Καμπανάκι παιδιάτρων: Έκρηξη λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά – Αυξάνονται οι νοσηλείες

Παιδίατρος: Ιώσεις και γρίπη επέστρεψαν μετά την πανδημία - Ποια συμπτώματα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς

Έκρηξη των λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες.

Μιλώντας με παιδίατρο μας ανέφερε πως αυτό το διάστημα πολλά παιδάκια έχουν συμπτώματα ίωσης ή γρίπης, δηλαδή βήχα, συνάχι και πυρετό έως 38 βαθμούς Κελσίου. Όπως μας τόνισε  οι γονείς πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή στα συμπτώματα. Να επικοινωνούν με τον γιατρό τους όταν ο βήχας ή ο πυρετός επιμένουν.

“Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ παρατηρητικοί με τα συμπτώματα των παιδιών”

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παιδιά με χρόνιο πρόβλημα υγείας, όπως το άσθμα και να ζητείται συμβουλή παιδιάτρου όταν υπάρχουν συμπτώματα ίωσης ή γρίπης. Για τα παιδιά 2 ετών και κάτω, απαιτείται άμεση επίσκεψη στον γιατρό, όταν εκδηλώνονται συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, δηλαδή βήχας, συνάχι, πυρετός.

“Όταν το παιδί πάρει αντιπυρετικό και υποχωρήσει ο πυρετός, αλλά εξακολουθεί να μην έχει διάθεση, υπάρχει πιθανότητα να κρύβεται μηνιγγίτιδα”. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως τα αντιβιοτικά δεν ωφελούν σε περιπτώσεις ιώσεων ή γρίπης, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ιούς.

Μην στέλνετε στο σχολείο τα άρρωστα παιδιά

Μάλιστα όπως τονίζουν οι παιδίατροι όταν τα παιδιά νοσούν από κάποια λοίμωξη δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο ώστε να μην μεταφέρουν τον ιό ή το μικρόβιο από το οποίο νοσούν στα υγιή παιδιά και βεβαίως να αποφευχθεί η διασπορά στην ευρύτερη κοινότητα». Η ίδια συνιστά τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα παιδιά ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω νοσήσεις όταν εισβάλει και ο ιός της γρίπης.

Πάτρα: 14 παιδιά με λοιμώξεις στην παιδιατρική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου

Την αύξηση των εμπύρετων ιογενών και μικροβιακών λοιμώξεων στα παιδιά με αυξημένη προσέλευση στα επείγοντα αλλά και αύξηση στις εισαγωγές με μικρή συμμετοχή στις εισαγωγές παιδιών με covid -19, δηλώνουν στην  εφημερίδα «Γνώμη» ο Καθηγητής Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών / Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, ΜΕΝ Νεογνών και ΜΕΘ Παίδων Γαβριήλ Δημητρίου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου.

Όπως τονίζει ο Καθηγητής Δημητρίου «Κυκλοφορούν ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, βρογχίτιδες και αυξημένος αριθμός παιδιών που εμφανίζουν γαστρεντερίτιδες. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα επείγοντα αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ισόποσο αριθμό εισαγωγών. Νοσηλεύονται στην Παιδιατρική 14 συνολικά παιδιά με εμπύρετες λοιμώξεις ιογενείς και μικροβιακές και στην covid πέντε παιδιά τα τρία εξ΄ αυτών ύποπτα, οπότε μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει αύξηση στα covid περιστατικά. Με την περαιτέρω μείωση της θερμοκρασίας είναι αναμενόμενο ότι θα αυξηθούν όπως κάθε χρόνο οι λοιμώξεις».

«Κυκλοφορούν ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις»

Με την επισήμανση, ότι πριν ακόμα αρχίσει ο υδράργυρος να πέφτει και πριν κάνει την εμφάνισή του ο ιός της γρίπης, έχουμε ήδη αύξηση των λοιμώξεων, επομένως η περαιτέρω αύξηση των περιστατικών εντάσσεται στην συνήθη ακολουθία, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής/ Νεογνολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής Αναστασία Βαρβαρήγου, υπογραμμίζει « Υπάρχει πραγματικά αύξηση σε ποικίλες λοιμώξεις που παρουσιάζουν τα παιδιά αυτό τον καιρό εκ των οποίων οι περισσότερες χρήζουν κατ΄ οίκον νοσηλείας. Στον αριθμό των νοσηλευομένων παιδιών έχουμε περιστατικά και μικροβιακών λοιμώξεων. Νοσηλεύουμε τρία παιδιά με μικροβιακή πνευμονία τα δύο εκ των οποίων παρουσίασαν και πλευριτική συλλογή (πλευρίτιδα) και περιμένουμε ποια θα είναι η εξέλιξη του 3ου περιστατικού ενώ θεωρούμε ότι είναι πιθανόν να οφείλονται σε πνευμονιόκοκκο. Επίσης νοσηλεύονται παιδιά με μικροβιακή τραχηλική λεμφαδενίτιδα εκ των οποίων η μια ήταν σοβαρή. Σε επίπεδο της νόσου covid-19 ευτυχώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη αύξηση περιστατικών».

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα: “Έφυγε” ξαφνικά από τη ζωή ανήμερα της επετείου θανάτου της κόρης του στο δυστύχημα με τους μαθητές στο Μαλλιακό

Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων: Ένας ιός που προσβάλλει όλο το σώμα – Ποια η κατάλληλη ηλικία για τον εμβολιασμό

“Underwater”: Ένα μαγευτικό χοροθέατρο για βρέφη και γονείς στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (από 14/10)

Θρίλερ με την 7χρονη Κυριακή: «Την υιοθετήσαμε» λέει η νονά – “Δεν έχουμε υπογράψει” ισχυρίζονται οι γονείς