Καθ. Σύψας: Μέχρι τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Σύψας: Μέχρι Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά

Μία πολύ δυσοίωνη πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ και εκτίμησε ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά θα έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο ίδιος μίλησε και για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε ένα παιδί που νοσεί.

Είπε, λοιπόν, πως «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορωνοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά».

Για τον λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς να αποφασίσουν για τον εμβολιασμό του παιδιού τους, λαμβάνοντας υπόψιν «τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος» και τον κίνδυνο από την Covid-19.

Πρόσθεσε δε πως το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά και τα άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό σε ανεμβολίαστους, ηλικίας 50 ετών και πάνω, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να νοσηλευτούν και να αυξηθεί η πίεση στο ΕΣΥ.​

Μιλώντας για τη μετάλλαξη Δέλτα τόνισε και αυτός ότι το συγκεκριμένο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού είναι πολύ μεταδοτικό και προσβάλει τα παιδιά: «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα».

Όσο για το άνοιγμα των σχολείων είπε, ότι καθώς οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων, σε έναν μήνα θα τεθούν επί τάπητος εκ νέου τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη σχολική κοινότητα.

Τέλος, αναφορικά με τους νοσούντες σήμερα, ο κ. Σύψας είπε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι, οι οποίοι είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα τα οποία ρίχνουν την ανοσία τους. «Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί» ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε κάποιους ασθενείς παρουσιάζονται μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση. και χρόνιες πνευμονοπάθιες.

Το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα, κατέληξε ο ίδιος, εκτιμάται ότι βρίσκεται γύρω στο 60% και δεν θα ξεπεράσει το 65%. Έτσι, πρόσθεσε, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει ή εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας. Οπότε, ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί. Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας νέας επικίνδυνης μετάλλαξης, κυρίως από την Αφρική όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά.

Πάντως, σημείωσε, οι πανδημίες δεν διαρκούν περισσότερο από τρία χρόνια και εκτίμησε ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, με βαθμιαία αποκλιμάκωση στη συνέχεια. Από το Πάσχα, όπως ισχυρίστηκε, αναμένεται να «μπούμε σε μια κανονικότητα».

Διαβάστε ακόμα:

O “Άλλος Άνθρωπος” μοιράζει σχολικά είδη σε παιδιά από όλο τον κόσμο

Σοφία, Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη: Η τραγική ιστορία της μάνας με τις τρεις κόρες που λίγοι γνωρίζουν

Οι τουαλέτες αυτού του δημόσιου σχολείου στον Πειραιά “πλημμύρισαν” από χρώμα χάρη στους γονείς!