“Κάθε φορά που έχω μια απορία για το μωρό μου, ξέρω πού ακριβώς θα βρω την απάντηση”

Όταν είσαι νέα μαμά, αγχώνεσαι με το παραμικρό για το παιδί σου. Γιατί δεν τρώει το φαγητό; Τι είναι αυτά τα πονάκια; Γιατί όταν το βάζω να κοιμηθεί έχει ανησυχία και κλαίει αμέσως μόλις φύγω από το δωμάτιο; Πότε θα αρχίσει να στέκεται στα ποδαράκια του και να κάνει τα πρώτα του βηματάκια; Πώς να αντιμετωπίσω τα ξεσπάσματα θυμού του μικρού μου;

Μια αγχώδης μαμά σαν και μένα δύσκολα διαχειρίζεται τη νέα πραγματικότητα που συνεπάγεται ο ερχομός ενός παιδιού. Ώσπου μια φίλη που ήξερε πολύ καλά την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία μου, μου έκανε το καλύτερο ομολογουμένως δώρο που δέχθηκα ποτέ από τη στιγμή που γέννησα το 1,5 έτους γιο μου.

Ο λόγος για την “Βίβλο των Μωρών” τον απόλυτο οδηγό που πρέπει να υπάρχει στην βιβλιοθήκη κάθε γονιού που θέλει να είναι σωστά προετοιμασμένος και κατάλληλα ενημερωμένος για όλα αφορούν ένα μωρό από τη στιγμή που θα γεννηθεί μέχρι να κλείσει τα δεύτερά του γενέθλια.

Πρόκειται για έναν καλογραμμένο οδηγό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος και φέρει την υπογραφή των Dr William Sears και Martha Sears, δυο καταξιωμένων παιδιάτρων που εκτός από τις παιδιατρικές τους γνώσεις, τα όσα καταγράφουν στο βιβλίο αποτελούν και συμπεράσματα που έχουν καταγράψει από την προσωπιής τους πείρα καθώς είναι γονείς 8 παιδιών. Και πριν βιαστείτε να σκεφθείτε ότι αυτό το βιβλίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακόμη οδηγός ανατροφής για μωρά επιτρέψτε μου να σας πω, πως το περιεχόμενο του βιβλίου απέχει παρασάγγας από τα άλλα αντίστοιχης θεματικής καθώς όσα προτείνονται καλύπτουν τόσο το κομμάτι της συμβουλευτικής των γονιών όσο και αυτό της παιδιατρικής. Δεν πρόκειται δηλαδή για συμβουλές και προτάσεις ανατροφής που αποτελούν απλώς μετάφραση ξένων κειμένων αλλά αντιθέτως είναι συμβουλές επιστημονικά τεκμηριωμένες και καθόλα υλοποιήσιμες.

Χάρη στο βιβλίο αυτό που ομολογουμένως δεν το αποχωρίζομαι από το κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι μου, νιώθω ότι μπορώ να ανταποκριθώ σε κάθε πρόβλημα και ζήτημα που θα ανακύψει αναφορικά με το μεγάλωμα του γιου μου. Είναι καλά δομημένο και χωρισμένο σε θεματικές, γεγονός που το καθιστά εύκολο ως προς την ανάγνωση ανά πάσα στιγμή.

Δεν είναι εύκολο να γίνεσαι γονιός και, ειδικά, η πρώτη φορά είναι μία διαδικασία εξαιρετικά σημαντική και απαιτητική για ολόκληρη την οικογένεια. Τα πάντα είναι καινούργια και άγνωστα και αυτή ακριβώς η άγνοια, είναι συνήθως η αιτία του έντονου άγχους. Μπορεί να είναι ογκώδες όμως οι πληροφορίες που παρέχει είναι άκρως κατατοπιστικές και στοχευμένες ούτως ώστε να γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον γονιό που αγωνιά να μάθει πώς θα αντιμετωπίσει κάθε δύσκολία στην ανάπτυξη, το μεγάλωμα αλλά και στην συμπεριφορά του παιδιού μου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που πριν πάρω πανικόβλητη τηλέφωνο την παιδίατρο, ανατρέχω στην Βίβλο των Μωρών και πάντα βρίσκω την ψύχραιμη ορθή προσέγγιση που θα δώσει μια πρώτη απάντηση στα όσα μου έχουν κινήσει την περιέργεια και την ανησυχία για το παιδί μου. Δεν ισχυρίζομαι ότι το βιβλίο υποκαθιστά το ρόλο του παιδιάτρου, σίγουρα όμως μου δίνει μια κατεύθυνση για το πόσο σοβαρό είναι αυτό που αντιμετωπίζει το παιδί μου.

Τα μυστικά της ανατροφής ισχυρού δεσμού

Ειδικά σε θέματα ανατροφής και συμπεριφοράς, έχω διαπιστώσει επανειλημμένως ότι οι προτεινόμενες συμβουλές “πιάνουν” και το παιδί μου μπαίνει σε μια σειρά χωρίς να υπάρχουν φωνές και ένταση στο σπίτι. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς του βιβλίου είναι υποστηρικτές της ανατροφής υψηλής επαφής (attachment parenting), μιας προσέγγισης που εστιάζει στη σημασία της σύνδεσης του γονιού με το μωρό και συνάδει με τις σύγχρονες έρευνες για την ανατροφή χαρούμενων, γεμάτων αυτοπεποίθηση παιδιών.

Ξεφυλλίζοντάς το δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε τις κατάλληλες απαντήσεις σε ζητήματα που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν αναφορικά με το μεγάλωμα ενός παιδιού. Ένα βιβλίο μοναδικό στο είδος του που συνδυάζει την τεκμηριωμένη παιδαγωγική άποψη, την επιστημονική γνώση με την πρακτική της εφαρμογή με παραδείγματα, χωρις θεωρητική ορολογία που μπερδεύει και κουράζει τον αναγνώστη.

Οι πληροφορίες, οι στρατηγικές και οι πρακτικές συμβουλές που θα βρείτε στις σελίδες του θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις καθημερινές προκλήσεις της ανατροφής ενός μωρού και ενός 2χρονου παιδιού και θα σας βοηθήσουν να εμφυσήσετε στο παιδί σας τα απαραίτητα εφόδια για να γίνει ένας ευτυχισμένος και ανεξάρτητος ενήλικας.

Καθώς τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού επηρεάζουν καταλυτικά την εξέλιξή του και θέτουν τα θεμέλια για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, είναι σημαντικό να ενισχύουμε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα μας διευκολύνουν στον γονεϊκό μας ρόλο.

Κλείνοντας θα ήθελα να εστιάσω στη φράση κλειδί του βιβλίου που έχω κάνει μότο για την ανατροφή του παιδιού μου και την λέω πάντα στον εαυτό μου όταν νιώθω ότι πιέζομαι και δεν δυσκολεύομαι να ανταποκριθώ στο γονεικό μου καθήκον. “Είσαι η καλύτερη ειδικός για το παιδί σου”. Στόχος του βιβλίου δεν είναι να καταπνίξει την μοναδικότητα  κάθε παιδιού αλλά αντιθέτως είναι να βοηθήσει το γονιό να ανακαλύψει ποιο πραγματικά είναι το παιδί του και να δημιουργήσει ένα ισχυρό δεσμό με το παιδί του που θα δομηθεί σε μια σχέση εμπιστοσύνης και βαθιάς αγάπης.