“Καμπανάκι” για την long covid- Η 35χρονη Άννα νόσησε με την 4χρονη κόρη της και ακόμη ταλαιπωρούνται

Το σύνδρομο long covid ή post covid-19 απασχολεί ήδη και θα συνεχίσει να απασχολε μετά την οξεία φάση της πανδημίας COVID-19. Αποτελεί ένα πολυσυστηματικό νόσημα που περιγράφει τις μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία,  εβδομάδες ή και μήνες μετά από την νόσηση και περιλαμβάνει συμπτώματα που διαρκούν πάνω από 4 εβδομάδες μετά από την οξεία λοίμωξη.

Η μακρά νόσηση δεν κάνει διακρίσεις, καθώς αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και ιατρικού ιστορικού. Έχει παρατηρηθεί σε άτομα με βαριά και ήπια Covid-19 με τους επιστήμονες να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τους υποκείμενους μηχανισμούς του νέου αυτού συνδρόμου.

Τα συμπτώματα long covid που χτυπούν «καμπανάκι

Αίσθημα κόπωσης, ταχυκαρδίες, δύσπνοια, επίμονος βήχας, απώλεια της γεύσης, δυσκολία στον ύπνο. Είναι ορισμένα μόνο από τα συμπτώματα που αναφέρουν αρκετοί άνθρωποι που νόσησαν από Covid-19, ακόμη και πολλούς μήνες μετά τη μόλυνσή τους.

Η ιστορία της 35χρονης Άννας που νόσησε μαζί με την κόρη της

Η 34χρονη Άννα Κουρή, είδε την -4,5 ετών- κόρη της Σήλια να νοσεί μαζί της τον Φεβρουάριο του 2021. Τώρα, η μαμά κουράζεται μόλις σηκωθεί όρθια και η κόρη χρειάζεται πολλά διαλείμματα σε ό,τι κι αν κάνει. Όπως εξομολογείται η 34χρονη μητέρα ένα χρόνο μετά την νόσησή της ταλαιπωρείται από ορθοστατική ταχυκαρδία, σπαστική Δυσφωνια, πονοκεφάλους, τριχόπτωση, ομίχλη εγκεφάλου.

Η ιστορία τους αναδεικνύεται μέσα από την ενημερωτική εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας για το σύνδρομο Long Covid.

Tο σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορωνοϊό θα πληγεί από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ κ.ά. Ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η νόσος δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά.

Το Long Covid έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των παιδιών αφού τα εμποδίζει να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή τους και την ψυχολογία τους.

H καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός

Έχοντας ως κεντρικό μήνυμα «η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός», η εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας απευθύνεται, στις νέες ηλικίες, στα παιδιά και στις εγκύους, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά αυτή την περίοδο, που υποχωρεί η οξεία φάση της πανδημίας και η βασική μέριμνα εστιάζεται στις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Διαβάστε επίσης:

“Δεν φιλάω το παιδί μου ώστε να με φιλήσει κι αυτό, φιλάω το παιδί μου για να φιλήσει το δικό του παιδί”

Σκηνές αρχαίας τραγωδίας στην κηδεία της 14χρονης Χριστίνας – Ντυμένη νύφη με στεφάνι στα μαλλιά

Ένας μικροσκοπικός ήρωας: Γνωρίστε το μωρό που γεννήθηκε πιο ελαφρύ από το κουκλάκι του! (εικόνες)