Η 16χρονη Αναστασία προπονείται για το χρυσό στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο με τη βοήθεια του… σκύλου της!

Η 16χρονη Αναστασία Παγώνη, η οποία ζει με την οικογένειά της στη Ν. Υόρκη, έχασε την όρασή της μέσα σε μόλις δύο μήνες, σε ηλικία 14 ετών. Το κορίτσι γεννήθηκε με κάποια σοβαρή πάθηση στα μάτια και μεγάλωσε δίνοντας μάχη για να κρατήσει την όρασή του, μέχρι που τελικά την έχασε εντελώς το 2018.

Όπως η ίδια αποκαλύπτει μιλώντας στην αμερικανική ιστοσελίδα TODAY, της πήρε περίπου 8 μήνες να συνειδητοποιήσει τι της είχε συμβεί και τι θα έκανε στη ζωή της από εδώ και πέρα. Χρειάστηκε, μάλιστα, σοβαρή ψυχολογική στήριξη, καθώς είχε φτάσει ακόμα και να μισεί τον εαυτό της. Τελικά αποφάσισε να ασχοληθεί με το χόμπι που πάντα αγαπούσε, την κολύμβηση.

Και όχι απλά να ασχοληθε: Η Αναστασία έβαλε στόχο, με τη βοήθεια του φοβερού προπονητή της και του σκύλου-οδηγού της, να συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο!

Λόγω της πανδημίας, οι 2 τους προπονούνταν καθημερινά στο σπίτι της μέχρι τις 19 Αυγούστου που έγιναν ομάδα. Ο Radar, όπως ονομάζεται ο σκύλος της, της έχει δώσει μεγάλη ανεξαρτησία και έχει κυριολεκτικά γίνει τα μάτια της. Πλέον, είναι αυτός που την καθοδηγεί στο Παραολυμπιακό Κέντρο Εκπαίδευσης στο Κολοράντο, όπου προπονείται, τη βάζει στο ασανσέρ, αλλά και τη στηρίζει, χωρίς να φεύγει ποτέ από το πλευρό της. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους άλλους αθλητές, αλλά και στο κοινό, που περιμένει ουρές για να φωτογραφηθεί μαζί του!

Η Αναστασία κολυμπάει ελεύθερο μεσαίων αποστάσεων και, όπως λέει, η πισίνα είναι το μέρος όπου νιώθει ελεύθερη και δεν αισθάνεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Η κοπέλα είχε ήδη κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια, μεταξύ των οποίων και στο παγκόσμιο παραολυμπιακό πρωτάθλημα κολύμβησης (World Para Swimming World Series) στην Αυστραλία, λίγο πριν ο κορωνοϊός βάλει τέλος στις αθλητικές διοργανώσεις.

Δύο χρόνια μετά, το κορίτσι έχει πια τη δύναμη να στηρίζει άλλα παιδιά με αντίστοιχες δυσκολίες και ειδικά με προβλήματα όρασης: “Υπάρχουν πολλά στερεότυπα αναφορικά με τα τυφλά άτομα, τα οποία υποτίθεται πως πρέπει να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Εγώ θέλω να καταρρίψω αυτά τα στερεότυπα και να δείξω σε όλους, ότι και makeup μπορώ να φοράω και επαγγελματίας αθλητής να είμαι!”

Μάθετε περισσότερα για την Αναστασία στο κανάλι της στο YouTube.