεψη…….αφού του/της συνέστησα να υπακούει στους συνοδούς καθηγητές. Σε περίπτωση παρεκτροπής, συμφωνώ ότι θα πρέπει να υποστεί τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Αλήθεια τώρα …Από πότε οι γονείς δίνουν τέτοιου είδους εν λευκώ εντολές σε εκπαιδευτικούς για να συνετίσουν τους μαθητές, με τόσο αυστηρά απόλυτο και απαρέγκλιτο τρόπο, σαν να πρόκειται για δυνητικούς ταραχοποιούς, ξεχνώντας μάλλον, ότι πρόκειται για παιδιά -για τους αυριανούς πολίτες. Προφανώς η σοβαρότητα, κατά την επίσκεψη σε ένα μουσείο, επιβάλλεται. Όχι, όμως, με απειλές περί “προβλεπόμενων κυρώσεων”.

Ξέρουμε, ότι παρόμοιες δηλώσεις συμμετοχής των μαθητών σε σχολική εκδρομή αποτελούν μια πάγια πρακτική των σχολείων, επιβεβλημένη από το Υπουργείο Παιδείας για τη διασφάλιση των μετακινήσεων των μαθητών. Θεωρούμε, όμως, αδιανόητο και εν πολλοίς απαράδεκτο να γίνεται επίκληση του φόβου των κυρώσεων και μάλιστα το σχολείο να τις επιβάλλει με το καλώς έχει και την υπογραφή των γονέων.

Μήπως η εν λόγω ανακοίνωση κινείται στα όρια της υπερβολικής τυπολατρίας εκ μέρους της Διεύθυνσης του σχολείου; Ποια είναι η γνώμη σας;