Κεραμέως: “Δεν νοείται κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία” – Πότε θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά

Ως «μεγάλο βήμα» το οποίο στηρίζεται στην «ομόφωνη εισήγηση των ειδικών» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της χώρας, σε τηλεοπτικές της δηλώσεις στο MEGA.

Σχολιάζοντας την προσεχή επαναλειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, υπογράμμισε ότι «οι ειδικοί μας είπαν να ανοίξουμε τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Αλλά και ο πρωθυπουργός είχε πει ότι τα δημοτικά θα ανοίξουν εάν η πορεία της νόσου είναι καθοδική. Όλες οι προϋποθέσεις πληρούνται, ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν στη κανονικότητα, και στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή το σχολείο. Δεν νοείται κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία»

Παράλληλα, η υπουργός υποστήριξε πως η επαναλειτουργία των σχολείων δεν γίνεται για 15 μέρες, καθώς όπως είπε, πολλά σχολικά τμήματα που έχουν μέχρι 15 μαθητές, θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά και ως εκ τούτου «υπάρχει μάθημα για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες». Ακόμα, γνωστοποίηση ότι η προσέλευση των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια είναι στο 50%.

Πότε θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά

Σε ό,τι αφορά το νέο σχολικό έτος που ξεκινά τον Σεπτέμβριο, η κ. Κεραμέως απάντησε αναφερόμενη… στον Σωτήρη Τσιόδρα. «Ακούμε τους ειδικούς. Όταν συζητάω με τον κ. Τσίοδρα για τον Σεπτέμβριο, μου λέει έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας και θα τα βλέπουμε όλα βήμα-βήμα. Το ίδιο θα κάνουμε και το Σεπτέμβριο. Η πορεία της νόσου είναι καθοδική. Είμαστε πολύ προσεκτικοί» τόνισε σχετικά.

«Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από το σχολείο για να μάθουν τα παιδιά και να εξοικειωθούν στη νέα πραγματικότητα . Δηλαδή πως να συνυπάρχουν, να φροντίζουν τον εαυτό τους και τους φίλους τους» πρόσθεσε η υπουργός.

Η θέση της για τις επερχόμενες αλλαγές στην Παιδεία που φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Ερωτηθείσα για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας  εξήρε την φιλοσοφία του, καθώς «ξεκινά από κάτω προς τα πάνω. Από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Διότι είναι εξαιρετικά κρίσιμα χρόνια για την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου».

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία των νέων θεματικών που εισάγονται στα σχολεία όπως: Eθελοντισμός, επιχειρηματικότητα, ρομποτική, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, εργαστήρια δεξιοτήτων και δραστηριότητες στα αγγλικά.

Τι δήλωσε για την κατάργηση της Κοινωνιολογίας από τις Πανελλήνιες

Ακόμα, ξεκαθάρισε ότι η Κοινωνιολογία παραμένει βασικό μάθημα της σχολικής ζωής, απλώς, εξαλείφεται από τα εξεταζόμενα Πανελλαδικώς μαθήματα, και στη θέση της επιστρέφουν τα Λατινικά.

«Σχετικά με τις θεωρητικές σπουδές, θεωρούμε πιο χρήσιμο υπόβαθρο, ειδικά για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα Λατινικά. Η Κοινωνιολογία παραμένει βασικό μάθημα για το υπόλοιπο της σχολικής ζωής» ανέφερε.

Η θέση της για την επαναφορά της διαγωγής στα απολυτήρια

Τέλος, σχολιάζοντας την επιστροφή της διαγωγής των μαθητών στα απολυτήρια, επισήμανε τον «διττό ρόλο» του σχολείου, το οποίο «αφενός πρέπει να μεταδίδει γνώσεις και αφετέρου να διαπλάθει ελεύθερους και υπεύθυνος πολίτες. Μας μαθαίνει πως να συμπεριφερόμαστε σε ένα κοινωνικό σύνολο. Και άλλες ρυθμίσεις αποσκοπούν σε αυτό. Έτσι εντάσσεται και η αποτίμηση της συμπεριφοράς του μαθητή σε ένα κοινωνικό σύνολο».