Την ανάγκη για άμεση απομόνωση ατόμων που έχουν εκτεθεί στον χανταϊό υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ότι οι υγειονομικές αρχές πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για πιθανή εμφάνιση κρουσμάτων.
Όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο ή εμβόλιο για τον ιό, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα σημαντική την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση.
Πώς μεταδίδεται ο χανταϊός
Ο κ. Σύψας εξήγησε ότι ο χανταϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω εισπνοής σκόνης που έχει μολυνθεί από περιττώματα ποντικών.
Οι ομάδες που θεωρούνται πιο εκτεθειμένες στην Ελλάδα είναι εργαζόμενοι σε υπόγειους χώρους, κυνηγοί, δασοκόμοι και γενικότερα άτομα που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά.
Τα κρούσματα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, στην Ήπειρος είχαν καταγραφεί περίπου δέκα περιστατικά το 1985, ενώ κατά καιρούς εμφανίζονται μεμονωμένα νέα κρούσματα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η μορφή του χανταϊού που κυκλοφορεί στη χώρα μας εμφανίζει χαμηλότερη θνητότητα, περίπου 10%, και διαφορετική κλινική εικόνα σε σχέση με στελέχη που έχουν εντοπιστεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.
Ελπίδες για εμβόλιο από τη Βρετανία
Θετικά χαρακτηρίζονται τα πρώτα στοιχεία από την προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του χανταϊού από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Bath στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πανεπιστημίου, το εμβόλιο έχει ήδη δοκιμαστεί σε εργαστηριακό επίπεδο και σε ζωικά μοντέλα, παρουσιάζοντας ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
«Δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο ο κορωνοϊός»
Ο Νίκος Σύψας ξεκαθάρισε ότι ο χανταϊός δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο ο COVID-19, ωστόσο τόνισε πως απαιτείται στενή παρακολούθηση των επαφών και άμεση λήψη μέτρων όπου χρειάζεται.
Όπως σημείωσε, η έγκαιρη απομόνωση πιθανών περιστατικών αποτελεί βασικό εργαλείο προστασίας της δημόσιας υγείας.
