Καθηγητής Γώγος: Μπορεί να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα των Γυμνασίων-Λυκείων

Μία ακόμα ψυχρολουσία για γονείς και μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου τα λόγια του καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπου Γώγου, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η απόφαση για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, και με αφορμή την χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων, η Αττική βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και «Αν προκύψει το πρόβλημα θα είναι μεγάλο». Εξήγησε, λοιπόν, ότι δεν θα πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο και τόνισε: «Όπως ξέρετε ο ιός είναι εδώ, υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο γενικά στη χώρα μας. Χθες, Τρίτη, είχαμε λίγες παραπάνω εισαγωγές, εξακολουθούμε να έχουμε 1.500 νοσηλευόμενους.»

Για την Αττική ο καθηγητής είπε ότι «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού καθώς έχουμε στο αστικό κέντρο της χώρας μια ροή κρουσμάτων που είναι το 50% όσων εμφανίζονται σε όλη τη χώρα».

Εξηγώντας πως όταν υπάρχει μια πανδημία, τίποτε δεν είναι βέβαιο πρόσθεσε ότι «Εμείς θέλουμε να έχουμε μια υγειονομική ασφάλεια. Πάνω από όλα είναι η υγεία. Γι’ αυτό και άλλαξε το σύστημα για να έχουμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδας των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων κ.α.».

Και μπορεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων την 1η Φεβρουαρίου να είναι αυτή τη στιγμή ειλιμμένη, ωστόσο, αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει: «Την Παρασκευή που θα συνεδριάσουμε θα δούμε τα κυλιόμενα δεδομένα της εβδομάδος. Γιατί έχει σημασία αυτό». Οι δε τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή και τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.

Προβληματισμός για τα σχολεία

Μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι τα 37.000 τεστ έδωσαν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων χθες, τονίζοντας πως «όσο πιο πολλά τεστ γίνονται, τόσο ο αριθμός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», ενώ υπογράμμισε πως τα μέλη της επιτροπής θα περιμένουν να δουν τα σημερινά και τα αυριανά για να αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια.

«Ο σχεδιασμός για τα Δημοτικά δεν θα αλλάξει. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα εξαρτηθούν από τα κρούσματα» σημείωσε η κυρία Γιαμαρέλλου, προσθέτοντας πως το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με το λιανεμπόριο και τους πολίτες που μετακινούνται στους δρόμους.

Αρκουμανέας για σχολεία: Τα δεδομένα της Πέμπτης θα κρίνουν τα πάντα

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε ότι οι ειδικοί θα πάρουν τις αποφάσεις για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και το αν θα ανοίξουν αλλά και το τι θα γίνει με την αγορά αφού εξετάσουν τα στοιχεία για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης την Πέμπτη.

«Θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.